Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2005

ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС": ДОГОВОРЪТ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА КОЛКО ДАЛЕЧ Е СТИГНАЛА

Най-големите световни медии отразяват подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. Авторитетният английски вестник "Файненшъл таймс" помества статия за церемонията в Люксембург, съобщава сайтът на правителството.

Румъния, която има население от 23 милиона, ще бъде седма по големина в ЕС. Тя беше представена от президента Траян Басеску. От името на по-малката България - с население от 7.5 милиона договора подписа Симеон Сакскобургготски, министър-председател, се казва в материала на "Файненшъл таймс".

Според автора, вчерашният договор за присъединяване към Европейския съюз е доказателство за това колко далеч е стигнала България под ръководството на Симеон Сакскобургготски, който стана министър-председател през 2001 и поведе страната към период на впечатляващ икономически ръст. Вестникът подчертава, че вълната на чужди инвестиции през миналата година достига до почти 2 милиарда евро, равностойни на 10% от БВП. Това създаде нови работни места и някои сектори, като например информационните технологии, където страната успя да възвърне ролята си от времето на съветската ера като център на развитие на информационните технологии. В съотношение към БВП, дългът на страната намаля наполовина за 4 години, достигайки до 7,3 милиарда евро, или 35% от БВП. В същото време официалните данни за безработицата са намалели от 19% до 12%, се казва още в статията на "Файненшъл таймс".

Миналата година страната се присъедини към НАТО, допълва вестникът, който цитира изказване на външния ни министър Соломон Паси, че България никога не е имала толкова ползотворни контакти със съседките си на Балканите.

В материала на агенция "Ройтерс", озаглавен "ЕС приветства България и Румъния като страни членки", се изтъква, че влизането на двете страни в Евросъюза ще им донесе милиарди евро, с които ще се подпомогне ремонта на пътищата, опазването на околната среда и модернизацията на остарялата индустрия. Това ще бъде ключова инвестиция, допълва агенцията. Българите отпразнуваха подписването на договора за ЕС с концерти, паради и фойерверки из цялата страна, докато настроението в Румъния бе по-мрачно, пише още "Ройтерс".

Би Би Си цитира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, който каза на церемонията по подписването в Люксембург, че интеграционният процес е бил пътуване, изпълнено с изисквания и предизвикателства. Европейският съюз е поставил високи стандарти за новите страни членки, но ЕК ще работи заедно с тях, за да преодолеят трудностите, увери Барозу. Ние имаме голямо доверие в способността на двете държави да се справят даже и с най- взискателните реформи, заявява още председателя на Европейската комисия в материала на Би Би Си.

Според Евронюз, възможността за членство в ЕС вече е причина за усилен икономически растеж в двете държави - румънският БВП е нараснал с над 8% през 2004, а в България - с над 4%. Членството в ЕС означава също и много финансови помощи - 11 милиарда за Румъния и 4 милиарда за България. Те са предназначени за подпомагане устойчив период на разрастване, изтъква Евронюз. Управлението на Симеон Сакскобургготски, който бе избран през 2001 г. след завръщането му от изгнание, на книга изглежда безупречно: от 1000 процента през 1997 г. инфлацията беше сведена до приблизително 4 процента, съотношението на външния дълг към БВП бе намалено наполовина, бюджетът регистрира излишък, от пет години икономическият ръст е между 4 и 5 процента, а безработицата падна от 19 процента през 2001 г. на 12 процента. Това пише в материала си за събитието Натали Дюбоа от "Либерасион". Няма никакво съмнение, че страната ще бъде готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2010 г., смята младият управител на Централната банка Иван Искров, цитиран в статията, в която се подчертава също, че след като почти бе изпаднала в състояние на фалит през 1996 -1997 г., България е успяла да се възстанови чрез затягане на коланите и тотална приватизация. След двайсет месеца България и Румъния ще станат 26-ият и 27-ият член на Европейския съюз. Това ще се случи, ако няма фалове в последния момент, допълва "Либерасион".

Американският "Уошингтън поуст" заявява, че подписването е посрещнато със сърдечни аплодисменти на церемонията, на която присъстваха Великият дук на Люксембург и неговата съпруга, министър- председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер и външните министри на 25-те страни членки на ЕС. Авторитетният вестник цитира българския министър-председател Симеон Сакскобургготски, който казва, че страната му отбелязва още една крачка към обединението на континента и се приближава към идеала на основателите на ЕС, който е единство на европейските народи. Ще се съсредоточим върху реформите, които предстои да се извършат, добавя още премиерът, цитиран от "Уошингтън поуст".

В "Уошингтън таймс" подчертава, че преди само 5 години членството на България и Румъния е било невероятно, но правителствата на двете страни са направили решителни усилия, за да не изостанат твърде много зад 8-те бивши комунистически страни от централна и източна Европа, които се присъединиха към ЕС през май 2004.

Румънските вестници също широко отразяват церемонията по подписването на присъединителните договори на България и Румъния. В. "Курентул" помества и специална публикация за инициативата на министър Христина Христова за евробебетата на България.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.