Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-12-2009

Кога ще заработи новата Европейска комисия - радиопредаване

Същинската роля на Европейския парламент е "...да гарантира от самото начало, че ресорите в Европейската комисия ще бъдат дадени на най-подходящите хора".

Това казва в отговор на въпрос какво очаква от предстоящите изслушвания на номинираните за членове на новата ЕК съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ребека Хармс. Припомняме, че преди броени дни Зелените в ЕП изразиха съмнение около кандидатите за еврокомисари от България и Унгария. "Има слухове и съмнения около определени комисари," заяви председателят на групата Кон Бендит, без да конкретизира. Той спомена само, че тези слухове засягат кандидатите от България и Унгария.

Ребека Хармс направи коментара си специално за Радио БЪЛГАРИЯ - чуждоезиковата секция на Българското национално радио за коментарно-информационната рубрика "Взаимодействаме с ЕП", осъществявана в копродукция с Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА, които изпълняват едноименния проект с финансовата подкрепа на ГД "Комуникация" на ЕП.

Новото издание на рубриката вече е в ефир. Негови автори са Даниела Константинова, Ива Летникова и Илиана Райчева. Можете да прочетете и да чуете съдържанието на предаването на български, английски, френски и немски език ТУК - в рубриката "Интерактивно" на сайта на проекта.
Цитирана е оценката на Румяна Желева, че е удовлетворена от ресора, който й бе поверен от Жозе Барозу - „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. На противоположното мнение обаче е евродепутатът-социалист Ивайло Калфин, според когото международното сътрудничество и хуманитарната помощ влизат в задълженията на върховния представител по външна политика, както и на комисарите за помощ по развитие, за разширяване и за вътрешни работи. "Много трудно г-жа Желева ще си намери поле за самостоятелна изява", коментира Калфин, който е и бивш български външен министър.


Друг събеседник на БНР по темата за новата ЕК е директорът на Институт EUROPEUM за европейска политика Давид Крал, според когото - въпреки че Лисабонският договор не променя съществено ролята и влиянието на Комисията сред останалите европейски институции, не е изключено да се появи "... съперничество между председателя на ЕК, която все още има своята роля във външното представителство, и новите две топ-позиции на президент на Европейския съвет и външен министър. Това зависи от поне два фактора. Единият е силата на председателя на ЕК и умението му да ръководи институцията, а вторият – цялостната атмосфера, в която ЕК работи, доверието, което страните-членки имат в Комисията."


По думите на Давид Крал едно от изпитанията пред Комисията "Барозу - II" ще бъдат отношенията й с Европейската дипломатическа служба, която се обособява като нов, при това независим орган.

Очакванията, задачите и перспективите пред белгиеца Херман Ван Ромпой и британската баронеса Катрин Аштън, след избора им за председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност, бяха тема на предишното издание на съвместната радио-рубрика "Взаимодействаме с Европейския парламент".  

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.