Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2009

Докладът на ЕК - реакции и коментари

Първи реакции на междинния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в реформирането на съдебната система, правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията

УПРАВЛЯВАЩИ

Премиерът Станишев
заяви, че междинният доклад на ЕК показва, че сме "на прав път" по отношение на реформата в правосъдието и опазването на вътрешния ред. Според него докладът "дава окуражителен знак на българската администрация и държава".

Министър-председателят наблегна, че критичните точки  на ЕК по отношение на правосъдието съвпадат с с тези, които самото правителство. Той подчерта, че докладът "отчита нашия общ успех" с ЕК.

Премиерът е възложил на министър Грънчарова да направи график с новите мерки от "екшън план", който да бъде изпълнен до следващия редовен доклад на ЕК през юли. "Правителството е твърдо решено да запази темпа на реформите. Няма да отстъпим и няма да се върнем назад", подчерта Станишев.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин, който е на посещение в Кения, също определи доклада на ЕК за реформата в съдебната система като "доста по-добър" и "справедлив". "...тъй като има редица проблеми, които ако не бъдат отстранени, летният доклад също ще бъде негативен", поясни той.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова отбеляза, че това е "първият доклад, в който има и обективно позитивни оценки", предаде агенция "Фокус". "Смененият тон на доклада се дължи на смяната на модела, по който общуваме с Комисията", подчерта тя. Грънчарова предупреди, че "до големия летен доклад на ЕК имаме да свършим много".

Миглена Тачева, министър на правосъдието, определи междинния доклад на ЕК за ресора й като "абсолютно коректен и обективен". В доклада няма политически оценки, подчерта тя.

Според министъра "за всички нас е ясно, че досъдебната фаза е основният проблем".  "Трябва да се работи за устойчивост на промените, които направихме в няколко закона", подчерта Тачева.

 

„Висшият съдебен съвет /ВСС/ е удовлетворен от констатациите в междинния доклад на ЕК", каза Анелия Мингова, цитирана от БТА. Тя подчерта, че „в голяма степен положителните оценки се дължат и на синхрона на институциите, отговорни за изпълнение на мерките по показателите за напредък." „ВСС не се страхува от явен вот при бъдещите избори на административни ръководители", каза Мингова.

Министър Михаил Миков заяви, че „критиките, които се усещат в него / доклада - б.р/, са неща, които трябва да свършим и да положим усилия". Според него МВР трябва да задълбочи съвместната си работа със звена като прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност" по особено важни случаи и дела, както и по отношение на злоупотребите с еврофондовете.

"Считам, че този доклад трябва да се приема по-скоро като кредит на доверие от страна на ЕК, отколкото като някаква окончателна оценка", заяви председателят на Комисията по европейски въпроси Младен Червеняков. Той уточни, че документът е „неутрален, до голяма степен реалистичен и умерено позитивен". Също както министър Грънчарова, той каза, че за юлския доклад "на нашето внимание трябва да стои въпросът за резултатите, а не само за усилията".

Депутатът Ангел Найденов определи доклада с думите "обективност, коректност и балансираност". "За да постигаме не просто очакваните, но и желаните резултати, ние имаме предприети конкретни действия...Промените са основно в начина, по който се предвижда да се вземат решенията в подкомисията по контрол на действията на ДАНС. „Надяваме се, че и тази поредна промяна най-после ще отвори възможността за участие на опозицията в подкомисията и да не я бойкотират", коментира председателят на ПГ "Коалиция за България".

Юнал Лютфи от ДПС заяви, че докладът е обективен и "ние, от мнозинството, трабва да се вслушаме в препоръките  за парламентарен контрол над ДАНС". Депутатът призова да продължи да се приемат законопроекти в областта на съдебната реформа, защото институциите имат време до юли за още действия.

ОПОЗИЦИЯ

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви:: "Няма кой да свърши това, което е написано във всичките 16 тежки възражения и слабости, които комисията посочва. Резултатът е, че трябва да се започне отначало."

Председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов предупреди: „Следващият кабинет ще се наложи да действа в кризисна ситуация". Депутатът подчерта, че „това, че за управляващите докладът е „умерено оптимистичен", не означава, че българинът споделя тази оценка". Не съм оптимист, че ще се случи нещо положително", добави още той.

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че "изводите на доклада са очаквани". Според него много от критиките в доклада могат бързо да бъдат променени. "Защото след това се връща като бумеранг, че няма присъди....И Законът за конфликт на интереси може да се направи в рамките на месец-два и да се предотврати тежък доклад през лятото", каза Борисов.

Пламен Панайотов от БНД заяви, че според него е установено, че голяма част от препоръките от предходния  доклад не са зачетени от правителството. "За нас обаче като опозиция е по-важна политическата оценка, която ще даде ЕК в редовния доклад, който се очаква в началото на лятото".

Движение "Напред" определи „кредитът на доверие към българското правителство от страна на ЕК за изчерпан". „За ЕК, а и за българските граждани вече е трудно обяснима съпротивата на управляващите да решават адекватно проблемите, които бяха констатирани още в миналия доклад", се казва в позицията на народния представител Евгений Жеков.

БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ

"Много важен въпрос е мотивацията за реформирането на системата у нас - управляващите правят промени заради европейския натиск, а не защото това диктуват интересите на гражданите и на страната като цяло", заяви евродепутатът Петя Ставрева /ЕНП-ЕД- БЗНС-НС/ГЕРБ/.

И ОЩЕ:

Иван Драшков, бивш заместник-председател на ДАНС, заяви за Дарик радио: „Хвалебствената нотка за ДАНС, МВР и прокуратурата в доклада на Европейската комисия е напълно заслужена, защото борбата срещу организираната престъпност върви в добра посока". Според него ДАНС полага много големи и доста положителни усилия в тази насока.

ОТЗВУКЪТ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ МЕДИИ

Агенция Ройтерс 
отбелязва, че Румъния е направила „стъпки назад" в борбата с корупцията, въпреки критиките на ЕС, докато другата нова страна в блока, България, е направила някои положителни стъпки.

"В междинните доклади Комисията заявява на двете най-бедни страни в съюза, че през следващите шест месеца трябва да направят повече в борбата с корупцията и организираната престъпност". През миналия юли Брюксел спря помощ на стойност 500 млн. евро за България заради ширещата се корупция, припомня Ройтерс.

 
Дойче веле
отбелязва, че "докладът запазва критичния си тон, но в същото време отчита усилията на кабинета в София". "За разлика от българското правителство, кабинетът в Букурещ не може да се похвали с добри оценки по отношение на постигнатото до този момент", подчертава медията.

Според Дойче веле не е изключено при недостатъчни резултати в доклада от юли, мониторингът по критичните области да бъде удължен.

Агенция Франс прес
пише, че „ЕС предупреждава Румъния да се заеме с борбата с корупцията". Агенцията отбелязва, че спрямо България Брюксел отбелязва „някакъв напредък". „От присъединяването си към ЕС бившата комунистическа държава България е под стриктно наблюдение в няколко сфери - правосъдна система, управление на еврофондовете, безопасността на храните и авиационната сигурност".

Електронното издание European Voice пише, че ЕК подава смесени сигнали към България и Румъния. „България е направила някои значими стъпки към реформиране на правосъдната си система, а Румъния е загубила своя устрем в усилията си да преструктурира системата на правосъдието и да се справи с корупцията".

Относно спирането на някои плащания по еврофондовете за страната ни на стойност 486 млн.евро, се казва, че „Комисията, която има право да ги размрази, гледа по-позитивно на последните усилия на България, отколкото в миналото".

Изданието цитира официален източник, според който „имало „усещане" и „стимул" за разрешаване на повторно пускане на спрените средства от фондовете". Очаква се мисия на експерти от Брюксел да предложи своята оценка в следващите няколко седмици.

„Положителните новини са рядкост за воденото от социалистите правителство на България", завършва European Voice.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.