Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2006

СПРАВЕДЛИВ ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ИСКАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ И ДЕМОКРАТИ

В редакцията на Портал ЕВРОПА се получи следното съобщение:
 
В навечерието на утрешния (днешния - бел.ред.) дебат в Европейския Парламент за готовността на България и Румъния за членство в Европейския Съюз, Алиансът на Либералите и Демократите за Европа (АЛДЕ) се противопостави на опитите на други политически групи в Европейския Парламент да предопределят духа и съдържанието на дискусията с Комисаря по разширяването Оли Рен.

"Тонът на подготвеното от Елмар Брок, Европейска Народна Партия питане, на базата на което ще се развие дебатът,  е враждебен към България и Румъния и моята група няма да се съгласи на дискусия в този дух", заяви лидерът на АЛДЕ в Европейския Парламент Греъм Уотсън. Той е особено критичен към намека в текста, за стриктно наблюдение на България и Румъния в първите 3 години от членството им, както и че решения за частични предпазни клаузи и за датата на присъединяване може да бъдат отложени за есента. По време на утрешния дебат Греъм Уотсън ще се обяви срещу опитите на Европейската Народна Партия да подстави под въпрос процеса на разширяване в този ключов момент, за да задоволи национални политически интереси. Според него подобна политика е безотговорна.
 
"Десните сили в Европейския Парламент изненадващо за техните колеги от други групи са сипали една допълнителна горчива чаша за България и Румъния, използвайки затишието на Великденската ваканция", коментира Станимир Илчев, Наблюдател от Националното Движение Симеон Втори (НДСВ) по повод на липсата на консултация с АЛДЕ при подготовката на въпросите. "Демаршът на Елмар Брок внася известно напрежение в цялостния процес на финализиране на членството ни в Европейския Съюз. В момента се разгръща мобилизация на силите, които последователно и честно са ни помагали да се подготвим пълноценно. Изключително трудно е обаче да се прогнозира изходът от тази ситуация", заяви Станимир Илчев и призова българските десни партии към по-изразителни действия в този момент, в  защита на националния интерес."Сигурно Елмар Брок не би им затворил телефона", добави той.
 
Четин Казак, Наблюдател и Лидер на Делегацията на Движението за Права и Свободи (ДПС) в АЛДЕ подчерта, че е изключително удовлетворен, че АЛДЕ се оказва най-последователната и единна група в Европейския Парламент в своята безрезервна подкрепа към членството на България в Европейския Съюз на 1 януари 2007. "АЛДЕ има непредубеден и обективен поглед върху ситуацията в страната и е групата най-чувствителна към справедливия подход към България и Румъния", добави Четин Казак. "Нашите десни партии - ако са последователни в своите позиции - трябва сега да мобилизират всички сили, за да защитят каузата на България пред съпартийците си в Европейския Парламент", заключи той.

Очаквайте реакции и подробности през днешния информационен ден.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.