Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-01-2008

ИШИНГЕР: НЕЗАВИСИМОСТ НА КОСОВО ДО НЯКОЛКО СЕДМИЦИ

Как ще реагира ЕС на евентуална независимост на Косово и какви опасности могат да произлязат от едностранни действия на косовските албанци - на тези въпроси на Дойче Веле отговаря представителят на ЕС в тройката международни посредници Волфганг Ишингер.

Г-н Ишингер, могат ли да се предотвратят едностранни действия на косовските албанци?

Мисля, че въпросът е грешно поставен. Въпросът е: Как ЕС може така да придружава процесът на обявяването на независимостта на Косово, че да не възникне едностранен процес, а процес, който да е координиран с нас, да се придружава и контролира от ЕС ?

Това, означава, че всичко вече е решено. Как ще реагира ЕС на евентуалното обявяване на независимост от страна на Косово?

Точно в това е въпросът. Става дума за това, да се установи, откога ние - т.е. ЕС и останалите, ще сме в състояние да приемем подобна декларация, какви предпоставки ще очакваме от косоварска страна, какви предпоставки трябва да са изпълнени, преди да се направи подобна декларация за независимост. Мисля, че става дума за период от няколко седмици, а не месеци.

Предполагам, че още преди това обаче са обсъдени някои различни възможности. Кои са те?

Става дума съвсем конкретно за въпроса, дали в условията на международно военно и цивилно присъствие, Косово ще е в състояние да отговаря на изискванията за модерна правова държава или не. Дали в Косово ще се зачитат правата на малцинствата - например тези на сърбите? Това са сериозни въпроси, които ние - ЕС и САЩ поставихме на косоварите. Имам впечатление, че от тяхна страна в момента усилено се работи за изпълнението на тези условия, така че в деня, в който се обяви и осъществи независимостта, да може да се представи и доказателство за изпълнението на тези условия.

Споменахте сърбите. Сърбите в Северно Косово на свой ред заплашиха, че смятат да се отцепят от едно доминирано от албанците Косово. Какво ще направи международната общност за да избегне такава ескалация?

По това имам да кажа две неща. Много е важно, че в резултат на четиримесечния преговорен процес с европейските посредници, двете страни в конфликта - както сърбите, така и косовските албанци - поеха задължението да не прибягват до насилие. Ние внимателно ще следим това обещание да се изпълнява без всякакви уговорки и от двете страни. Второ: Северно Косово, където живеят предимно сърби - и сега - де факто - е ориентирано повече към Сърбия отколкото към Косово.

Вероятно това няма да се промени много и в бъдеще. Дори Косово да обяви своята независимост и сърбите в северната част на провинцията да заявят, че при това положение трябва да обявят принадлежността си към Сърбия, на практика това няма да предизвика някакви сериозни промени. В крайна сметка тези хора, така или иначе чувстват принадлежността си към Сърбия.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.