Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-01-2006

ОСНОВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ НА АВСТРИЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС

На 1 януари 2006 г. Австрия пое за втори път председателството на Европейския съюз в момент, когато беше направена първата крачка за разрешаване на сложния въпрос за бюджета на ЕС за 2007-2013 г., но все още остават редица задачи и нерешени проблеми. По време на австрийското председателство се очаква окончателно решение по въпроса дали България и Румъния да бъдат приети през 2007 г. или членството им да бъде отложено с една година.

Отлагането може да стане, ако не са доведени докрай реформите, необходими за изпълнение на критериите на ЕС. По думите на външния министър на Австрия Урсула Пласник мониторингът на България и Румъния ще бъде активизиран при австрийското председателство на съюза.

През ноември 2005 г. във Виена беше българският външен министър Ивайло Калфин, а в края на декември м.г. посещение там направи премиерът Сергей Станишев. Двамата получиха уверения от своите домакини, че Австрия прави всичко възможно, за да подкрепи България по пътя й към Европейския съюз. Канцлерът Волфганг Шусел изрази възхищение от постигнатото за кратко време от българското правителство за преодоляване на проблемните области за членството ни в ЕС. Във Виена
дадоха уверения, че австрийският парламент скоро ще ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

След представянето на мониторинговите доклади за България и Румъния през октомври Урсула Пласник подчерта, че все още вижда шанс двете страни да се присъединят към Евросъюза на 1 януари 2007 г. Според нея посланието от мониторинговите доклади е насърчаване, но в никакъв случай отменяне на тревогата от опасността да бъде задействана предпазната клауза, която ще отложи членството в ЕС с една година. Пласник отбеляза също, че австрийските предприемачи са вече много активни в Румъния и България и навременното присъединяване на двете страни към ЕС ще укрепи позициите на австрийския бизнес в страните кандидатки за членство.

Според проучване на Евробарометър, представено през септември от бюрото на Европейската комисия във Виена, обаче само 21 процента от австрийците казват "да" на присъединяването на България към Евросъюза, а 17 процента от анкетираните подкрепят кандидатурата на Румъния.

Сред другите приоритети на австрийското председателство са европейската конституция, ускоряването на преговорите за стабилизиране и споразуменията за асоцииране със Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, борбата срещу международната търговия с деца, както и борбата с корупцията. Освен това бюджетът за 2007-2013 г. трябва да бъде съгласуван с Европейския парламент, който е доста критичен към него.

Шест години, след като през февруари 2000 г. останалите 14 държави от ЕС наложиха санкции на Виена заради участието в правителството на крайнодясна партия, Австрия ще се стреми да превърне в приоритет за председателството си европейската конституция и бъдещето на Европа, посочват наблюдатели. Австрийски представители подчертаха, че Виена ще се постарае да съживи дебатите в съюза по въпроса за конституцията и те ще се водят в рамките на "периода за размисъл", обявен от лидерите на ЕС на срещата им през юни 2005 г. На форума на върха през юни 2006 г. по време на австрийското председателство ще се обсъждат по-нататъшните стъпки по въпроса за европейската конституция, след като през 2005 г. избирателите във Франция и Холандия отхвърлиха текста и Европейският съюз се оказа в тежка криза. През май Австрия стана осмата страна от ЕС, ратифицирала евроконституцията.

По отношение на Югоизточна Европа Австрия иска да се ускорят преговорите за стабилизиране и споразуменията за асоцииране със Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания. Съгласно външнополитическата си програма като председател на ЕС от 1 януари в рамките на разговорите за статута на Косово Австрия ще се стреми да допринесе за засилване на ролята на ЕС в сръбския район. Предвидени са и консултации за политика на добросъседство с държавите в Източна Европа и средиземноморския регион, които нямат изгледи да се присъединят към ЕС. Ще бъдат обсъдени конкретните средства тези държави да се включат в една обща зона на мир, сигурност и благополучие.

Особено деликатен е въпросът за бъдещото членство на Турция в ЕС. Австрийският външен министър Пласник увери миналия месец, че нейната страна, която през октомври бе поставила под въпрос започването на преговори за членство на Турция в ЕС, ще спази като председател на Евросъюза европейските ангажименти към Анкара. Виена възприема много сериозно своята роля на председател по отношение на Турция, добави Пласник. Австрия, чието население в голямото си мнозинство е враждебно настроено към влизането на Турция в ЕС, се опита да възрази срещу постигането на споразумение между 25-те по рамката за преговори с Турция. Подложена
на натиск от страна на своите партньори обаче, тя в крайна сметка прие започването на преговори за присъединяване с Турция.

Австрийската програма отдава централна роля и на трансатлантическите отношения. На срещата на върха между ЕС и САЩ, която ще се състои по време на австрийското председателство, главни теми ще бъдат свободната търговия, борбата срещу тероризма, мултилатерализма и промените в климата. По тези въпроси през последните години има остри разногласия между Европа и САЩ.

Борбата срещу международната търговия с деца също ще бъде главна задача на австрийското председателство на ЕС. От 14 до 17 март във Виена ще се състои среща на правителствени представители от 42 държави, посветена на проблема. Целта ще бъде участниците да се запознаят отблизо с проблемите на търговията на деца и да бъдат обучени как да се отнасят с пострадалите от тази престъпна дейност. В Австрия особено тежък е проблемът с търговията на деца от България, посочват австрийски правителствени представители. Само във Виена до октомври м. г. за незаконни дейности са били задържани около 500 деца, предимно българчета, за които се предполага, че са жертви на търговия с хора. Предната година децата са били отвличани главно от Румъния. В Австрия те били принуждавани да просят и крадат, най- често
били заплашвани с отнемане на храната и правото на сън или с малтретиране, допълни представител на австрийската криминална полиция.

Освен търговията с деца Австрия ще превърне и борбата с корупцията в приоритет на своето председателство. Според австрийските власти това явление не бива да бъде омаловажавано и обществото трябва да придобие ясна представа за него.

Австрия се присъедини към ЕС през 1995 г. и вече беше председател на съюза през втората половина на 1998 г. След нея от 1 юли 2006 г. Финландия ще поеме ротационното председателство на Евросъюза.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.