Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-08-2010

Евробарометър: 75 % от европейците подкрепят по-силна координация на икономическите и финансовите политики в ЕС

Според проучване на Евробарометър от пролетта на 2010 г. 75% от европейците са на мнение, че по-силно съгласуване на икономическите и финансовите политики между държавите-членки на ЕС би било ефективно средство в борбата с икономическата криза. Изследването беше проведено през май, като по този начин съвпадна с пика на европейската дългова криза, уточнява европейската информационна служба Рапид.

Според данните 76% от анкетираните българи смятат, че координираните мерки за справяне с кризата са ефективни. 59 на сто казват, че мерките за справяне с бюджетния дефицит не трябва да се отлагат, но също така и 34% казват, че тези мерки не са приоритет в страната. 44 процента смятат, че кризата е достигнала пика си.

Едва 30 процента казват, че знаят своите права като европейски граждани. Най-високо доверие в европейските институции има в Естония, Словакия, България - 61% и Дания. За 59 на сто от сънародниците ни ЕС продължава да означава свобода за пътуване, образование и живот.

Евробарометър показва, че 72% от европейците подкрепят по-силен надзор от страна на ЕС върху дейностите на най-големите международни финансови групи. Основните опасения на европейците в условията на кризата бяха актуалното икономическо състояние (40% ), безработицата (48 %) и повишението на цените (20% ).

40 % от европейците свързват ЕС с еврото, 45 % - със свободата да се пътува, учи и работи навсякъде в ЕС (- 1 %), а 24 % - с мира (- 4 %).

Проучването на Евробарометър през пролетта на 2010 г. беше проведено чрез директни интервюта между 5 и 28 май 2010 г., което съвпадна с пика на европейската дългова криза. Общо 26 641 лица бяха анкетирани в 27-те държави-членки на ЕС.

Все повече европейци смятат, че нито Съединените американски щати, нито Г-20, а именно ЕС може да предприеме ефективни мерки срещу кризата (26 %).

Мнозинството европейци потвърждават, че ЕС е набелязал правилните приоритети в стратегията си за икономическо възстановяване „Европа 2020": 92 % споделят виждането, че е необходимо пазарите на труда да се модернизират, за да се увеличи равнището на заетостта, и че помощта за бедните и социално изключените лица следва да е с приоритетно значение. 90 % се изказват в подкрепа на развитието на икономика, която да използва по-малко природни ресурси и да генерира намалено количество парникови газове.

На въпроса за ползите от членството в ЕС 49 % от европейците казват, че членството на държавата им в ЕС е било „положително нещо".

Предвид преговорите по присъединяването, които Европейският съвет започна с Исландия на 27 юли 2010 г. за първи път проучването на Евробарометър през пролетта включваше и директни интервюта с 526 исландци. Хората в Исландия бяха запитани за тяхното отношение като цяло към ЕС. През май 35 % изразиха доверие в ЕС, а 29 % смятаха, че Исландия ще извлече ползи от членството си в ЕС.

Пълният текст на проучването на Евробарометър четете на английски език ТУК  eb73_first_en.pdf (1.43 MB)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.