Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-09-2008

Индекс на корупцията

Във вторник се очаква „Прозрачност без граници” да оповести данните за тазгодишния “Индекс на възприемане на корупцията”. Индексът представлява комбинирано изследване, отразяващо възприемането на корупцията в дадена страна от представители на бизнеса и анализатори, местни и чужди.

Корупционният индекс илюстрира нивото на корупция в публичната сфера в над 100 държави. Индексът е създаден на базата на 17 отделни проучвания и изследвания на тринадесет независими институции и организации, проведени сред представители на бизнес средите и анализатори от отделните страни, включително и проучвания на общественото мнение. Индексът фокусира вниманието върху корупцията в обществения сектор и я определя като злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване. Изследванията, на които се основава индексът, поставят директно въпроси за злоупотребата с държавната власт за реализирането на частни нужди, като се акцентира например върху вземането на подкупи от държавни служители при възлагане на обществени поръчки. Източниците не правят разлика между административна и политическа корупция.

Ценността на Корупционния индекс се определя от факта, че той е продукт на независими едно от друго изследвания, които кумулират възприятията на граждани и външни наблюдатели, на представители на бизнес средите и анализатори на риска. Индексът представлява съвкупност от мненията на тези, които вземат ключовите решения в областта на инвестициите и търговията. Важна последица от публичното оповестяване на Корупционния индекс е, че той съдейства за формиране на обществена чувствителност по отношение на корупцията и допринася за оказване на натиск върху управляващите.

България е включена за първи път в Корупционния индекс на Transparency International през 1998 година със стойност 2.9 пункта. За периода от 1998 до 2002 година изследванията показват бавно, но стабилно повишение на неговите стойности: през 1999 година - 3.3 пункта, през 2000 година – 3.5 пункта, през 2001 година – 3.7 пункта, а през 2002 година е постигната стойност от 4.0 пункта. С този показател страната ни се нарежда на 45 място наред с Полша и Бразилия. За първи път през 2003 година се отчита по-различна тенденция за България – лек спад в индекса до 3.9 пункта, с който страната заема 54 място наред с Чехия и Бразилия. Индексът през 2004 г. е с по-висока стойност 4.1 пункта и с този показател страната се нарежда на 54 място в класацията. През 2005 и 2006 индексът е със стойност 4.0, което нарежда страната съответно на 55 и 57 място, като през 2006 със същия показател е и Салвадор. През 2007 година индексът за България е 4.1, което нарежда страната след Полша и Тунис, на 64 място, пред Хърватия и Турция.

В началото на лятото на 2008 г. , след оповестяването на докладите за напредък на България и Румъния, Transparency International изрази силно безпокойство относно корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност и неефективното управление в България и подкрепа за решението на Европейската комисия да бъдат замразени средства на стойност 500 милиона евро за страната.

С несигурните антикорупционни реформи, предприети след приемането им през януари 2007 година, случаите с България и Румъния показват, че членството в Европейския съюз не е магическо средство за решаване на проблемите. Докладите на Европейската комисия са силно критични спрямо България и Румъния, въпреки че само България ще бъде финансово санкционирана. Румъния се радва на относително по-меко отношение в рамките на този етап от процеса на оценка на напредъка на двете страни, но спешно се нуждае от ускоряване на своите антикорупционни реформи.

Проблемите, подчертани в докладите на Европейската комисия, потвърждават досегашните изводи на Transparency International за двете страни. Според Диана Ковачева, изпълнителен директор на Transparency International – България “Липсата на административен капацитет и политическа воля за предприемане на сериозни антикорупционни мерки възпрепятства техния успех  и ефективното им прилагане. Необходими са незабавни стъпки за спиране на злоупотребите със средства от фондовете на Европейския съюз и за разследване на престъпленията, свързани с корупция“.

Използвани са материали на Transparency International Bulgaria



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.