Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-01-2006

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НЕОФИЦИАЛНАТА СРЕЩА МЕЖДУ АНГЕЛА МЕРКЕЛ И ЖАК ШИРАК

За втори път от неотдавнашното си встъпване в длъжност германският канцлер Ангела Меркел посети френския държавен глава Жак Ширак. Този път не в Париж, а в замъка Версай, където след като официално откриха германо-френско изложение, двамата политици се посветиха на темите от дневния ред на неофициалната си среща – от Европейската конституция до иранската ядрена програма. Не винаги Меркел и Ширак бяха единни в мнението си.

Блясъкът на откритата съвместно от Ангела Меркел и Жак Ширак изложба на около 300 произведения на изкуството не намери отражение в последвалата работна среща. Макар и двете страни да заявиха многократно, че преследват една и съща цел, а именно да спомогнат за напредъка в Европа посредством интензивен диалог.

“Европа трябва да се превърне в Европа на конкретните проекти. Ние сме единни в мнението, че ако Франция и Германия не изиграят ролята на двигател в това отношение, Европа би застинала в развитието си”, заяви германският канцлер Ангела Меркел на обща пресконференция след срещата с френския държавен глава Жак Ширак. Двамата обсъдиха обстойно предстоящите срещи на върха на Европейския Съюз, за да хармонизират становищата на Берлин и Париж по някои важни въпроси. Това се оказа по-трудно от очаквано. По отношение на Европейската конституция например. След отрицателния вот на миналогодишния референдум Франция отхвърля проекта и се застъпва за преработка и прилагане на съществуващи вече договорености. Германия от своя страна е твърдо за Европейската конституция.

Двете страни заеха единна позиция, опитвайки се да смекчат раздразнението, породено от речта на Жак Ширак, в която той заяви, че Франция си запазва правото да използва ядрени оръжия срещу всяка държава, която осъществи терористична атака на нейна територия. На общата пресконференция в замъка Версай Ширак подчерта, че това негово изявление трябва да се интерпретира като застраховка-живот за интересите не само на Франция, но и на цяла Европа.

“Никой в Германия не трябва да се тревожи”, допълни френският държавен глава, а германският канцлер Ангела Меркел заяви в отговор:

“Учудена съм от реакциите в Германия, тъй като казаното от френския президент съответства изцяло на досегашната ядрена стратегия на страната. Нека на всички бъде ясно, че тук става дума единствено за тактика на сплашването. Така че за мен няма повод за критика.”

В заключение Меркел изрази надежда, че въпросът с иранската ядрена програма ще бъде решен единодушно на срещата на Международната агенция за атомна енергия следващата седмица. А относно срещата си с френския държавен глава тя направи следното резюме:

“Като цяло добра среща на добро място, в очакване на добра вечеря.”

Нито повече, нито по-малко. 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.