Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2010

ЕК предложи нов проектобюджет на ЕС за 2011 г.

Европейската комисия прие нов проектобюджет на ЕС за 2011 г. след неуспеха на помирителната процедура между Европейския парламент и Съвета на 15 ноември 2010 г. Новият проектобюджет предвижда плащания в размер на 126,5 млрд. евро, което представлява увеличение с 2,9 % в сравнение с 2010 г., предава Рапид. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу изпрати писмо на председателите на Европейския парламент и на Съвета, в което се разглеждат политическите въпроси, свързани с приемането на бюджета за 2011 г.

„Работихме с пълна скорост, за да представим стабилна начална точка за подновените преговори между Европейския парламент и Съвета", заяви Януш Левандовски, комисар на ЕС по въпросите на бюджета и финансовото планиране. „Целта ни бе да представим този нов проектобюджет до 1 декември. Благодарение на това, че работихме по-бързо, успяхме да приключим задачата предсрочно, за да дадем повече време на двата клона на бюджетния орган да постигнат съгласие по бюджета за следващата година преди края на годината."

На 15 ноември Съветът и Парламентът не успяха да постигнат съгласие по политически въпроси, свързани с бюджета на ЕС, което доведе до провала на помирителната процедура.

Тези въпроси бяха съсредоточени върху определянето на реда и условията за междуинституционалния диалог с оглед на приемането на следващата финансова рамка, бъдещите източници на приходи („собствени ресурси") за бюджета на ЕС, както и равнището на гъвкавост в рамките на настоящата многогодишна финансова рамка. Парламентът потвърди позицията си относно тези три въпроса в резолюция, приета на 25 ноември.

В писмото, изпратено от председателя Барозу до председателя Бузек и министър-председателя Льотерм, Комисията призовава Парламента и Съвета да развият сътрудничеството си по бъдещи бюджетни въпроси, както е предвидено в Договора от Лисабон (съвместна работа по следващата многогодишна финансова рамка).

Освен това Комисията заявява намерението си да излезе с предложения относно собствените ресурси на ЕС до юни 2011 г. Финансирането на новите дейности на ЕС, произтичащи от Договора от Лисабон, и на стратегията „Европа 2020" също ще бъде обсъдено, като основният елемент в бъдещите предложения на Комисията ще бъде добавената стойност за Европа.

„Що се отнася до гъвкавостта в рамките на бюджета, добави комисар Левандовски, радвам се, че вчера Съветът се съгласи да определи марж за непредвидени обстоятелства от 0,03 % от БНД на ЕС като последен инструмент за действие при такива случаи. Приветстваме го като значителна крачка напред."

Комисията незабавно ще изпрати новия проектобюджет за 2011 г. на Европейския парламента и на Съвета. Въз основа на това Парламентът и Съветът трябва да постигнат споразумение.

Януш Левандовски поясни: „ Функционирането на институциите на ЕС изисква под 6 % от общия бюджет, което означава, че почти 95 % от бюджета отива за стимулиране на икономическия растеж на Европа, за градовете и регионите, за научните работници и за студентите, за опазване на околната ни среда, за справяне с изменението на климата, за подобряване на безопасността на транспорта ни и за постигане на единен глас на Европа на световната сцена. Имам увереността, че е възможно да се постигне споразумение въз основа на нашето ново предложение за бюджет."



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.