Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-12-2005

ГОЛЕМИТЕ ПРЕПЯТСТВИЯ ПРЕД АВСТРИЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

Шестмесечното австрийско председателство на Европейския съюз, което започва на 1 януари, ще бъде изправено пред сериозни препятствия въпреки постигнатото през уикенда споразумение за бюджета за периода 2007-2013 година.

В политически план най-деликатният въпрос ще бъде замразената Европейска конституция. В момента има пауза за размисъл след отрицателния вот на референдумите във Франция и Холандия. На срещата на върха през юни 2006 г. по време на австрийското председателство ще бъде обсъдено какви стъпки да се предприемат по- нататък.

Но конституцията няма да бъде единственият проблем за Австрия. Бюджетът за 2007-2013 г. трябва да бъде съгласуван с Европейския парламент, който е доста критичен към него. В контекста на бавния европейски растеж и високата безработица през март също ще има среща на върха, посветена на Лисабонската стратегия.

Австрия ще трябва да ръководи ЕС в разгара на полемиката за прелитането на самолети на ЦРУ над европейски държави. В същото време ще има дискусии по основните въпроси, свързани със Западните Балкани, като разговорите за статута на Косово и бъдещ референдум за независимостта на Черна гора.

През юни трябва да бъде взето решение за това дали присъединяването на България и Румъния към ЕС трябва да бъде отложено от 2007 за 2008 г. заради забавяне на реформите. При австрийското председателство се очаква да започнат и първите подробни разговори за членство с Хърватия и Турция.

За шестте месеца начело на ЕС в Австрия ще се състоят 173 конференции, като първата ще бъде заседание на австрийското правителство и Европейската комисия на 9 януари.

Значимо международно събитие ще бъде срещата на върха на страните от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибите през май във Виена, на която се очаква да присъстват над 60 държавни и правителствени ръководители.

Още не се знае дали американският президент Джордж Буш ще посети Австрия за участие в среща на върха между ЕС и САЩ. Визитата му ще бъде едно от най-големите предизвикателства за сигурността в австрийската история.

Решението на Белия дом се очаква в началото на следващата година. Датата и мястото не се знаят, но медиите изразиха предположения за замъка Шлосхоф в областта Марчфелд източно от Виена, който ще бъде по- лесен за охрана отколкото където и да е в столицата.

През шестте месеца ще има десетки неофициални срещи на Съвета на ЕС в Австрия. Четири от тях ще се проведат във Виена.

По традиция заседанията, привличащи най-много общественото внимание, ще бъдат Съветът на външните министри в Залцбург на 10 и 11 март и Съветът на министрите на финансите /ЕКОФИН/ във Виена на 7 и 9 април. Към министрите на външните работи ще се присъединят и колегите им от балканските държави, а в последния ден от разговорите си Съветът на ЕКОФИН ще се превърне в конференция на финансовите министри на страните от ЕС и Южна Азия.

В Австрия следващата година ще бъде година на Моцарт. Страната ще отбележи 250-ата годишнина от рождението на великия композитор на 27 януари 1756 г. На 27 и 28 януари в Залцбург ще има конференция на тема "Смисълът на Европа" с дискусии за идентичността на континента.

Постигнатото през уикенда споразумение за бюджет от 862,4 милиарда долара за 2007-2013 г. свали товар от плещите на Австрия.

Никой обаче не отрича, че предстоящото председателство ще бъде трудно заради множеството деликатни въпроси.

Ще продължи обсъждането на спорната директива на ЕС за услугите, която дава възможност да бъдат предоставяни услуги в различни страни от ЕС, като се спазва законодателството на страната на доставчика на услугите. Според австрийския министър на икономиката Мартин Бартенщайн обаче няма шанс за постигане на споразумение през първата половина на 2006 година.

Очаква се мартенската среща на върха за Лисабонската стратегия да бъде съсредоточена върху работните места и растежа с цел Европа да се превърне в световен лидер в конкурентоспособността. Очакват се доклади за бъдещата енергийна политика на ЕС, демографията, миграцията, изследванията и университетското образование.

Австрийското председателство ще се занимава и със Седмата рамкова програма за научни изследвания. Австрия, която винаги е била против използването на средства на ЕС за изследвания върху стволови клетки от ембриони, ще трябва да посредничи в спора.

По някои спорни въпроси Австрия планира нови инициативи. Един от тях е дълго протаканият дебат за генно модифицираните организми. Австрия, една от най-скептично настроените в тази област страни в ЕС, иска да бъдат обсъдени правилата за разрешение на генно модифицирани продукти и да бъдат въведени ясни правила за родството между традиционните и генно модифицирани земеделски култури.

След споразумението за бюджета на ЕС заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген предупреди, че проблемите изобщо не са свършили.

"С тази среща на върха кризата в ЕС още не е преодоляна", заяви той пред германския вестник Билд ам зонтаг. "Австрийското председателство трябва да даде отговор на важните въпроси, сред които главният е: с колко членове може да се справи ЕС ?".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.