Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-04-2006

В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ НЕ ПОЗНАВАТ ШИМОН ШЕВЕС

На снимката: Янеш Поточник пише до Портал ЕВРОПА (бел.ред.)

Европейските комисари, отговарящи за България, за лобистката дейност и за борбата с измамите в Комисията Барозо, не познават Шимон Шевес и не са работили с неговата офшорна компания, която беше избрана да лобира за присъединяването на страната ни в ЕС, показва проверка на Портал ЕВРОПА.

На 29 март, неназован представител на офшорната компания I J International Ink – чийто изпълнителен директор Шимон Шевес постави на 13 март подпис заедно с Ивайло Калфин под развален в последствие договор за лобиране в полза на България пред европейските институции – заяви, че Шевес “познава добре всички лидери, комисари” и заплаши със съд заради уронване на доброто му име.

Портал ЕВРОПА се обърна към еврокомисарите с въпрос: познавате ли господин Шимон Шевес като консултант, лобист в европейските институции? Чували ли сте за I J International Ink – фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови?

“Доколкото ни е известно, ние никога не сме имали никакви контакти с нито с господин Шимон Шевес, нито с I J International Ink.” – това гласи дословно първият отговор, който Портал ЕВРОПА получи. Той е от кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Сийм Калас (Естония) – който отговаря за борбата със злоупотребите, одита и административните въпроси. Сийм Калас е човекът, който се занимава с т.нар. Европейски инициатива за прозрачност. 

“Доколкото знаем, господин Шевес вече не представлява българското правителство, ето защо намираме въпроса ви за остарял и нямаме какви допълнителни коментари да правим по тази тема.” Това каза за Портал ЕВРОПА Кристина Наги, говорителка на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

Както обясниха от администрацията на Европейската комисия за Портал ЕВРОПА, “всичко, що се отнася до България, присъединяването й, лобистите и пр., е ресор на г-н Оли Рен.”

Последваха отговорите на еврокомисаря по научните изследвания Янеш Поточник (Словения) и европейския комисар по заетостта и социалните въпроси Владимир Шпидла (Чехия). От техните кабинети ни изпратиха дословно същия отговор, както този на Оли Рен. Поточник бе на посещение в България преди дни.

Портал ЕВРОПА припомня, че според неназования представител на I J International Ink, итервюиран от “Дарик” на 29 март, “България губи най-добрия лобист, които можеше да направи много за страната. Казвам, че той е най-добрият, защото господин Шевес познава добре всички лидери, комисари. Тези, които избраха Шевес, направиха най-добрия избор и те сега не могат да разберат какво правят, защото опетняват името на Шимон Шевес.”

Интервюто с него направиха от частното Дарик-радио дни преди Калфин да разтури договора, както бе призовал държавният глава Първанов.

Преди това Портал ЕВРОПА любезно предостави телефонния номер на офшорката на колегите от “Дарик”.

„Проблемът не е в договора. Договорът е изцяло българска грижа. Проблемът са щетите, които бяха нанесени на името на господин Шевес. Това е основният проблем. Шимон Шевес не се интересува от договора, него го е грижа за доброто му име,” – бе казал още анонимният служител на Шевесовата фирма, интервюиран от “Дарик” в края на март, който също така се бе заканил да съди медиите в България и “десните политици”. 

Припомняме, че още преди да се разрази скандалът с Шимон Шевес, Портал ЕВРОПА потърси коментарите на Генералният директор на Генерална дирекция “Разширяване” на Европейската Комисия Майкъл Лий, както и на ръководителя на Делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас. Те и двамата казаха, че българските власти не са ги информирали за своята идея да търсят лобист за присъединяването на страната ни към ЕС.

Както право, така и отговорност единствено на българското правителство е, какъв тип помощ ще търси от частния сектор – каза Майкъл Лий пред Портал ЕВРОПА. 

“Не познавам нито Шимон Шевес, нито I J International Ink, нито RSLB Partners Ink. – каза пред Портал ЕВРОПА Пол де Клерк, координатор “Корпоративни компании” за организацията “Friends of Earth Europe” – която е член на ALTER-EU – Алианс за прозрачност и етични правила в лобирането. ALTER-EU е коалиция, в която участват над 140 граждански организации, синдикати, научни среди и фирми за обществени услуги. Организацията се обявява за въвеждане на законодателство, с което да се разкрият лобистите в ЕС, подобряване на Кодекса за поведение на служителите в Европейската комисия, както и ЕК да прекрати случаите на привилегирован достъп и гарантиране на единствено влияние в полза на корпоративните лобисти.

“Сър, не познавам човека, за когото ме питате, нито компаниите, чиито имена ми казвате.”  - така пък отговори на същото запитване на Портал ЕВРОПА г-жа Флоранс Месел, представител на Френската асоциация на лобистите и съветниците в обществените услуги AFCL. В AFCL членуват практически всички значими компании, занимаващи се с експертиза и предоставяне на консултации и съвети на територията на Франция. Целта на гилдийната асоциация е –  да ги представлява пред публичните власти на Франция и институциите на Европейския съюз, както и членовете й да спазват общ етичен кодекс.

“Никога не бяхме чували за Шевес, нито на двете фирми, които споменавате,” – каза за Портал ЕВРОПА Ерик Веселиус от Corporate Europe Observatory (CEO). Това е европейска неправителствена организация със седалище в Амстердам, която следи “заплахите срещу демокрацията, социалната справедливост и околната среда, които представляват икономическата и политическата власт на корпорациите и техните лобистки групи”. Ерик Веселиус е член на изследователския екип на организацията. Той уточни, че за първи път е видях името на Шевес в няколко публикации на английски от месец март, в които е пишело за това, че израелец с нечисто съдебно минало е нает от българските дипломати да лобира за София пред ЕС.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.