Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-12-2009

Посланик Хорхе Фуeнтес: за феърплея и "звездната роля", по повод началото на Испанското председателство на ЕС

Испания ще помогне на България да влезе в Еврозоната и Шенген до 2013 година, заяви в интервю за PRO.BG испанският посланик Хорхе Фуентес. Поводът за интервюто на репортера Апостол Николов е фактът, че на 1 януари 2010 г. Мадрид ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз за следващите шест месеца.

Портал ЕВРОПА ви представя текста на интервюто:

От 1 януари ще имаме европейския президент Херман Ван Ромпуй и Испанското председателство на ЕС. Как ще се подели европейската власт между тях?

"Разделянето ще стане дружески и ще се основава на два принципа: първият е да няма дублиране на задачите, да не се случи така, че Испанското председателство и президентът да вършат едно и също. Затова ще държим постоянна връзка. Вторият принцип ще е феърплеят или чистата игра. Под чиста игра имам предвид, че Испанското председателство не иска на всяка цена да играе звездна роля. Ние не се опитваме да блеснем, а да накараме новата система да заработи, и ако трябва да отстъпим на заден план в полза на новите институции, ще го сторим със сигурност.

Не се ли опасявате, че заради административните реформи Испанското председателство няма да изпълни политическите си цели?

Имаме опита на страна-председател от 2002 година, когато беше въвеждането на еврото. Това беше една много сложна операция, но Испания я изпълни безупречно. Благодарение на това сега еврото функционира прекрасно. Сега заемаме председателското място във времето на Лисабонския договор. Ще видите, че прилагането му ще отнеме месеци. Дори до края на испанското председателство този процес може да не завърши. Това не означава, че паралелно няма да изпълняваме целия политически механизъм, който сме подготвили. Двете неща ще вървят паралелно. От една страна ще върви прилагането на Договора, а от друга - срещите на върха и симпозиумите. Имайте предвид, че за времето на нашето председателство, ще ръководим най-малко 3 500 различни събития!

Смятате ли, че със срещи и събрания може да се пребори икономическата криза, която е основен приоритет на председателството?

Целта е всяко подобно събитие да бъде практично и реалистично, не само да си даваме вид, че се събираме и нещо правим. Ако не намерим практични решения на въпросите, значи тези срещи и събирания не струват нищо.

А каква е конкретната цел на Испания за намаляване на безработицата в Евросъюза - това е друг основен приоритет на председателството?

На първо място искаме чисто и просто безработицата да спре да нараства. Ако говорим за цяла Европа, където има общо 50 милиона безработни, и дума не може да става за успех, ако не се намери работа за поне 10 милиона души. Това са около 20% от общия брой безработни. Тази цифра звучи напълно разумно. Това е целта, към която Испания иска да насочи Европейския съюз. Ако това се случи за шест месеца, ще е страхотно. Ако не, тези усилия ще бъдат продължени от председателствата на Белгия и Унгария в рамките на нашето трио, траещо година и половина, което е една амбициозна програма.

Борбата с имиграцията част от решаването на проблема с безработицата ли е?

Не. Както съм го казвал и друг път, имигрантите оказват изключително благотворно влияние върху Испания. Страната ни е осмата икономическа сила на планетата с БВП, по-висок от този на Русия например, която има почти 200 милиона жители, а ние - 45 милиона. И това не е случайно, а е резултат на много усилия и е постигнато с помощта на добре свършената работа на много имигранти.

А какво ще кажете за българските имигранти - постоянно чуваме за български организирани престъпни групи в Испания?

Българите са най-добрите, един от най-добрите сектори на работна сила в Испания. И не го казвам, просто за да ви се харесам - нашите експерти са ми го казвали много пъти. У нас идва много добра работна ръка от България. Иначе във всяка група хора, каквато и да била тя, няма начин да няма 1-2% такива, които са нежелани. Реално тези 1-2 процента са си стотици лица, които се занимават с престъпна дейност. Но те са просто едно изключение, защото мнозинството от българите или другите имигранти не идват у нас, за да извършват престъпления.

Какво ще се промени за българите по време на Испанското председателство - защото тук не сме свикнали с мисълта, че онова, което се случва в Брюксел, се отразява на живота ни...?

Това е типично не само за България, която е и отскоро в ЕС, а и за повечето останали държави. Хората не могат да разберат, че 80% от решенията, които са важни за техния живот, не се взимат в магазина на ъгъла, нито в кметството на някое село, нито дори в София, а се вземат в Брюксел... Покрай тези 300 или 400 000 българи в Испания сме се запознали добре и знаем от какво имате нужда: това е влизане в еврозоната, в Шенгенското пространство и - разбира се - постигане на вашите цели в сферата на енергетиката. ПО време на нашето председателство ще направим всичко възможно това да се случи колкото може по-бързо. Смятам, че е напълно разумно да говорим за влизане на България в еврозоната и Шенген през 2013 година.

А защо именно 2013 г.?

Вашите собствени управляващи си дават ясна сметка, че това е един много разумен срок. На вас не ви е изгодно това да се случи прекалено рано. Трябва да имаме предвид, че ако влизането в еврозоната не се подготви добре, ефектите могат да бъдат вредни. Цените ще се вдигнат много и бързо. 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.