Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-07-2008

Дебатите по вота на недоверие

Искаме правителството да си отиде и да дойдат тези, които искат на отстранят корупцията от властта в България. Това каза на дебатите по шестия вот на недоверие лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от Агенция "Фокус". Според Костов - вотът се иска, за да се потърси противодействие срещу мафията, която е окупирала властта.
ДСБ иска вот на недоверие към правителството, защото то нарушава единството на българския народ и предава българския национален интерес - европейското членство. Такова единство е имало през 1997 година.


Г-н Станишев, ще останете в историята с положителен знак, ако си подадете оставката. Ако не го направите, ще останете в историята с обратен знак. Агонията на правителството е агония за цяла България. Това каза пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров .

Сидеров призова за разпускане на правителството и насрочване на предсрочни избори, което ще ликвидира съмненията в европейските институции. Това няма да създаде дестабилизация, смята Сидеров. От "Атака" са готови да предложат програма за следващото управление.

"България трябва да излезе от тинята. Ако смятате още една година да стоите напук на всички - напук на опозицията, на гражданите, на европейските институции, на ОЛАФ, вие ще удържите властта до юни следващата година, но знаете, че ще тогава ще паднете от власт", каза Сидеров.


В Банско всички чухме, че Сакскобургготски казва, че коалицията е трайна. Ако не се вземат мерки обаче, коалицията ще бъде трайна, но не безкрайна. Това каза на дебатите по вота на недоверие депутатът от НДСВ Минчо Спасов, съобщи Агенция "Фокус".

Спасов обясни, че обичайната практика при кризисна ситуация се свежда до 3 точки - преструвай се че нищо не се е случило, отричай до дупка и обвини някой друг.
НДСВ обаче няма да тръгне по пътя на ДПС и се дистанцира от думите на Ахмед Доган как евросредствата се харчат по различен начин от националния бюджет, заяви Спасов.

„НДСВ приема доклада на ЕК като червена лампа за минали, настоящи и бъдещи управляващи. Ние няма да прехвърлим вината другиму. Ние ще анализираме ситуацията и ще предложим конкретните оздравителни мерки", каза депутатът. Анализът на жълтата партия започва от корупционните практики. За тях е необходимо да се наложи външен контрол, който може да е частен и публичен. „НДСВ не успя да се пребори с родните ни пътни олигарси, които развалиха концесията за магистрала „Тракия", каза Спасов. По думите му, ако магистралата е била дадена на концесия, „батко и татко нямаше да имат значение тогава". „ЕК ни казва - „Махнете „батко" от пътния фонд, искаме ясни процедури. Местните ни олигарси казват: „За какво ни е ЕС, ще строим с бюджетния излишък и с анекси", коментира още той.
По отношение на земеделските земи Спасов каза, че надписването на земя, за да се получи финансиране от ЕС, е честа практика у нас. Тя е в 30% от случаите. „Злоупотребите в земеделието и пътния фонд говорят за чадър", констатира Спасов.

Страната ни не може да бъде нетен донор на Европейския съюз, заяви финансовият министър Пламен Орешарски, цитиран от "Фокус". Според Орешарски няма да се стигне до ситуация, в която България ще плаща вноската си в ЕС, без за получава пари от европейските фондове и програми.

По думите на финансовия министър фактът, че се отправя обвинение за нулево усвояване на средства от оперативните програми в мотивите на вота на недоверие, показва неразбирането на процедурата от страната на опозицията. Министър Орешарски обясни, че на 22 юни 2007 г. е подписана Националната стратегическа референтна рамка. Това е 11-ата одобрена такава референтна рамка в рамките на всички 27 държави-членки на Европейския съюз. След това са одобрени всички 7 оперативни програми. "Без да одобрите оперативни програми, не би било възможно да усвоите каквото и да е", каза Орешарски.

По предприсъединителните години има постигнати резултати от усвояването, но има и проблеми в изграждането на институционалната рамка, призна Пламен Орешарски. Усилията на администрацията ще направят хипотезите за загуба на средства излишни.


Предсрочните избори не са решение на нито един проблем, но със сигурност ще ни лишат от европейските средства. Затова ПГ на ДПС ще отхвърли вота на недоверие. Това каза депутатът от ДПС Лютви Местан.

„Илюзията, че евросредствата са сигурни, бе разбита с последните два доклада на ЕК. Докладът с един пределно ясен, на коректен език казва, че има сфери, в които не сме достатъчно адекватни. В такава ситуация е нормално опозицията да внесе вот на недоверие. Вотът може да се окаже необходим, ако помогне за правилния прочит на доклада. Този правилен прочит на доклада е много важен. От него зависи не толкова политическата перспектива на тройната коалиция, а перспективата на България до 2013 година. През следващите години все повече успехът на управлението ще зависи от успеха на усвояването на евросредствата", каза Местан.

По думите му тази управляваща коалиция има не само политическа воля, но и капацитета да отговори адекватно на справедливите критики на доклада. „Двата доклада на ЕК попариха наивния оптимизъм, но ние в ДПС оставаме еврооптимисти заради безкомпромисността на ЕК", отбеляза той.

Кое е това, което може да събере заедно Бойко Борисов и Стефан Софиянски, Иван Костов и Волен Сидеров, Яне Янев и Пламен Юруков? Това е желанието за власт. Така вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин коментира вота на недоверие, съобщи „Фокус".

„Държавата е в нормален, редовен, откровен диалог с нашите партньори в ЕС. Ние имаме забавяне. Това е реален факт и ние го отчитаме. Няма обаче загубени стотици милиарди евро. Няма откраднати евросредства досега. Да, има много разследвания, но досега няма нито едно откраднато евро. Мерките, които взимаме, са в диалог с партньорите ни от ЕС. Ако този процес се забави, тогава има риск от загубване на средства, но за момента ние правим необходимото. В България до сега няма доказано откраднати евро", коментира Калфин.

Той отбеляза, че ЕС контролира държавите, независимо дали са нови или стари. Там, където не са изпълнени задачите, се налагат санкции. В тези държави обаче не се иска вот на недоверие, отбеляза вицепремиерът.

Той упрекна опозицията за непрестанното говорене срещу България в международното пространство. „Методите, които се използват от опозицията да очернят България пред европейските институции, не са добри", заяви Калфин. По думите му - така се нанася петно върху името на България. „Времето за подобен вид поведение трябва да бъде оставено в романтичните години в началото на 90-те години", заяви още той. „Сега правителството работи изключително интензивно в много добър диалог с европейските си партньори", коментира още министърът.

По темата

Аудио



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.