Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-01-2006

ГАЗОВАТА ВОЙНА КИЕВ-МОСКВА ПРИКЛЮЧИ СЪС СЛОЖНА ЦЕНОВА СХЕМА

Москва и Киев се разбраха в сряда да нормализират доставките на природен газ за Украйна по сложна ценова схема, в която “Газпром” ще продава суровината на търговско дружество за 230 долара (195 евро) за 1000 куб. м, а Украйна ще купува природния газ от същото дружество за 95 долара (80 евро) за 1000 куб. м, предадоха световните агенции.

Ръководителите на държавните газови компании на двете страни – “Газпром” и “Нафтогаз”, съобщиха за постигната договореност на пресконференция в Москва, три дни след като Русия спря да доставя газ на съседката си. Срокът на сключения договор е 5 г., считано от 1 януари 2006 г.

Търговското дружество – “Росукренерго”, в което “Газпром” държи повече от половината акции, е  съвместно предприятие с “Газпромбанк” и австрийската “Райфайзенбанк”. “Нефтогаз Украйна” също влиза в числото на акционерите на дружеството, което може да си позволи да продава газа на Украйна на по-ниски цени, тъй като получава газ от Туркменистан, Казахстан и Узбекистан на значително по-ниски цени. “Росукренерго” ще смесва този газ с руския и ще продава получената смес на Украйна на цена от 95 долара/1000 куб. м на границата.

След преговори, продължили цялата нощ срещу сряда, председателят на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер заяви: "Постигнахме окончателно споразумение. То е успешно за “Газпром” и ние сме доволни."

"Щастливи сме, че двете страни са доволни от постигнатото споразумение", изрази и задоволството на ЕК еврокомисарят за енергетиката Андрис Пийбалгс при пристигането си на среща на експерти в областта на енергетиката в Брюксел.

Ръководителят на украинската “Нефтогаз”, Алексей Иванченко на свой ред поясни, че цената на газа и транзитната тарифа не са свързани помежду си, защото Украйна ще плаща в брой за газа и “Газпром” ще се разплаща по същия начин за транзита на руския газ за Европа.  

“Заплащането на преноса е увеличено от 1.09 долара на 1.6 долара за хиляда кубически метра газ на 100 км. Така нашите отношения преминават изцяло на пазарна основа”, каза още Иванченко.

Прессекретарят на “Газпром” Сергей Куприянов допълни, че цената на доставката на руски газ за “Росутренерго” се определя “в зависимост от формулата, която действа и за европейските потребители”. Според него, цената на газа ще се “коригира автоматично, по-често от веднъж годишно”, като това не се отнася за стойността на транзита, чиято цена е фиксирана за петгодишен период.

Отговаряйки на въпроса смята ли Украйна да се разплати за руския газ, който незаконно е употребила в първите дни на януари, Куприянов отбеляза, че подписаните през изминалата нощ договорености урегулират “всички взаимоотношения”. Той подчерта, че договорите са с дата 1 януари, което разрешава всички проблеми, възникнали след това.

От “Газпром” смятат, че взаимоотношенията с Украйна в областта на газа са напълно изгладени.

“Газпром” успешно реши всички основни задачи, които стояха пред нас в областта на урегулиране на взаимоотношенията с Украйна по въпросите на газовите доставки. Първо, ние подписахме договор с европейска формула за цената, договор, според който още от 1 януари започваме работа с ниво на цените от 230 долара. Второ, осигурихме надежден транзит през територията на Украйна на руски газ за европейските си потребители въз основа на дългосрочен договор с фиксирани условия. И трето, прекъснахме бартерните, непрозрачни схеми на разплащане с Украйна и от сега работим изключително на пазарни принципи и се разплащаме изключително с пари”, заяви в интервю за руската телевизия НТВ Сергей Куприянов.




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.