Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-06-2006

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ЕС

Кореспонденция от Берлин за провелата се там международна конференция с участието на европейските министри и председателите на парламентите на двете страни. В конференцията, организирана от Дружеството за Югоизточна Европа, Дойче веле, германо-българския и германо-румънския форум, участваха още депутати от Бундестага и политически експерти.

Кои са политическите и икономически предизвикателства, пред които са изправени България и Румъния, но и самият ЕС след приемането им за пълноправни членове? Известни германски политици и експерти дискутираха един цял ден заедно с български и румънски колеги. Според германския заместник-външен министър Гернот Ерлер членството на двете страни в ЕС трябва да бъде не по милост, а заслужено. Само така според него германските политици могат да убедят обществеността в необходимостта от поредното разширяване на ЕС. Освен това, добави Гернот Ерлер, успехът на България и Румъния ще остави отворена вратата на ЕС към страните от Западните Балкани.

Българската европейска министърка Меглена Кунева хвърли поглед напред към едно малко видимо предизвикателство след приемането на страната й в ЕС. А именно: готовността на България да поеме сама отговорност като равноправен съюзник в ЕС след дългогодишен мониторинг и напътствия по строго определен план. ”Ние не се чувстваме като ученици, които могат да правят само това, което им каже учителят им”, категорична беше Меглена Кунева.

Естествено в дискусията около политическите предизвикателства пред България и Румъния бяха споменати неведнъж недостатъците, посочени в последния доклад на Еврокомисията: борбата срещу организираната престъпност и корупцията, прането на пари, но и недостатъчно напредналата реформа в правосъдието на България. Не липсваха и конкретни примери за други проблеми, с които се сблъскват германските бизнесмени в Румъния и България. Представители на двата големи концерна: Даймлер Крайслер и Сименс, както и на Източната комисия на германската икономика припомниха за недостатъчната прозрачност в конкурсите за държавни поръчки, за прекомерно удължаваната им процедура, за голямата бюрокрация. Позицията на Михаел Инакер от Даймлер Крайслер: Проблемите, които не се изчистят сега, ще бъдат трудно премахнати в последствие при пълноправното членство в ЕС.

Инакер изрази също така опасенията си от това, че в двете страни се провежда класическа индустриална политика, чието внимание е насочено само към големите фирми и концерни в чужбина. Според Инакер София и Букурещ трябва да са заинтересовани от развитието на дребния и среден бизнес. Представителите на Даймлер Крайслер и Сименс бяха категорични: като цяло опитът им в България и Румъния е много положителен. Икономическите критерии за членство обаче са само инструмент в големия политически проект- обединена Европа. Това припомни в края на конференцията Елмар Брок, председател на комисията по външни работи в Европейския парламент. В този смисъл, той предупреди, че спрямо двете страни няма да се правят компромиси относно преодоляването на посочените от Еврокомисията недостатъци.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.