Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-09-2007

РУМЕН ПЕТКОВ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА НА МВР

Престъпността в България намалява убедително и е далеч под средните нива в много страни от Европейския съюз, се посочва в отчета на министъра на вътрешните работи Румен Петков за двете години от мандата на правителството, съобщава „Дневник".

Според Петков показателно за ефективността на МВР е, че престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите са намалели с 5.5%, умишлените убийства с близо 4%, а грабежите с цели 30 на сто спрямо предишния двугодишен период при правителството на НДСВ. Петков запази мълчание за неразкритите показни убийства, извършени по негово време, но за сметка на това посочи, че разкриваемостта на престъпленията е скочила с над 50%. Министърът отказа да отговаря на въпроси след отчета.

Министър Петков посочи като успех и борбата срещу организираната престъпност. За последните две години са били разбити 342 организирани структури и са повдигнати над 1500 обвинения на техни лидери и членове. По данни на ведомството предотвратените щети на икономиката са за над 60 млн. лв. В отчета на Петков попаднаха и заловени контрабанди пратки на 100 тона сухо мляко и 2 кг сребро.

По отношение на корупцията в МВР министърът посочи, че се прилага принципът "нулева толерантност"

Уволнени са 54 полицаи, 27 са преместени, а на прокуратурата са предадени 66 души. Въпреки това Петков напомни, че звена като КАТ и митниците са винаги застрашени от корупция.

Уточнявайки, че не е наивник и надявайки се да бъде правилно разбран, Петков не пропусна да отчете, че е в продължение на две години се внушавало, че страната ни няма да влезе в ЕС заради МВР, съобщи Mediapool. След това се внушавало, че България ще се присъедини към общността при унизителни условия. Внушенията продължили с това, че ще ни бъдат наложени „санкциониращи инструменти" пак заради МВР. „Не съм впечатлен, нито изненадан от това, че всички, правили такива внушения, не намериха една дума в устата си, за да благодарят на всичките тази служители на МВР, които работят в ... едно състояние на унизително материално-техническо обезпечаване", каза Петков.

Над 40 на сто от автопарка на министерството бил съставен от лади, а в Столичната дирекция на полицията за последните години са купени пет чифта белезници. „И вие добре разбирате, че когато в едно министерство като вътрешното 80% от бюджета се изразходва за фонд работна заплата и за плащане на данъчни осигуровки - другото се прави на магия. А магията е в душите и сърцата на същите тези хора, на който никой не намери една дума да благодари", недоволен е от отношението на критиците към полицаите Петков. На него му се иска някой ден да се намери поне едно средство за масова информация, което да се обърне към тези служители с благодарност - не заради министъра. „Той е за това - да бъде плют, но тези хора всеки ден залагат себе си заради обществото и заради държавата и може би е редно макар и рядко да им благодарим", призовава Петков.

Пиарите на министъра, организирали отчета му в неделя, явно бяха пропуснали да го посъветват да не дава примери с полицейските лади, някои от които са били и милиционерски. Служебните автомобили на Петков и тези на шефа на полицията Валентин Петров, закупени със средства на МВР, са на стойността на автопарка на няколко средно големи областни дирекции на полицията, коментира Mediapool.

Петков бил наясно, че ведомството му не е отговорило на очакванията на гражданите, но му се иска да се прави адекватно сравнение на обективните реалности в България и в останалите страни-членки на ЕС. Той отбеляза, че работата на районните инспектори не е на ниво. Те трябва да са в състояние във всеки един момент да идентифицират възможните източници на напрежение и проблеми в своя район. Това е задължение на началниците на областните дирекции и РПУ-ата, заяви Петков. Той смята, че се е направило много в координацията и обмена информация между различните полицейски служби.

Пълният текст на доклада на министър Петков можете да видите ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.