Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2006

ПЪРВИТЕ СТЪПКИ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ДОБРЕ ФУНКЦИОНИРАЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА

USAID се обявява за приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 г., каза за Портал ЕВРОПА експертът по право Марк Уест. Днес негово писмо в защита на постиженията на съдебната реформа у нас е публикувано във “Файненшъл таймс”.

“ПИСМО ДО РЕДАКТОРА” – в тази рубрика на авторитетния “Файненшъл таймс” днес, 2 май, е поместено писмо на Марк Уест от Инициатива за укрепване на съдебната система на USAID във връзка с публикацията на вестника за проблеми в съдебната реформа в България.

(Бележка на редакцията: оригиналът на писмото е на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА)

Сър, въпреки че статията на Джордж Паркър, озаглавена “Организираната престъпност хвърля сянка върху присъединяването на България към ЕС” от 26 април се фокусира върху някои от оставащите сериозни предизвикателства към България по пътя й към присъединяване към ЕС, този материал също така е част от медийния хор, в който се пропуска една важна част от темата: истинските резултати от специфичните, конкретни реформи на съдопроизводството.

Усилията за борба с корупцията е огромна задача в много страни, не само в България, и тя е усилие, което трябва да се предприема стъпка по стъпка в много сфери на развитието на правилата и законите. Първата и най-важна стъпка е една префасонирана, засилена и – в резултат на това – добре функционираща съдебна система. Тази стъпка се прави от няколко години в България и показва реални резултати. За съжаление тези усилия рядко попадат в новините, а общественото мнение за корупцията в съдилищата води до оскъдно отразяване на темата.

Доклад, разпространен миналия месец от Центъра за изследване на демокрацията показва, че корупцията в съдебната система всъщност е твърде ниска, на практика тази сфера е с едни от най-ниските нива на корупция от всички останали в българското общество. Съобщените случаи на корупция сред съдиите на практика намаляват с всяка изминала година от 2002 насам, според проучването на ЦИД.

Някои случаи по върховете на неетични практики не разкриват пълната картина. В България има около 1 600 съдии и хиляди съдебни служители, работещи в над 150 съдилища и да работиш с тези хора означава да знаеш, че съдебната реформа успява. Международната агенция за развитие на Съединените щати работи неуморно с 32 партньорски съдилища, които в продължение на години изпълняват строги планове за реформи в съда с осезателни резултати. Тези съдилища и хилядите герои, които работят в тях – от София през Пловдив до Варна – са живото доказателство за същинските демократични ценности на отвореност, прозрачност и отчетност.

USAID също така подкрепиха създаването на Национален институт на правосъдието – постоянен център за обучение на всички нови магистрати в България. Шестмесечното задължително обучение осигурява достъп до най-добрите практики на ЕС и САЩ за младшите магистрари и – най-важното – за тези български магистрати и работещи в съдебната система, които са крайъгълните камъни на съдебната реформа. Националният институт на правосъдието е наследство за бъдещето на българската съдебна система, а за самия ЕС – наследство, което подкрепя в този момент работата на съдилищата.

За една нация, борбата с корупцията представлява дълга битка, и й е необходима добре функционираха съдебна система. За да разберат борбата срещу корупцията, наблюдателите трябва да се вгледат по-отблизо в истинската работа на съдебната реформа и да използват опита, които открият, през цялото време.

Марк Уест
Инициатива за укрепване на съдебната система на USAID
East West Management Institute,
София, България

Ийст Уест Мениджмънт Институт (ИУМИ) е американска организация с нестопанска цел, чиято цел е да насърчава икономическите и съдебните реформи в страни с икономики в преход. Дейността на ИУМИ в България започва през 1999 г. и до 2005 г. се финансира от Американската агенция за международно развитие (ААМР) въз основа на неколкогодишно споразумение. От 1999 г. до 2004 г. работата по него се извършва по линия на Проект за развитие на съдебната система в България на ААМР, известен като "ПРСС". От 2005 г. до 2007 г. проектът работи под името Инициатива за укрепване на съдебната система в България (ИУСС) и е финансиран на базата на многогодишен договор.

(Портал ЕВРОПА)


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.