Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2006

КОРУПЦИЯТА – ОСНОВЕН ПРЕПЪНИ-КАМЪК?

Германският вестник Ханделсблат публикува статия на Ерик Бонзай, в която се казва, че поради критиките за корупция, България може да остане за прием в общността през 2008 година.

България не може да навакса изоставането си в борбата срещу корупцията  още преди предвиденото за 1 януари 2007 година  членство в общността. До този извод достигат експерти на Трансперънси Интернешънъл. Независимата организация, която се бори срещу корупцията в световен мащаб, по този начин подкрепя мненията на германски  експерти, разкритикували  някои съществени  слабости в дейността на полицията и съдебната система на страната. Европейската Комисия сега търси пътища, да да спаси  навременното влизане на България в ЕС – например чрез  стриктни условия.

Според мнението на мнозина експерти, Румъния добре е написала домашните си работи. За разлика от нея, България от скоро изпадна в позицията на догонваща страна. Оли Рен споделя тази оценка. При  едно посещение в София той постави на българското правителство последен срок до края на април, за да  преодолее пропуските. Всичко това не донесе обаче никакви конкретни резултати.  Според Кетрин Уулърд – ръководителка на програмата за Югоизточна Европа в Трансперънси Интернешънъл – българското правителство твърде късно е  започнало да взима насериозно проблемите. Макар в последно време то да е засилило борбата  срещу корупцията , в световния индекс на ТИ това почти не е намерило отражение. През миналата година България заемаше срамното 55 място в класацията по корупция – на равно с Колумбия. Румъния  показа даже по-лоши резултати – и завърши 85-та.

Докато експертите на ТИ сега обаче одобряват приемането на Румъния  през 2007 година в ЕС , по отношение на България те изразяват  значително по-голяма предпазливост. Ако страната бъде приета в общността, съществувала голяма опасност, реформаторските усилия значително да отслабнат – твърди Уулърд. Правителството в София би могло да стартира още реформи през тази година, но не остава достатъчно време те да бъдат приведени  в практиката. Според експертката на ТИ -  съществува голяма опасност, реформите да не са трайни, което можело да се превърне в проблем и за  ЕС, тъй като от Брюксел за София текат субсидии.

До подобни заключения достигнаха германските експерти Клаус Янсен и Сузет Шустер. В доклади за ЕК те поставиха под въпрос професионализма на българските  служби за сигурност и независимостта на правосъдието. Брюкселската институция не оспори тези оценки. Говорителка на комисаря Рен заяви обаче, че експертните оценки били само “суров материал”. Правителството в София отхвърли критиките и наклепа германския  експерт през комисаря по правосъдието Франко Фратини.

Оттогава насам се множат белезите за  прием през 2007 година, но при  строги условия. Фратини заяви, че е хубаво, Комисията да вземе “ ясно решение”. Според него зелената светлина за прием през 2007 година може да бъде допълнена с клаузи за сигурност и контрол. Възможно било обаче също, България да бъде оставена да повтаря и  чак през  есента да бъде  определена нова дата – се чува от кръговете в Брюксел. Източноевропейската страна тогава би имала повече време за реформи, но не би могла да влезе в ЕС – както предвиждаше – през 2007 година.

За   прием през 2008 година – се изказа евро депутатката и балканска експертка Дорис Пак.  За това обаче нямало мнозинство в Съвета на министрите, а отлагането с една година трябва да се вземе единодушно от всичките 25 държави-членки.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.