Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-06-2006

ПРОДЪЛЖАВА ЛИ ЕВРОПА ДА Е НА КРЪСТОПЪТ?

Европарламентът серийно дискутира с държавните глави на страните-членки горещите теми на ЕС.

В съобщение на прес-службата на Европейския парламент се казва, че след срещата на 8 и 9 май с депутати от националните парламенти, членовете на Европейския парламент започнаха серия от дискусии за бъдещето на Европейският съюз с държавните глави на страните членки. Първата от тези срещи се състоя днес с белгийския министър-председател Ги Верховстад.

Той заяви, че е крайно време да се каже ясно, че няма почти никакъв резултат от периода на размисъл след отхвърлянето на конституционния договор във Франция и Холандия. Верховстад каза, че практически и политически единствената възможност сега е да се продължи с ратификацията и подчерта, че ако във Франция и Холандия вотът беше отрицателен, 15 други страни-членки казаха "да" на европейската конституция.  Той припомни, че към текста й беше прибавена специална декларация 30. Тя гласи, че ако четири пети от страните членки ратифицират договора, при проблеми в една или повече страни-членки, въпросът трябва да бъде решен от Европейския съвет. Предложението на белгийския  премиер е да се действа с нова стратегия по две линии: първата е да се продължи с ратификацията заедно с прилагането на декларация 30, а втората е да се направи значителен "скок"  към европейско обединение без изменение на съществуващите договори.

През последните 12 месеца нямаше  шумна дискусия за бъдещето на Европа, а по-скоро оглушителна тишина, каза той. Верховстад призова за спешни действия по проблемите с икономическия растеж в Европа и намаляващото политическо и военно влияние на ЕС в света. Той припомни, че европейската икономика се задъхва. Безработицата все още е висока. Предизвикателства има и в областите на правосъдието и вътрешния ред, изследванията и развитието и общата външна политика. Всичко това обяснява защо европейските граждани са разочаровани. Ние всички също осъзнаваме, че на Европейския съюз така както функционира днес му липсва необходимата сила да даде ясни и решителни отговори, каза той.

Верховстад заяви, че съюзът трябва да продължи да се разширява и не трябва да се прави избор между разширяване и понататъшно задълбочаване на процеса на интеграция или между свободна зона за търговия или Европа като политически съюз. Според него въпросът сега не е дали Европейският съюз ще се развие в по-федерален и политически съюз, а кога ще се случи това и най-вече дали това ще се случи навреме. Затова сега е изключително важно да се предприемат спешни действия.

За  Верховстад двата основни отговора на въпроса защо толкова много граждани се отдръпват от Европа са, че много политически лидери представят отрицателна картина на Европа в собствените си страни и хората оставят с впечатлението, че Европа не предлага решения за техните проблеми.

Белгийският министър-председател призова за създаване на общи инструменти като например европейска армия и европейска дипломация. Само европейска отбрана може да приближи Европа до обща външна политика, каза той.

Председателят на Европейската народна партия и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотеринг приветства предложението на премиера да се продължи с ратификацията и призова Полша  да последва примера на Естония в това отношение. Той заяви, че Договорът от Ница не може да бъде основа за съюз от 500 милиона.

Председателят на Групата на европейските социалисти Мартин Шулц поздрави белгийския премиер за смелата му реч особено за критиките му към Европейския съвет. Според него кризата в Европа е и криза на държавните глави на страните членки. Той също подкрепи идеята да се продължи с процеса на ратификация и изтъкна ролята на държавните глави за успеха на този процес.

Председателят на Групата на либералите и демократите в ЕП Греъм Уотсън подчерта, че връзката с гражданите е изключително важна. Правителствата на страните членки трябва да обясняват на хората какво правят заедно в Брюксел. Ратификацията от Естония показва, че конституцията не е мъртва. Големите глобални проблеми и предизвикателства като например растеж на населението, промени в климата и растяща, международна престъпност не могат да се преодолеят чрез принципа на националните държави от 18 век, добави той.

Моника Фрасони заяви, че Групата на зелените е за Европейска конституция при условие, че пазарите и оръжията, както и либерализацията не се увеличават.

Участниците в дискусията бяха разделени в мненията си какво трябва да се направи относно конституционния договор. Някои от тях подкрепиха идеята да се продължи с ратификацията, други изразиха опасенията на гражданите, които представляват.

В заключение белгийският министър-председател Ги Верховстад отново заяви, че са необходими незабавни действия, за да се избегне понататъшно еродиране на обществената подкрепа, се допълва в съобщението на Прес-службата на Европейския парламент.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.