Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2006

БЪЛГАРСКИЯТ ЛОБИСТ ЗА ЕС СЕ ОКАЗА ЗАМЕСЕН В АФЕРИ И КОРУПЦИОННИ СДЕЛКИ

Шимон Шевес, собственикът на регистрираната на Вирджинските острови фирма “Ай Дж. Интернешънъл Инк.” /I.J.International Inc/, която спечели обществената поръчка за консултанти и лобисти на българското външно министерство, е замесен в не една и две афери и корупционни сделки.

Германските списания “Мениджър магазин” и “Шпигел” разкриват личността и участието му години наред в европейски и извъневрепейски политически скандали, обвързани с леви партии и правителства. И много пари. Десетки милиони германски марки през 90-те.

Всичко започва с една дребна на пръв поглед афера около даренията за предизборната кампания на израелската Партия на труда през 1995, в която е замесен строителният магнат Асеа Браун Бовери (АББ). Казусът се разраства, за да разкрие милионни подкупи. АББ е разследван в Израел, Европа и най-вече в Германия паралелно с посредника му Шимон Шевес. Следствени дела и процеси са водени до 2002-2003. С отрицателен за Шевес изход.

През април 2002 г. служители на немската федерална криминална служба претърсват бюрата на немския клон на АББ. В кабинета на бившия шеф Михаел Рор откриват записки от 14 юни 1995 г. Под “Израел” Рор е записал собственоръчно: “За работата на Рабин оттатък – Зимон Чебес (името е записано умишлено така от Михаел Рор, бел. ред.), платен от Г минимум 15 000 на месец плюс 5 милиона при организиране на успешна кампания.”

Разследването показва, че зад фигуриращия в бележките Чебес не става дума за тогавашния израелски министър на външните работи Шимон Перес, както предполагат първоначално немските криминалисти. Записките и сумите се отнасят за бившия директор на службата на президента Шимон Шевес. Той е един от близките съветници на убития през ноември 1995 израелски министър-председател Ицхак Рабин.

До 1995 Шевес се занимава с повече или по-малко известни сделки в областта на политически PR и консултантска дейност. Този период от дейността му също подлежи на допълнително осветляване, разследванията в няколко посоки продължават.

През октомври 2000 г. АП съобщава, че Шимон Шевес е осъден по обвинения за подкупи, измами и лъжесвидетелстване за участието си в международни оръжейни сделки. Районният съд в Тел Авив намира, че той е извършил закононарушения, докато е бил посредник в сделка за продажба на оръжие за Тайван.

В случая с Германия, където са разкрити 5 милиона марки плюс 15 000 месечно за лични разходи от АББ за Шевес, развитието на следствието осветли и други случаи, свързани с корпуционни скандали в немската левица. В скандала Шевес – АББ е замесен и 82 годишният тогава бивш министерски съветник на държавната канцелария в Хесен, социалдемократът Ото Георг, който служи за връзка с Шевес – парите от Рор минават през Георг, за да стигат до Шевес. Георг работи през 90-те като лобиист за АББ и осъществява контактите на немските политически леви среди и социалдемократическата партия на федерално ниво с левите политически партии и лидери във Франция, Израел, Португалия, Унгария, Румъния и редица други страни от бившия Варшавски пакт.

Германски вишестоящи политици като вече покойния бивш президент Йоханес Рау, бившият медиен канцлер Герхард Шрьодер (понастоящем назначен с няколкомилионна заплата за консултант в проекта на Газпром за строежа на руския северноевропейски газопровод) и Волфганг Клемент, бившият дългогодишен ръководител на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, са лица, които са използвани за или частично замесени в разновидните PR сделки на АББ и Шевес между 1993 и 1998.

Само за големите политически PR -кампании на федерално ниво Шевес получава през 1998 г. недекларирани 8,9 милиона германски марки, разкриват немските криминалисти.

През този период в корупционните скандали е замесен и Социалистическият Интернационал, разкриват открити в Германия договори в канцелариите на АББ.

Интересно в случая е разкритието през 2003 г., че една част от подкупите, които са преминавали от европейските социалисти към израелските социалисти, са били отклонявани през договори между АББ (и Шевес като посредник) и Социалистическия Интернационал, за да отидат обратно в Европа.

Израелската лобистка фирма "RSLB Partners", в която Шевес е съдружник, не е нов партньор за българските правителствени среди. През юли 2004 г. финансовият министър в кабинета на НДСВ Милен Велчев нае тази фирма да лобира за опрощаване на иракския дълг към България в размер на 1,7 млрд. долара.

Другият съдружник в тази фирма е Ювал Рабин, син на покойния премиер Ицхак Рабин.

Шевес, който явно е личност с богата биография, има шестгодишен стаж в израелското военно министерство. Контролирал е заселническите райони, които са “национален приоритет” на Израел. Според биографията му, публикувана на сайта на "RSLB Partners", впоследствие той е “бизнесмен, който предлага усилия за бизнес-развитие в недвижимите имоти и високите технологии”.

Шевес е членувал в директорските бордове на Израелската самолетна индустрия, Израелската военна индустрия, Търговската банка и други. Той е в ръководството и на “Сейфти Скуеър” - Alliance Security Products, Inc. една от малкото компании в САЩ, които имат лиценз от американското федерално правителство да внасят “продукция за защита”. Това е израелско-американска компания, която според уебсайта й, има “стратегически партньори от ЦРУ и ФБР. В тази компания също участва Ювал Рабин.

Шимон Шевес е държал реч в среща на Социалистическия интернационал през 2003 г. в Рамала и Тел Авив, като член на Партията на труда. В тази среща са участвали също Ясер Арафат и членове на Фатах.

По линия на Социнетрна Шевес вероятно има контакти и с настоящия български премиер Сергей Станишев. През 2003 г. двамата са се засекли на среща на Социнтерна в Мексико, съобщи портал Европа (www.europa.bg).

Резонен е въпросът как лице като Шевес - компрометирано, замесено пряко и косвено в не един и два корупционни скандала, между които с немски и европейски водещи леви партии, и няколко политически афери - ще лобира за България в Европейския съюз? Сред проблемните държави, в които фирмата трябва да работи за “ускоряване процеса на присъединяване към ЕС от 1 януари 2007 г.” (според заданието на обществената поръчка), е и Германия, където, разбираме, Шевес е доста известна личност.

В съобщението за спечелената поръчка не е посочено какво ще бъде заплатено на консултанта и за какъв обем услуги. Казано е само, че фирмата трябва да осъществи “консултантски и посреднически услуги, свързани с процеса на присъединяване на Република България към ЕС от 1 януари 2007 г.” От предварителния разчет на МВнР  става ясно, че министерството е готово да плати от парите на данъкоплатците около 200 хил. лв. на консултанта.

Пред europa.bg директорът на правната дирекция във външното министерство Радослава Кафеджийска обясни, че размерът на възнаграждението ще се определи седмица след като приключи поръчката, чиито срок е 31 октомври 2006 г. Той ще зависи от свършената работа


Интересно на какво се надява българското правителство– че Европа не се интересува от предполагаемото участие на тази офшорна фирма в сделки за евентуално изпиране и трансфер на милиони долари от страни в бивша Източна Европа, Русия, Китай и Латинска Америка? Или че европейските партии - както левите (поради обременеността им от скандалите до 2002/03), така и десните (доминиращи в Европа във всички важни за приема ни в ЕС национални и европейски институции), не знаят или не си спомнят кой е Шимон Шевес? 

И последен, по-скоро риторичен въпрос – нима сред всички сериозни европейски PR агенции и консултантски фирми не се намери нито една, която да заслужи доверието на българското външно министерство и да употреби парите на българските данъкоплатци за целта?




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.