Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-09-2007

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ С НАЙ-МНОГО КОРУПЦИЯ В ЕС

Индексът на корупция в България за 2007 г. е 4.1, само Румъния е с по-лош - 3.7, сочи международния Индекс за възприятие на корупцията за 2007 г. на Трансперънси Интернешънъл, огласен днес, съобщи Netinfo.

Двете страни са с най-лошия индекс в ЕС, където средният индекс е 6.5. Тези данни съобщи Диана Ковачева, изпълнителен директор на Трансперънси Интернешънъл за България. Индексът за възприятие на корупцията за 2007 г. включва 14 експертни проучвания, които съчетават възприятие за корупцията в публичния сектор на 180 държави в целия свят.

Индексът класира държавите в скала от 0 до 10, като стойност 0 означава възприятие за особено високи нива на корупцията, а 10 за изключително ниски нива на корупцията. Изследването, направено през 2007 година, показва, че 40% от държавите включени в изследването са с индекс под 3.

С най-добри данни са Дания, Финландия и Нова Зеландия, които за пореден път са на челното място с минимални нива на корупция и индекс 9.4. Като цяло скандинавските страни са с най-добри показатели.

Димитър Кюмюрджиев, заместник председател на Трансперънси Интернешънъл за България, съобщи, че България е включена за първи път в изследването на корупционния индекс през 1998 година със стойност 2.9. За периода от 1998 г. до 2002 г. изследванията показват бавно, но стабилно повишение на неговите стойности. Тревожно е, че за периода от 2002 г. до 2007 г. показателите на страната се движат около 4 пункта като се отчитат по-леки спадове или покачвания. Всичко това показва, че в България няма активна държавническа политика за реални действия срещу корупцията.

Самата методика на Трансперънси Интернешънъл показва, че когато индексът е под 5 показва сериозни корупционни практики в публичния сектор и администрацията. Определянето на индекса се базира на информация, получена от авторитетни международни институции като мнение на чуждестранния бизнес за възможностите му да инвестира в страната. В изследването на индекса в България са използвани 7 независими източници, между които Световна банка, Фрийдъм хаус, Световния икономически форум и други.

Един от принципните показатели е свързан с това доколко са били осъдени хора от висшите етажи на властта за корупция и доколко законодателната власт има ангажимента да създаде добри закони.

Все пак основният ключ за решаване на проблемите с корупцията е в ръцете на изпълнителната власт, подчерта Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на Трансперънси България. В този смисъл особено важно място заемат начините, по които се провеждат обществените поръчки, търговете за концесии и други конкурси, подчерта той. Обикновено те се провеждат в пълна непрозрачност, която смущава чуждестранните инвеститори. Продължава да бъде скрита от обществото например концесията на магистрала "Тракия". В крайна сметка, когато чуждестранните инвеститори планират разходите си в страна като България, те трябва да "планират" и средствата, които трябва да дадат, без да бъдат документирани, а това се отразява на всички нас като потребители.

От "Трансперънси" подчертаха, че в новоприетите страни в ЕС извън България се наблюдава сериозно повишаване на индекса, включително и в Румъния, която за миналата година е имала индекс 3.1, а тази година е вече 3.7. В това отношение сред всички европейски страни най-устойчив остава показателят на България, съобщава Netinfo.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.