Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2007

ЗАКЛЮЧЕНИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ В БРЮКСЕЛ

Портал ЕВРОПА ви предлага по-важните моменти от решенията на провелия се на 14 декември в Брюксел Европейски съвет. Решенията на Съвета се обобщават в документа, наречен „Заключения на председателството".

ОБЩИ ВЪПРОСИ

Държавните и правителствени лидери на ЕС приветстват подписването на Договора за реформа на ЕС. Те призовават държавите-членки да го ратифицират възможно най-скоро, за до може да влезе в сила от 1 януари 2009 г. Единствено Ирландия планира референдум, но ЕК я призова да "не се изолира от Европа" с решението си. Останалите 26 страни от ЕС ще подложат договора на гласуване в националните си парламенти.

Европейският съвет ще отчете напредъка по необходимата подготвителна работа по договора, така че да започне да функционира след влизането в сила. Техническата работа по договора ще започне през януари, възоснова на предложенията за работна програма на бъдещия председател на Европейския съвет. Европейският съвет даде своето политическо съгласие по проекта за решение за състава на ЕП, така че да бъде приложено за изборите за Европейския парламент през май 2009 г.

Според държавническите лидери Договорът от Лисабон поставя стабилна и трайна институционална рамка.

Европейският съвет създава т.нар. група за размисъл, която да работи по по-доброто справяне с предизвикателствата пред ЕС в дългосрочен план /2020-2030 г./ Това са върховенството на закона, укрепването на европейския модел за икономически успех и социална отговорност, засилване на конкурентоспособността, устойчивото развитие и глобалната стабилност, миграцията, енергетиката, опазването на климата, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Групата ще работи в рамките, посочени в Договора за реформа и няма да обсъжда институционни въпроси. Анализите й няма да преразглеждат настоящите политики на ЕС или да променят следващата седемгодишна финансова рамка на ЕС.

Председател на Групата за размисъл е Фелипе Гонсолес Маркес. Негови заместници са Вайра Вийтье-Фрайберга и Йорма Олила. Тя ще се състои от деветима членове, избрани от държавите-членки по време на френското председателство през 2008 г. Форумът ще представи доклада си на Европейския съвет през юни 2010 г.

Европейският съвет установява "Ден срещу смъртното наказание", който ще се отбелязва всяка година на 10 октомври.

Държавните и правителствени лидери приветстват разширяването на Шенгенското пространство на свобода на движението с нови девет държави. Планира се създаването на цялостна европейска миграционна политика. Европейският съвет потвърждава становището си, че миграционната политика трябва да бъде обвързана с политиката на развитие. В тази връзка се подчертава необходимостта от привличането на високо квалифицирана работна ръка от трети страни, както и да се насърчава интеграцията им.

Лидерите на ЕС приканват Съвета на министрите и ЕП да приемат до края на 2008 г. пакет от мерки срещу работодателите, които наемат незаконни имигранти.

Относно борбата с престъпността и тероризма Европейският съвет заключава, че Жил де Керков, координатор по борбата с тероризма, е представил много сериозни предложения по стратегията по проблема. Лидерите приветстват приемането на вариант за създаване на Механизъм за гражданска защита на общността. Форумът призовава до по-добър достъп до правосъдие в държавите-членки.

Заключението на Европейския съвет е, че Лисабонската стратегия дава резултати. "Следва също така да се засили ролята на регионалното равнище за създаване на растежи работни места, както бе отчетено в новото поколение програми по политиката на сближаване, които обхващат периода 2007-2013 г." се казва в документа

Лидерите уточняват, че човешките ресурси в областта на науката и технологиите в Европа следва да се подобрят, а привлекателността на Европа за висококвалифицираните учени - да се увеличи. Поставя се акцент върху предоставянето на възможности за учене през целия живот на всички
граждани, освен социалното измерение, има особено значение за осигуряването на повече и по-добри работни места.

Европейският съвет приветства комплексното решение относно
финансирането, управлението и политиката за възлагане на обществени поръчки за европейските навигационни спътникови програми EGNOS и „Галилео". Този проект от определящо значение за ЕС ще предостави до 2013 г. глобална навигационна спътникова инфраструктура.

Лидерите на ЕС изтъкват, че следва да се насърчава интегриран подход към европейската конкурентоспособност чрез устойчива индустриална политика, съчетана с иновации и умения, като същевременно се развива външното измерение, за да се осигурят равностойни условия. Необходимо е да се
направи още повече за отключване на пълния потенциал на разширения ЕС.

Европейският съвет потвърждава своите цели по отношение на климатичните промени. Той приветства първия доклад на Комисията за постигнатия напредък по обновената стратегия на ЕС за устойчиво развитие.

ВЪНШНИ ОТНОШЕНИЯ

КОСОВО

Европейският съвет подчерта, че преговорният процес между страните с посредничеството на Тройката относно бъдещия статут на Косово е изчерпан. В този контекст той изрази дълбоко съжаление, че двете страни не са успели да постигнат взаимно приемливо споразумение въпреки сериозните и добронамерени усилия на Тройката, изцяло подкрепяни от държавите-членки на ЕС.

Европейският съвет се съгласи с генералния секретар на ООН, че статуквото в Косово не може да се запази в този вид, и изтъкна необходимостта да се продължи по пътя към споразумение за Косово, което е крайно необходимо за стабилността в региона. Такова споразумение следва да доведе до едно демократично, многоетническо Косово, съблюдаващо върховенството на закона, защитата на малцинствата и опазването на културното и религиозното наследство.

Европейският съвет подчерта своята увереност, че намирането на решение за статута на Косово представлява казус sui generis, който не създава прецедент.

Европейският съвет подчерта, че ЕС има готовност да играе водеща роля за укрепването на стабилността в региона и за постигането на споразумение, уреждащо бъдещия статут на Косово. Той декларира готовността на ЕС да съдейства на Косово по пътя към трайна стабилност, включително чрез мисия по линия на Европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО) и участие в международна гражданска служба като част от международното присъствие.

Европейският съюз също ще бъде готов да подпомага икономическото и политическо развитие посредством ясна европейска перспектива в съответствие с европейската перспектива за региона.

СЪРБИЯ

Европейският съвет потвърди отново, че бъдещето на Западните Балкани е в
Европейския съюз. Той изрази мнението, че една стабилна и благоденстваща Сърбия, пълноправен член на семейството на европейските нации, е важна за стабилността в региона. Във връзка с това той насърчи Сърбия да изпълни условията, необходими за бързото подписване на нейното споразумение за стабилизиране и асоцииране, и в контекста на значителния институционален капацитет на Сърбия и като припомни заключенията си от декември 2006 г., изтъкна отново увереността си, че напредъкът по пътя към ЕС, включително по отношение на статута на страна-кандидатка за членство, може да бъде ускорен.


ЛИБИЯ

Европейският съвет приветства перспективата за сключване на рамково споразумение с Либия в съответствие със заключенията на Съвета от месец октомври 2007 г., което следва да се превърне в повратна точка в развитието на нов етап в отношенията на ЕС с тази средиземноморска страна, включително по проблемите на миграцията.

ИРАН

Европейският съвет отново потвърждава дълбоката си загриженост относно ядрената програма на Иран и подчертава, че придобиването от страна на Иран на ядрена военна способност би било неприемливо. Във връзка с това той изтъква неодобрението си, че Иран продължава да не спазва международните си задължения, подчертани нееднократно в Резолюции 1696, 1737 и 1747 на Съвета за сигурност на ООН, да преустанови всички дейности по обогатяване и преработка на уран, за да възстанови доверието в напълно мирния характер на програмите си.

Освен това Европейският съвет изказва съжаление, че нито върховният представител на ЕС Хавиер Солана, след обсъжданията му с иранския преговарящ по ядрените въпроси, нито генералният директор на МААЕ Мохамед Ел Барадей успяха да отчетат положителен изход, особено по отношение на изпълнението от страна на Иран на изискванията на Съвета за сигурност на ООН.

Европейският съвет призовава Иран да предостави пълни, ясни и достоверни отговори на МААЕ, да разреши всички въпроси относно ядрените дейности на Иран, да ратифицира и изпълни Допълнителния протокол, и изцяло да изпълни разпоредбите на Общото споразумение за прилагане на гаранциите, включително допълващите договорености към него.

Европейският съвет потвърждава отново своята пълна и недвусмислена подкрепа за усилията за намиране на дългосрочно разрешение на иранския ядрен въпрос и подчертава, че предложенията, представени от върховния представител на 6 юни
2006 г., биха могли да осигурят на Иран всичко, от което се нуждае, за да разработи гражданска ядрена енергетика, като същевременно отчита загрижеността на международната общност.

Освен това европейските страни разглеждат и други въпроси от външните отношения като ситуацията в Бирма, средиземноморското сътрудничество, Чад и тн.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЕС ОТНОСНО ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Глобализацията оказва все по-голямо влияние върху живота ни, като способства за обмена на хора, стоки, услуги и идеи и като предлага нови възможности на гражданите и на бизнеса. Нарасналите търговски потоци и икономическият растеж увеличиха благоденствието, като промениха начина на живот на гражданите на Европа и помогнаха на милиони хора по света да преодолеят бедността. Същевременно глобализацията ни изправя пред нови предизвикателства по отношение на икономиката, социалната сфера, екологията, енергетиката и сигурността.

Необходимо е да бъдат използвани вътрешните и външните политики на Съюза, за да се отговори на възможностите и предизвикателствата на глобализацията. Ние трябва да изпълним Лисабонската стратегия за растеж и работни места и допълнително да развием четирите свободи в рамките на вътрешния пазар, като същевременно гарантираме силно социално измерение и защита на околната среда. Това ще увеличи както капацитета на държавите-членки да се конкурират в глобализирания свят, така и колективната способност на Съюза да преследва интересите и ценностите си в света. Допълнителните реформи на национално и общностно равнище остават ключът към дългосрочния икономически успех.

ЕС трябва да бъде готов да споделя отговорността за глобалната сигурност и стабилност. Ефективното използване на инструменти и развиването на способностите на Общата външна политика и политика на сигурност и Европейската политика за сигурност и отбрана ще позволят на Съюза да играе все по-значима роля за изграждането на един по-сигурен свят.

Пълният текст на заключенията можете да видите ТУК

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.