Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-09-2010

Дневник: Възможно е България да получи по-малко средства от еврофондовете след 2013 г. заради слаба активност

По в. „Дневник" България може да не получи повече средства от европейските фондове за следващия програмен период, който започва след 2013 г., твърди "Дневник", позовавайки се на източници от Европейската комисия. Според изданието заради ниския процент усвоени средства по оперативните програми за периода 2007-2013 г., е възможно страната ни да не успее да се пребори за запазване или увеличаване на парите от ЕК.

За петте години след присъединяването бюджетът на оперативните програми е над 8 млрд. евро, като европейското финансиране е почти 6.7 млрд. евро, а останалите средства се осигуряват от националния бюджет.

Според данни на ЕК към 1 септември са подписани договори за 31.3% от фондовете. В други държави, които вече имат опит с усвояването, процентът е над 90 - все пак вече сме в средата на периода, коментираха представители на ЕК. Според тях по ниво на усвояване България е в една група с Румъния и Словакия.

По техни данни процентът на средствата, платени по проектите от управляващите органи, е едва 6.2, а от ЕК е поискано да разплати около 5 на сто от всички средства по програмите.

Представителите на комисията предупредиха за много голямо забавяне на големите проекти, които се финансират от Кохезионния фонд. При тях контрактувани са 26.1% от средствата, а изплатени от управляващите органи са 1.55 на сто. Заявленията за разплащане от комисията са едва 0.2%.

"При преговорите за разпределяне на средствата по еврофондовете България няма да е в добра позиция да поиска повече средства. Когато канцлерът на Германия Ангела Меркел види 50% усвояване, едва ли ще се съгласи на страната да бъдат дадени повече пари", коментират източници от Брюксел. Те добавят, че подготовката на големите проекти за следващия програмен период трябва вече да е започнала.

Засега от комисията не правят прогнози за това каква част от средствата по оперативните програми може да бъдат загубени заради забавени или неосъществени проекти.

Следващия месец се очаква да бъде представен бюджетът на Европейския съюз за следващия програмен период и след това да започнат преговори за разпределението на средствата от фондовете по държави.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.