Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-10-2010

ЕК: Късното транспониране на европейските директиви в държавите-членки остава предизвикателство

Европейската комисия представи годишния си доклад за мониторинг на прилагането на правото на Общността за 2009 г. В него подчертава изключителното значение на пълното и правилно прилагане на законодателството на ЕС за зачитане на правата и задълженията, създадени с това законодателство, предава европейската информационна служба Рапид.

По искане на Европейския парламент от 1984 г. насам Комисията ежегодно представя годишен доклад за мониторинг на прилагането на правото на Общността през предходната година. Европейският съюз управлява около 8000 законодателни акта, които са в сила в 27 държави-членки.

Независимо от подобряването на положението, все още съществува едно основно предизвикателство - късното транспониране на директивите в държавите-членки. В партньорство с последните инструментите те биват усъвършенствани и се полагат повече усилия за предотвратяване на проблемите с транспонирането и за постигане на ефективно прилагане на законите на ЕС.

В доклада се потвърждава големият процент решени случаи, при които не е била необходима намесата на Съда на Европейския съюз (95 % от жалбите са приключени преди постановяване на решение на Съда на Европейския съюз). В края на 2009 г. Комисията разгледа около 2900 жалби и случаи на нарушения, което е с 16 % по-малко, отколкото през 2008 г. Процедурите за липса на уведомяване за мерки за транспониране на директиви са намалели с 26 %.

Броят на случаите на нарушения, основани на жалби, е намалял с 15 % в сравнение с предходната година. Сред секторите, в които има най-много случаи, продължават да бъдат околна среда, данъчно облагане, енергетика, транспорт и вътрешен пазар.

В доклада е описан постигнатият през последната година напредък по отношение на прилагането, управлението и привеждането в действие на законодателството на ЕС:

Въпреки постигнатия през тази година напредък, късното транспониране продължава да бъде широко разпространено, систематичен проблем в ущърб на предприятията и гражданите в ЕС. Комисията насърчава засиленото сътрудничество с държавите-членки в областта на превантивните мерки с цел да се гарантира по-доброто и навременно прилагане на правото.

Таблиците за съответствие допринасят за прозрачността и подобряват достъпа до законодателството. Те улесняват сътрудничеството между Комисията и държавите-членки при преглед на транспонирането и позволяват ранно откриване на проблемите, последвано от диалог за избягване на по-сериозни проблеми на по-късен етап. Комисията ще продължи да търси подкрепа от всички институции на ЕС за предоставянето на тези таблици.

Хоризонтални инструменти като СОЛВИТ и „EU Pilot" продължават да се развиват и да дават добри резултати. Броят на досиетата, обработвани посредством СОЛВИТ, се е увеличил, като нивото на успешно разрешените случаи остава все така високо. „EU Pilot" позволява ранно разрешаване на проблеми с транспонирането и/или прилагането на законите. Държавите-членки допринасят активно за успеха на тези инструменти.

Необходимо е при изготвянето на ново законодателство да се отдели повече внимание на мерките за изпълнение. Тези мерки могат да бъдат хоризонтални или да са насочени към определени сектори. Когато в законодателството на ЕС са включени мерки за изпълнение, като например правата за обжалване на решения, Комисията ще се стреми да гарантира пълното използване на тези мерки, като съсредоточи своите усилия върху тяхното правилно прилагане и изпълнение.

Комисията актуализира и потвърждава приоритета, който дава на навременното и ефективно прилагане на правото в интерес на мнозинството граждани и предприятия.

Законодателството на ЕС често съдържа задължение Комисията да изготви доклад за ранното прилагане на мерките. ЕК подчертава значението на тези доклади, базирани на информация, предоставена от държавите-членки, за нарастващото внимание, което се отделя на оценката на въздействието на законите на ЕС.

Подробна информация по транспнерането на европейското  закононодателство в държавите-членки четете ТУК

Пълният текст на годишния доклад на ЕК за мониторинг на прилагането на правото на Общността за 2009 г.  четете ТУК com.pdf  (257.31 KB) .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.