Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-02-2006

СВЕТОВНАТА БАНКА ИСКА ОЩЕ РЕФОРМИ В БЪЛГАРИЯ

Световната банка разпространи доклад за търговията в Източна Европа и т. нар. бивши съветски републики. В документа се казва, че всички държави усещат благоприятните последствия от интеграцията си в световната търговска система, но е необходимо да се задълбочат реформите.

В бившия източен блок се оформят две различни групи държави, твърди Хари Бродман, икономически съветник в Световната банка и водещ автор на изследването:

“Има открояваща се двуполюсност в региона. По-проспериращите държави са тези, които са насочили по-голяма част от търговията си към Западна Европа и въобще целия свят. Други още се фокусират върху задоволяване на собственото потребление и се разпростират единството в зоната на влияние на Русия.”

Сред 27-те държави, които са били обект на изследването, все още има такива, които трябва да предприемат големи пазарни реформи, за да премахнат държавния монопол в сферата на услугите и в ключовите отрасли, съветва Световната банка. Такива страни са Беларус и Узбекистан. Населението на тези страни е доста по-бедно от останалите народи в Източна Европа, отчита още докладът.

Въпреки това голямата част от страните успешно се възползват от предимствата на глобалната икономика, като износът от региона е нараснал три пъти за последните 10 години, а вносът се е увеличил два пъти и половина. Нещо повече, Световната банка отчита, че темпът на нарастване на търговията в Източна Европа е по-висок откъдето и да е другаде по света.

Необходимо е обаче да се предприемат още мерки, смята Хари Бродман:

“На практика всички държави в региона трябва да положат още усилия за либерализиране на търговията. Но реформите трябва да се пренесат на международно ниво. Това означава насърчаване на конкуренцията между фирмите, подобряване на управленския капацитет, изграждане на инфраструктура и специални институции за улесняване на търговията.”

Все още в Източна Европа има страни, които се явяват междинна територия между ориентираният към Русия и ориентираният към Запада търговски пояс. Сред тях са Хърватия, Румъния и България, смятат експертите от Световната банка. Въпреки че и трите държави са въвели необходимите реформи за либерализация на търговията, с доста по-бавен темп се осъществяват реформите за поощряване на конкуренцията, смята Хари Бродман:

“Реформите на Балканите трябва да се осъществят от самите държави. А по-богатите държави  трябва да подобрят достъпа до  пазарите си. Необходимо е бедните страни да получат техническа помощ за подобряване на търговската си политика и по-нататъшни реформи.”

Държавите от бившия източен блок трябва да насърчат износа, да ревизират сегашните си търговски спогодби и да отворят сферата на услугите за международни инвестиции, съветва Световната банка.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.