Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-10-2007

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА В СОФИЯ И РУСЕ ЩЕ СЕ ИЗГРАДЯТ ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ КЪМ ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР 112

До края на 2007 г. в София и Русе ще се изградят центровете за приемане на спешни повиквания към единен европейски номер 112, а в периода 2008-2009 г. - последователно в Бургас, Варна, Пловдив и Монтана.
Правителството прие решение за определяне и поетапно изграждане на центровете за приемане на спешни повиквания към единен европейски номер за спешни повиквания 112 на територията на страната. Средствата, необходими затова се предвиждат по бюджета на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

При определянето на местоположението на центровете са взети предвид възможностите за осигуряване на подходящи помещения при приемливи разходи за преустройството им за нуждите на центровете; възможностите на електронната съобщителна мрежа, изграждана от ДАИТС; данните за сеизмичните рискове с цел, при необходимост - осигуряване на заменяемост в територията на обслужване; концентрацията на населението и възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка.

Припомняме ви, че вчера Европейската комисия започна процедура срещу България поради невъзможността на връзка с единния европейски номер за спешни случаи 112.

Информация за 112 от страницата на Министерството на  държавната политика при бедствия и аварии:

Изграждането на ЕЕН за спешни повиквания 112 е ангажимент, поет по Глава 19 "Телекомуникации и информационни технологии" от  Договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Въвеждането му е в съответствие с изискванията за хармонизация на далекосъобщителните услуги в нашата страна с тези на ЕС и по-конкретно с услугите, свързани с повиквания в случаи на природни бедствия, аварии, катастрофи, терористични набези, необходимост от спешна медицинска помощ.

Европейският съюз подкрепя финансово страната ни за въвеждане на 112. Отделно от централния бюджет са отделени 14 млн. лева. Националната система за спешни повиквания включва центровете за приемане на спешни повиквания към ЕЕН - 112, националните служби за спешно реагиране, както и взаимодействието между тях.

Пилотният проект 112 в София

Пилотният проект на центъра за спешни повиквания с единен европейски номер 112 стартира в средата на месец юли.

Изпълнител на проекта е Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и Консорциума "Сименс-Електрон Прогрес". В реализацията му са вложени 5,9 млн. лева.

Първо столичани ще могат да ползват обществената услуга за спешни повиквания телефон 112. Тя е денонощна.
Телефоните на Бърза помощ (150), Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (160), полиция (166), Спешна медицинска помощ (150), Национален медицински кординационен център (92-26-300) и Гражданска защита (0800 20 112 и 862 60 75) ще продължат да работят паралелно с телефон 112.

Център 112 се помещава в сградата на Национална служба "Гражданска защита". Оборудван е с най-съвременна компютърна и комуникационна техника. В него работят 25 оператора и 5 координатора, назначени след конкурс.

Всяко обаждане на 112 е напълно безплатно, независимо дали се избира от мобилен или стационарен телефон.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.