Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-04-2006

НАЙ-МНОГО ПАРИ ЗА ЛОБИЗЪМ СА ДАВАНИ ПО ВРЕМЕТО НА САКСКОБУРГГОТСКИ. СЕГА СЪЩО СЕ ДАВАТ ДОСТА

Сред темите, по които е лобирано от името на България в САЩ през 2005 и 2004 година, са: членството в НАТО, членството в Европейския съюз, партнирането на България със САЩ в борбата срещу тероризма, връщането на иракския дълг, както и посещението на президента Георги Първанов в САЩ.

Общо най-малко 4 милиона 670 хиляди 991 щатски долара и 23 цента е дала българската държава на 10 чуждестранни компании за лобизъм в периода 1997-2005 г., сочат докладите за регистрация на този вид компании, списвани на всяко шестмесечие от американското правосъдно министерство до Конгреса.

След скорошния скандал с неуспешното наемане на Шимон Шевес за лобист на Външното министерство пред европейските институции, външният министър Ивайло Калфин призова от парламентарната трибуна в отговор на депутатски питания, медиите да проучат не само този договор, а всички предшестващи го.

Има много интересни неща там, повтори неколкократно Калфин пред парламента и по медиите.

Портал ЕВРОПА се вслуша в призива на вицепремиера и външен министър и пресметна сумите, ползвайки общодостъпните в интернет американски доклади. Екипът ни прави уговорката, че изчислението има приблизителен характер, тъй като не за всички договори между българската страна и лобистките компании са с декларирана финансова стойност.

От изчислението – според данните, с които разполагаме – действително излязоха интересни неща. Ето ги: 

Най-много пари са дадени от кабинета на Симеон Сакскобургготски – 3 милиона 148 хиляди 397 щатски долара и 65 цента за 4 години (от второто полугодие на 2001 до първото полугодие на 2005 г.).

Следва, но с почти тройно по-малко дадени пари, 4-годишният период, когато министър-председател е Иван Костов: 1 милион 151 хиляди и 74 щатски долара (от 1997 до първото полугодие на 2001 г.)

Откакто премиер е Сергей Станишев, само за половин година (второто полугодие на 2005 г.) са дадени най-малко 371 хиляди 519 долара и 58 цента.

Като се сравнят средните суми, давани на всяко полугодие, може да се направи изводът, че ако правителството на тройната коалиция запази темповете на наемане на лобисти, би могло дори да надмине общата сума, похарчена по времето на кабинета Сакскобургготски.

Най-крупното плащане за целия период е направено във второто полугодие на 2004 година – тогава само на фирмата White & Case са изплатени 1 милион 609 хиляди 863 долара и 83 цента. По това време министър-председател на България е Симеон Сакскобургготски, за когото общественото мнение вярва, че е човек със солидни политически връзки в целия свят благодарение на биографията и произхода му.

Първото плащане за фирмата на Шевес е станало през първото полугодие на 2003 г. От тогава, по два пъти в годината, държавата плаща редовни вноски на тази фирма.

За пръв път българската държава е потърсила фирмата на Клер Секлър Меркел – приближена до десния политически спектър и Републиканската партия в САЩ – през второто полугодие на 2002 г., когато у нас президент е Георги Първанов, а премиер – Симеон Сакскобургготски. Както Портал ЕВРОПА вече писа, Клер Секлър Меркел е организирала визитата на българския президент Първанов в САЩ през 2002 г.  Не е декларирано колко пари е получила за това г-жа Меркел – която впрочем е съдействала в предизборната кампания на предишния държавен глава Петър Стоянов, който бе издигнат за кандидат от СДС.

От десетте фирми, регистрирали се в американския департамент по правосъдие, най-много контракти с българската държава и съответно най-много пари е получила фирмата White & Case. Най-големите суми са изплащани по времето на Сакскобургготски (наведнъж над милион и триста хиляди долара, после между 460 и 290 хиляди на полугодие). Прави впечатление, че изплащаните суми на фирмата  White & Case по времето на Костов са между 15 и 72 хиляди долара на полугодие, но по времето на Сакскобургготски и Станишев са давани по около 300 хиляди на полугодие, без да броим споменатите милион и триста.

Само за периода юли – декември 2005 г., българската държава е платила на четири частни фирми да лобират в чужбина общо 371 519 щатски долара и 58 цента. В една от тези фирми съдружник е Шимон Шевес – Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger. Сред дейностите, за които са дадени тези пари, има лобиране за връщане на иракския дълг – с това се е занимавала фирмата Patton Boggs. Това е записано в непубликувания все още доклад на американския главен прокурор и правосъден министър до Конгреса на САЩ, отнасящ се за второто полугодие на 2005 година.

Според информацията от докладите на главния прокурор на САЩ до Конгреса за дейността на регистрираните лобисти в България, през периода 1997-2001 г., България е търсила консултанти с цел разсрочване на части от външния си дълг. Наред с това, пари са плащани за публични изяви, рекламиращи България и за съдействие за двустранни посещения. Основно е работено с фирмите White & Case и BSMG Worldwide.

От 2002 е помагано на МВНР във връзка с “българското желание за членство в НАТО” – сред фирмите е Merkel, Claire Sechler. Същата компания организира посещението на президента Георги Първанов в САЩ.

През 2003 г. фирмата Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger лобира пред Конгреса и медиите в САЩ, “България да продължи да участва като партньор на САЩ в борбата срещу тероризма”.

През 2004 г. фирмата Patton Boggs декларира, че е взела 238 хиляди 331 долара и 83 цента за лобиране за възстановяване на иракския дълг към България. Договорът е бил в сила до 31 декември 2004 г.

През 2005 г. отново фирмата Patton Boggs декларира, че е взела 152 хиляди 767 долара и 54 цента за лобиране за възстановяване на иракския дълг към България. Този договор изтича на 30 юни 2005 г.

През 2005 г. фирмата Rabin, Sheves, Lipkin-Shashak & Birger декларира, че е взела 33 хиляди 780 долара за: “контактуване с членове на Конгреса на САЩ за дискутиране на чуждестранната финансова помощ за България, присъединяването към Европейския съюз и НАТО, както и за стимулиране на двустранните финансови и инвестиционни програми”. Този договор изтича на 30 април 2005 г.

На базата на видяното от нашия екип, Портал ЕВРОПА заключава, че:

- Фирма, в която е съдружник Шимон Шевес, е била наемана от Министерството на финансите и договорът с тази фирма е бил в сила и по времето на сегашния министър Пламен Орешарски;

- Лобистка фирма подпомага България за връщането на иракския дълг и договорът с тази фирма е бил в сила и по времето на сегашния министър Пламен Орешарски.

Портал ЕВРОПА припомня:

С публично изявление на прес-службата на Министерството на финансите от 30 март бе официално обявено, че във ведомството били налични 4 договора в периода 2003-2005 г. с фирмата Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger на обща стойност 167 780 щатски долара. Подобен вид услуга попада в Параграф „Изключение”, по смисъла на ЗОП, респективно не са провеждани процедури по избора на фирма консултант, уточниха на 30 март от прес-службата.

“Основният предмет на договорите е за услуги, свързани с управлението на държавния дълг, вземания на Република България от други страни, респективно конфиденциално предварително проучване на евентуалните финансови и нефинансови аргументи по тази тема на територията на САЩ.” – пише в прес-съобщението от 30 март.

27 март президентът Георги Първанов настоя “обществото да бъде информирано дали с г-н Шимон Шевес са сключвани други договори и какви плащания са били извършвани”. Изявлението на прес-секретариата на Първанов дойде ден, след като вестник МОНИТОР предположи, че реалната цел на опита за наемане на Шимон Шевес от Външното министерство – от Ивайло Калфин – сегашен външен министър и бивш съветник на Първанов – е, да се занимае с предизборната кампания на Първанов.

На 21 март Портал ЕВРОПА запита прес-службата на МФ, дали през 2004 г. тогавашният финансов министър Милен Велчев е наел Шимон Шевес, за да лобира и консултира относно връщането на иракския дълг към България. “Няма подписан договор с такова лице”, отговориха от прес-службата на 21 март. Същия ден от ведомството на Пламен Орешарски бяха категорични в отговор на уточняващ въпрос на Портал ЕВРОПА: “Министерството на финансите не е сключвало договор за  лобиране и/или/ консултиране относно връщането на иракския дълг към България.”

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.