Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-12-2007

ОССЕ И ЕС ОЦЕНЯВАТ ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ КАТО НЕЧЕСТНИ

Парламентарните избори в Русия предизвикват тревожни реакции сред световните лидери - обобщение на Портал ЕВРОПА.

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обявиха, че парламентарните избори в Русия не са били проведени по принципите на демокрацията. Великобритания и САЩ призоваха Русия да разследва изборните нарушения. Европейският комисар по външните отношения и европейската политика на добросъседство Бенита Фереро-Валднер се въздържа от коментар, но каза, че по време на вота за руската Дума - долната камара на парламента, е имало очевидни нарушения.

Шведският депутат Горан Ленмаркер, който оглавява мисията наблюдатели на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на изборите в Русия, заяви, че е бил разочарован от проведения на 2 декември вот. ВВС припомня, че Ленмаркер има повече от 20 години опит в отношенията на ОССЕ с Русия. Парламентаристът заяви: "Изборите не бяха честни, в противовес с ценностите на ОССЕ и в нарушение на стандартите за демократични избори. Те бяха проведени при ограничена политическа конкуренция и поле за политически действия".

Заради бюрократични затруднения и ограничения, предизвикани и наложени от Кремъл, ОССЕ и Съветът на Европа изпрати малък екип наблюдатели на вота - 330 души, които да покрият 100 000 избирателни секции. Европейските наблюдатели твърдят, че са регистрирали нарушения на административните норми, липса на плурализъм, предизвикан от медийното отразяване на събитията в полза на управляващата партия. "Очаквах тези избори да бъдат крачка напред в демократичното развитие на Русия, но останах разочарован", обобщи Ленмаркер на пресконференцията в Москва.

На снимката: Наблюдателите на ОССЕ и ПАСЕ не скриха разочарованието си от нарушаването на демократичността на изборите в Русия.

Европейските политици засега умерено критикуват Русия за нарушаването на демократичните принципи при провеждането на изборите. Портал ЕВРОПА вече оповести първите реакции на лидерите на Европейския съюз. Германският канцлер Ангела Меркел коментира пред радио "Дойчландфунк", че Западът отдавна приканва Русия да зачита демокрацията и правата на човека. „Надявам се на предимно независимо журналистическо отразяване на тази избори. Факт е обаче, че начинът, по който се провеждат изборите в Германия, се различава видимо от този в Русия", посочи Меркел, цитирана от „Дойче веле".

В официалното изявление на британското външно министерство, цитирано от Асошейтед прес, се казва, че ако твърденията на ОССЕ за нарушения се докажат, това ще "предположи, че вотът не е бил нито свободен, нито честен". Британските дипломати подчертават, че са разочаровани от спънките, които екипът на ОССЕ е срещнал и че това, че е бил малоброен, е "възпрепятствало независимото и експертно наблюдение на вота".

Европейският комисар Бенита Фереро - Валднер заяви пред репортери в Берлин, че ще направи официално изявление, след като се запознае с докладите на наблюдателите от ОССЕ и другите международни институции, присъствали на вота на 2 декември. Фереро-Валднер обаче уточни: "Наблюдавахме някои нарушения на основните граждански права, най-вече правото на свобода на словото и на правото на сдружаване". Европейският комисар по външните отношения не скри своето разочарование, че наблюдателите от ОССЕ и Съвета на Европа са се сблъскали със сериозни ограничения от страна на руските власти и съставът им е бил силно намален.

САЩ приканиха Русия да разследва сигналите за нарушения на изборния процес. Още преди изборите Белият дом изрази тревога, че е възможно лидери на опозицията да бъдат подложени на сериозни ограничения. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Гордън Джондру също така подчерта, че върху пресата се упражнява силно влияние от управляващите в полза на "Единна Русия", партията на президента Владимир Путин.

Председателят на руската ЦИК Владимир Чуров отхвърли критиките на ОССЕ, европейските лидери и САЩ и заяви, че не е имало сериозни изборни нарушения. Наблюдателите от ОНД също признаха изборите за свободни и честни.

Представители на четири партии влязоха в руската Дума. Президентската "Единна Русия" води с 64. 1%. Следват я Комунистическата партия с 11,7%, националистическата Либерално-демократическа партия с 8.4 на сто подкрепа и "Справедлива Русия" с 8 процента.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.