Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2005

ПОВЕЧЕ ПРОЗРАЧНОСТ В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Съгласието за круиз на яхтата на гръцкия корабен магнат Спирос Лацис може да струва прескъпо на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. През месец август миналата година – след номинирането му за председател на Еврокомисията – Барозу е приел покана да гостува на яхтата на гръцкия милиардер. Лацис е не само стар приятел и състудент на Барозу, но и един от най-богатите мъже в света със силни интереси в Европейския Съюз. Все още не са приключили дискусиите, доколко тези интереси са били тема на разговор по време на почивката на двамата влиятелни мъже. Паралелно с това Европейската комисия води дебати за смесването на личните и професионалните интереси на еврокомисарите.
На 25-ти май, четири дни преди референдума за Европейската конституция във Франция, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу ще се яви лично пред Европарламента, за да отхвърли внесеното от евроскептици предложение за вот на недоверие. Британската националистическа партия на независимостта внесе предложението, след като стана ясно, че Барозу е приел поканата на богатия си приятел корабния магнат Спирос Лацис да прекара заедно със съпругата си почивка на неговата частна яхта. Проявявайки рядко единомислие четирите най-големи групи в Европарламента разкритикуваха предложението за вот на недоверие на британските евроскептици, наричайки го преувеличено и неоправдано. Главният говорител на Европейската комисия Франсоаз льо Бай аргументира личното явяване на Барозу пред Европарламента по следния начин:
“За него от огромно значение да даде политически отговор на вота на недоверие, който той самият определя като напълно абсурден.”
В писмен вид Барозу изясни, че е ставало дума за лична покана, която няма нищо общо с правомощията на заемания от него пост. Британските европарламентаристи обвиняват Барозу, че само няколко седмици след съвместния круиз гръцкият милиардер е получил разрешение на Европейската комисия за регионална помощ на стойност 10 милиона евро. Барозу напомни обаче, че е заел председателския пост през ноември, което означава, че помощта е била одобрена от предишния състав на Еврокомисията.
Круиз-аферата и приемането на подаръци не бе обаче поводът за водените в Европейската комисия дискусии за повече прозрачност, заяви говорителката льо Бай. На редовното си пленарно заседание комисията одобри работна група, която ще изработва предложения за повече прозрачност на европейските решения. Според нормите за поведение в Европейската комисия еврокомисарите трябва да разкриват бизнес интересите си, те не могат да участват в дейности на Евросъюза, които имат влияние върху тези интереси и не могат да приемат подаръци, чиято стойност надвишава 150 евро.
Еврокомисията потвърди, че бившият португалски министър-председател Барозу разполага с петчленна лична охрана. Петимата португалски полицаи получават заплатите си отчасти от португалсата държава, отчасти от европейската институция. Барозу е единственият еврокомисар, който има лични телохранители. Говорител на Еврокомисията заяви по този повод, че сигурността на Барозу е изложена на рискове, които той не пожела да уточни. Говори се, че по време на премиерския си мандат в Португалия Барозу е бил изложен на няколко опита за покушение, което се дължи най-вероятно на активната му  подкрепа за американското нахлуване в Ирак.   


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.