Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-10-2007

ЕК ЗАПОЧВА НОВ КРЪГ ПРОЦЕДУРИ ПО НАРУШАВАНЕ НА ОБЩНОСТНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Европейската комисия обяви началото на над 500 процедури по нарушаване на общностното законодателство срещу държави членки на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Последният кръг от така наречените наказателни мерки се отнася до проблеми, свързани с нарушаване на правилата за насърчаване на енергийната ефективност, предоставяне на информация за климатичните условия, регулиране на пътните такси и телекомуникационните оператори.

Следват някои от мерките и обяснение на процеса: Каква е процедурата? Комисията започва наказателна процедура, като изпраща "официално предупреждение" на държава членка на ЕС, изисквайки нейното становище по въпроса.

Ако отговорът не задоволи Комисията, тя може да изпрати "мотивирано становище" или последно предупреждение, аргументирайки позицията си, че е налице нарушаване на европейското законодателство.

В случай че държавата членка не се съобрази с мотивираното становище до определен срок, който обикновено е два месеца, Комисията може да отнесе случая до Съда на Европейските общности (ЕО). Това може да отнеме две години.

Кой е обект на процедурата?

Вътрешен пазар:
Комисията изпрати мотивирани становища на Чехия, Италия и Швеция за невъвеждане на правилата, свързани с изискванията за обявяване на дружествата с ограничена отговорност.

Комисията е изпратила последно предупреждение и на Белгия заради само частично въвеждане на правилата, свързани с изискванията за минимален капитал, необходим за покриване на риска от банките и инвестиционните компании.

Испания е застрашена от завеждане на съдебен иск срещу нея, ако не сложи край на "прекалено високите отстъпки" от таксите за магистралите в полза на местните шофьори, съобщи Комисията.

Телекомуникации
Комисията изпрати официално предупреждение на България, че не е въвела телефонния номер за спешни случаи 112, докато подобни процедури срещу Гърция и Португалия бяха прекратени след въвеждане на правилата.

Комисията отмени процедура и срещи Великобритания, след като страната взе мерки за включването на телефонни номера в указателите.

Транспорт
Комисията заведе в Съда на ЕО съдебен иск срещу Гърция за невъвеждане на цифровите системи, измерващи скоростта и продължителността на пътуване на тежкотоварните превозни средства.

Комисията даде на Дания срок от три месеца, за да не се стига до съдебен иск за невъвеждане на европейското законодателство за електронните системи за пътни такси.

Околна среда
Люксембург за втори път получи последно предупреждение от Брюксел, че страната е изправена пред съдебна процедура, ако не изравни стандартите за преработване на водата с европейските, а на Белгия бе изпратено първо предупреждение за същия въпрос.

Комисията изпрати на Великобритания второ предупреждение, че не е изпълнила докрай съдебно решение за преработването на отпадъчните води в седем града.

Комисията започна съдебна процедура срещу Великобритания, Франция, Италия, Испания и Словения за твърде високо ниво на серен диоксид (SO2) - замърсител, който може да причини затруднено дишане и сърдечни заболявания.

Комисията съобщи също, че е поискала от 23 национални правителства да предоставят информация за начините, по които ще намалят нивото на замърсяващите въздуха частици, наречени PM10, до одобрените от ЕС стандарти.

Комисията е завела съдебни искове срещу 12 държави членки, които не са въвели планове за евакуация в случай на промишлени аварии в заводи, използващи опасни вещества.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.