Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2006

ВАН ОРДЕН И МОСКОВИСИ ЩЕ ДОКЛАДВАТ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЕДВА СЛЕД ЕСЕННИЯ МОНИТОРИНГ НА ОЛИ РЕН

В Бундестагa се провежда международна конференция за присъединяването на България и Румъния.

Париж и Берлин комуникират ратификационните дати приоритетно с Букурещ, а не със София. 

Първото четене на присъединителния ни договор за ЕС в германския Бундестаг ще бъде на 22 септември, а гласуването на ратификацията – на 26 октомври.

Зам.-председателят на групата на ХДС в германския парламент Андреас Шокенхоф и докладчикът в ХДС за Румъния Гюнтер Крихбаум са уведомили за тези дати румънската министърка по европейските въпроси Анка Боаджиу.

Г-жа Боаджиу бе на посещение в Берлин по време на изслушването във външната комисия на Бундестага на комисаря по разширяването Оли Рен, информира EUexpands.

Представителите на Бундестага са подчертали, че приключването на ратификацията ще бъде след есенния мониторингов доклад на ЕК. EUexpands допълва, че датите са насрочени така, че да е възможно финалният подпис на президента на Федералната република да се случи преди края на годината.

Портал ЕВРОПА припомня, че и Франция избра да анонсира датите, на които ще ратифицира Договора за присъединяване на Румъния и България, първо на румънската страна.

Докато румънският президент Траян Бъсеску научаваше новината от френския президент Ширак, българският президент бе на фолклорен фестивал във Видинско.

Докато румънската министърка по европейските въпроси Анка Боаджиу бе в Бундестага и научаваше новината от депутатите, българската министърка по европейските въпроси приемаше в София г-жа Моника Маковей, за запознаване с румънските успехи по пътя към членството на северната ни съседка към ЕС. Министърката на правосъдието на Румъния Моника Маковей каза в София, че "На Европейския съвет през юни ще се опитаме да получим ясна дата за присъединяване към Европейския съюз", заяви Маковей. “Разбира се, и България може да опита да получи ясна дата”, допълни тя.

Запитан от вестник СЕГА на 30 май каква ще е българската реакция на румънското предизвикателство, премиерът Сергей Станишев вчера отсече: "Ще приемем всякакъв срок." "Конкуренцията е винаги здравословна и е хубаво да се ориентираш по постиженията на своя партньор", смята Станишев. Той обаче допълни, че в миналото има и примери как съперничеството не ни е помагало: преди няколко години България твърдеше, че е много пред Румъния и че трябва да бъде отделена. "Историята си прави шеги с прекалено самоуверените изяви", коментира премиерът.

Портал ЕВРОПА припомня, че Джефри ван Орден няма да представи доклад за напредъка на България, както бе предварително предвидено за юнската сесия в Страсбург на Европейския парламент (12-15 юни). Както е известно, двамата докладчици – Джефри ван Орден за България и Пиер Московиси за Румъния – правят паралелен мониторинг на напредъка на двете страни, наред с докладите на Европейската комисия.

Очакваше се препоръките на ван Орден и Московиси, непосредствено преди срещата на върха на Европейския съвет, да подействат като допълнителен аргумент за убеждаване на държавните глави на 25-е, в полза на приемането на България и Румъния през 2007 г.

Обаче нито ван Орден, нито Московиси ще представят свои доклади през юни, установи проверка на Портал ЕВРОПА. Официално бе съобщено, че докладите се отлагат “до есента” и решението за това е било взето на председателски съвет в ЕП. Според запознати, за такова решение е настоявала външната комисия на Европейския парламент, а предложението са направили самите Московиси и Ван Орден.

Докладите ще бъдат представени чак след есенния мониторингов доклад на Европейската комисия.

Идеята, според запознати, е да се изчака решението на Комисията, а докладчиците от Европарламента да си кажат мненията за препоръката й. Причината за отлагането сега е, че в доклада на Оли Рен през май просто не се съдържа никаква препоръка, която да бъде коментирана, смятат наши евронаблюдатели в ЕП.

Членството на България и Румъния сега е “в ръцете на Комисията и на Съвета”, обобщи наш дипломат в Европа.

В Берлин в сградата на Бундестага днес се провежда международна конференция, посветена на присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Във формуа, който се провежда под патронажа на зам.председателя на германския парламент Сузане Кастнер, участват председателите на парламентите и минстрите по европейските въпроси на нашите две страни.

Участниците от България Георги Пирински и Меглена Кунева и техните румънски колеги предстои да отговорят на различни въпроси, свързани със страховете на европейците от предстоящото присъединяване на нашите държави. Към опасенията спада и грижата за работните места, конкуренцията и сигурността в Европейската общност. Председателите на българския и румънския парламент ще се срещнат извън рамките на форма със своя германски колега Норберт Ламерт. От него се очаква още веднъж да потвърди, че Германия ще ратифицира без проблеми и в срок договора за членство в Европейския съюз.

Съобщението е на кореспондент на БНТ.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.