Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2011

ЕП иска задължителни стандарти за интеграция на ромското малцинство в ЕС

На общоевропейско ниво трябва да бъдат въведени минимални правно-обвързващи стандарти за подобряване на достъпа до заетост, образование, жилищно настаняване и здравеопазване на ромското малцинство, което достига 10-12 млн. души в Европа. За това настояха европейските депутати в приета на 9 март резолюция относно предстоящата стратегия на Комисията за интеграция на ромите. В нея те призовават за по-добра защита на основните права на ромите и за по-ефективно използване на европейските фондове.

Хората от ромското малцинство са жертва на системна дискриминация и се борят срещу "недопустимо равнище на социално изключване", както и срещу нарушаването на човешките им права и значителната стигматизация и дискриминация в публичния и частния живот, се подчертава в текста на доклада. Резолюцията беше приета с 576 гласа "за", 32 "против" 60 и "въздържали се".

В рамките на дебата преди гласуването, докладчикът за интеграцията на ромите Lívia Járóka (ЕНП, Унгария) обясни, че "с приемането на доклада се прави сериозна стъпка на европейско равнище за преодоляване на бедността и социалното изключване на най-голямото етническо малцинство на континента. Стратегията на ЕС трябва да акцентира на първо място върху спазването и насърчаването на основните права на труд, жилищно настаняване, здравеопазване и образование."

Приоритетни области

Членовете на Парламента определиха приоритетни области, които изискват повече усилия от страна на местните, националните и европейските власти за интеграция на ромите. В тази връзка, те настояват Комисията да представи в Стратегията пътна карта за въвеждане на задължителни минимални стандарти на ниво ЕС за приоритетните области - образование, заетост, жилищно настаняване и здравеопазване. Също така, според депутатите е необходимо да се въведат критерии за предоставяне на мерки за подкрепа на изпълняващите стратегията държави членки и санкции за нейното неизпълнение.

Евродепутатите призовават държавите членки и Комисията да се борят с недекларираните работни места при ромите, да наемат служители от ромски произход в публичната администрация, да увеличат броя на учителите от ромски произход и да гарантират, че на ромските деца се предоставя образование на собствения им език.

Основни права

"Спорните репатрирания" и връщания на роми, които бяха извършени в няколко държави членки, "създадоха страх и тревога сред ромското население, както и тревожни равнища на расизъм и дискриминация", категорични са депутатите.

Затова според тях стратегията на ЕС трябва да даде отговор на всички форми на нарушения на основните права на ромите, включително "дискриминацията, сегрегацията, изявленията, изразяващи омраза, създаването на бази данни на етническа основа и незаконното снемане на отпечатъци, както и незаконното принудително напускане на жилища и експулсиране". В текста се споменава също така, че е необходимо установяване на диалог между местните власти, правосъдните органи, полицията и ромската общност с цел премахване на дискриминацията в съдебната сфера и борбата срещу създаването на бази данни на етническа основа.

По-ефективно използване на европейските фондове

Парламентът настоява за създаването на органи на ЕС (под надзора и контрола на работна група по ромските въпроси) с цел да се осигури финансиране от ЕС в подкрепа на добри инициативи на местно равнище, както и за да се идентифицират и докладват своевременно злоупотребите с европейски средства. Освен това, трябва да се разшири обсегът на финансирането от ЕС по такъв начин, че не само развитието, но и проектите за предоставяне на качествени обществени услуги да станат допустими за финансиране. Членовете на ЕП призовават Комисията и Съвета да отделят специално финансиране като част от политиката на сближаване, което изрично да подкрепя стратегията за интеграция на ромите.

Предстоящи действия

Очаква се Комисията да представи предложението за стратегията на 5 април, а Съветът да го приеме на срещата си на 24 юни. Интеграцията на ромите е един от основните приоритети на унгарското председателство на ЕС.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.