Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
31-08-2010

Нарушава ли изгонването на ромите европейското право?

По германската преса

От началото на годината Париж е върнал повече от 8 хиляди роми обратно в техните родини България и Румъния. Сега Брюксел критикува френския президент Никола Саркози. Европейската комисия изисква доклад за действията. Еврокомисар Рединг проверява дали Франция е нарушила европейското законодателство. Днес в Брюксел ще се състои разискване.

Стотици ромски семейства напуснаха уж „доброволно" Франция през последните дни. Еврокомисар Вивиан Рединг се съмнява в доброволността. Нейните служители работят върху  правен и политически анализ дали Париж е нарушил европейското право с експулсирането на ромите. Всеки гражданин на Съюза може да се движи свободно на територията на ЕС, а ромите след присъединяването на Румъния и България са граждани на ЕС.

Рединг иска да направи доклада публичен, обясни нейният говорител Матю Нюман. Миналата седмица се говореше, че докладът ще се дискутира само сред колегите в Комисията. В разискването в Брюксел ще участват комисарите Малстрьом и Рединг. От Франция ще присъстват министърът на европейските въпроси Льолуш и министърът на имирацията Бесон. Това е работен разговор, съобщиха от френското посолство на ЕС.

След още една седмица в Париж се събират шепа министри от Германия, Италия, Испания, Великобритания и Гърция. Те ще дискутират доколко граждани на ЕС може да бъдат ескпулсирани в техни страни на произход, когато са зависими изцяло от социалните грижи на страната приемник.

В момента от това печелят около 11 млн. европейци, живеейки в различна от тяхната родна страна. И тези права важат и за ромите, разбира се, добавя говорителят на Рединг. Въпреки това тази свобода не е обвързана с никакви условия само през първите три месеца от престоя. След това държавата приемник може да изисква от новодошлите доказателство, че те работят или че разполагат с други и достатъчно средства. Също така трябва да имат и здравно осигуряване.

„Така че трябва да се докаже, че тези хора не са в ущърб на социалната система на държавата", обяснява говорителят на ЕК. Тези, които не отговарят на изискванията, могат действително да бъдат изгонени. Това е също възможно, когато лицето е в конфликт със закона или е застрашено благосъстоянието на народа.

Тоест теоретично Франция може да върне обратно роми в техните родни страни. Но говорителят на ЕК уточни, че такива случаи на експулсиране трябва да са само изключения. „И това не може да бъде автоматичен механизъм, с който някой да бъде призован да изчезне за един ден".

И така френските министри, които се срещат заедно с ЕК в Брюксел, може да имат трудности с доказването на това, че масовото гонене на роми е в съотвестствие с европейското законодателство. Понеже съответният закон на ЕС предписва недвусмислено, че трябва да се предприеме проверка на отделния случай.

На засегнатия гражданин на ЕС трябва много прецизно да се докаже, защо той представлява заплаха. Също така трябва да се вземат предвид индивидуални обстоятелства като възраст, здравословно състояние, семейни отношения. На засегнатите лица трябва да бъдат съобщени писмено и детайлно причините за изгонването. Те трябва да имат възможност да обжалват решението. И освен това, с изключение спешните случаи, те трябва да получат един месец до напускане на страната.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.