Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2005

"НЕ"-ТО НА ФРАНЦИЯ И ХОЛАНДИЯ Е ДОБРА НОВИНА ЗА ЕВРОПА

Френското и холандското “Не” на европейската конституция е най-добрата новина за Европа от години. Това е последен шанс на ЕС да се върне в правилния път, пише списание Нюзуик.

Действителността е проста: ако години наред са ви казвали, че все по-обединеният и разширен съюз е най-доброто лекарство за Европа, а вместо това вие все повече се разболявате заради растящата безработица и страха от бъдещето, в един момент стигате до извода, че или рецептата е сгрешена, или лекарят е некадърен, или направо ви мами, изтъква авторът на статията, озаглавена "Нов шанс за Европа".

Разширяването на ЕС увеличава стратегическия обхват на много от големите европейски корпорации, особено германските. Германските компании регистрират рекорден износ и печалби.

Това обаче не гарантира, че служителите от Щутгарт или Франкфурт ще запазят работните си места. Затова не е чудно, че разширяването на ЕС подхранва страха от бъдещето.

Не е необходимо голямо въображение, за да си представи човек какви реакции може да предизвика перспективата за приемане на България и Румъния през 2007 г., отбелязва Нюзуик.

В друга статия на списанието, посветена на британския премиер Тони Блеър, чиято страна на 1 юли ще поеме председателството на ЕС, се отбелязва, че според британците двойното “Hе” на Франция и Холандия е убило Eвроконституцията, поне засега.

Време е Европа да направи пауза, да обмисли нещата и да се реформира, за да спечели отново сърцата и умовете на европейците. Един от най-фундаменталните въпроси е къде минават границите на Европа.

Французите отхвърлиха Конституцията на ЕС, защото смятат, че у тях вече има твърде много чужденци, а за холандците една от главните причини за противопоставянето им е нежеланието им Турция да стане член на ЕС, подчертава авторът на статията.

Силата на новите настроения против разширяването на ЕС притеснява не само Турция, с която ЕС трябва да започне преговори за членство през октомври, но също и България и Румъния.

Те са подписали договори за присъединяване, но в Брюксел вече се чуват все повече гласове приемането им да бъде отложено, изтъква списание Нюзуик, цитирано от БНР.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.