Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2009

Душана Здравкова за евродоклада: „Политиците трябваше да оставят да говорят повече професионалистите”

Зам.-председателят на Комисията по конституционни въпроси в ЕП Душана Здравкова (ЕНП-ЕД – ГЕРБ) смята, че евентуалното задействане на защитна клауза в областта на правосъдието би донесло негативи преди всичко на българските граждани.

„Може да се окаже, че ЕК мисли повече за българските граждани, отколкото мисли българското правителство”, коментира тя. Здравкова смята, че предпазната клауза продължава да бъде един от възможните варианти за предпазване на европейските граждани и бизнес от това, което се случва в България. „Тази мярка е крайна и неналагането й е индикация, че ЕК е доброжелателен партньор и иска промени”, допълни тя.

Днес Здравкова участва в онлайн-дискусия с читателите на Портал ЕВРОПА в инициативата „Твоят глас в ЕС”. Темата на онлайн-дискусията бяха поуките от февруарския междинен доклад на ЕК, оповестен вчера.


Десният евродепутат Душана Здравкова, която е дългогодишен юрист каза в отговор на въпроси на читатели на Портал ЕВРОПА, че има много причини съдебната система в България да функционира незадоволително. Според нея най-важните са „твърде формален процес и липса на политическа воля за промени в законодателството”. Необходима е ясна политическа воля както у управляващите, така и в самата система, категорична е Здравкова и според нея досега не е налице индикация за такава политическа воля. „За мен лично излизането на съдебната система от ролята на "необходимия грешник" е кауза, а не депутатска отговорност”, каза още тя.

Констатациите на експертите от Брюксел, съдържащи се в междинния доклад, са по думите й не фатални, но за пореден път достатъчно тревожни: „Всички ние знаем, че това са констатации, повечето от които се повтарят от 2000 г.” Евродепутат Здравкова обясни на читателите, че като държава-член България е равнопоставен партньор в Европейския съюз, ето защо следва да спазва своите ангажименти, в частност по отношение на борбата срещу корупцията и престъпността.

Душана Здравкова коментира, че докладите на Европейската комисия – настоящият междинен и предстоящият годишен – се тълкуват у нас с цел политическа употреба: „Поне този път си мисля, че политиците трябваше да оставят да говорят повече професионалистите, както и представителите на гражданското общество”, написа тя в чата на Портал ЕВРОПА и допълни: „Категоричното ми мнение е, че от уважение към самата Комисия, не следваше представителите на различни партии да се упражняват в политически оценки. Те трябваше да излъчат експерти, които поне този път да говорят вместо тях.”

Пълният текст на интернет-дискусията с члена на ЕП Душана Здравкова (ЕНП-ЕД – ГЕРБ) можете да видите ТУК.

На читателски въпрос за решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), който отхвърли идеята за явно гласуване при предстоящите над 150 рокади за шефски места в Темида, Душана Здравкова отговори така: „Определено твърдя, че по време на предходните назначения имаше политическа намеса и липсваха такива критерии. Относно избора на магистрати, за мен начинът на гласуване не е най-важният въпрос. Най-важно е изработването на ясни критерии за назначаване. В този смисъл явното гласуване би било доказателство, че тези критерии се спазват и всеки един от членовете на ВСС носи своята отговорност за избора си.”

По думите на българския евродепутат, Висшият съдебен съвет, прокуратурата, съдилищата и другите компетентни органи са длъжни да се ангажират по съответния начин с резултатите от работата на инспектората към ВСС, тъй като това ще бъде предмет на оценката в следващия доклад на Европейската комисия (ЕК).

На читателски въпрос, свързан с оставката на Мария Мургина, Душана Здравкова отговори така: „Скандалът в НАП е много сериозен проблем, но си мисля, че само с политически декларации едва ли ще бъде решен. Сега е времето министърът на финансите да заеме своята позиция и да бъдат предприети наказателни мерки, а не само да бъде приемана оставката на Мургина.” Здравкова предупреди, че е възможно и този случай да бъде оставен „само на безкрайното говорене на политиците, без реални резултати”, което би довело до още по-голям песимизъм и у гражданите, и у ЕК. Като пример за такова нещо тя посочи случая с „Топлофикация – София”.

В интернет-дискусията стана дума и за петициите на гражданите на Поибрене и Челопеч, свързани с екологичните проблеми в тези райони. Душана Здравкова посочи, че на 6 март е предвидена среща на петиционерите с ресорния министър: „Ако въпросът не бъде решен, министърът ще отговаря в Брюксел. Уверявам ви, че съм се заела с тази петиция много сериозно и няма да я оставя без резултат”, заяви Здравкова.
Проектът „Твоят глас в ЕС” цели да насърчи гражданското участие в дейността на ЕП и неговите членове.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.