Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2006

РЕШЕНИЯТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ ЗА БЮДЖЕТ 2007, ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ СЛЕД ДОКЛАДА НА ЕК И ОТВАРЯНЕТО НА ДОСИЕТАТА СА ВАЖЕН ЗНАК КЪМ БРЮКСЕЛ

Политическият съвет на управляващата коалиция обсъди макрорамката на бюджет 2007, плана за действие след мониторинговия доклад на ЕК от май т.г. и парливата тема за отварянето на досиетата на сътрудниците на комунистическите тайни служби. Лидерите на БСП Сергей Станишев, на НДСВ Симеон Сакскобурготски и на ДПС Ахмед Доган се обединиха около мнението, че прозрачността и яснотата по тези въпроси е важен знак към Брюксел.

Лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган обсъдиха макрорамката на Бюджет ‘2007, Плана за действие след Мониторинговия доклад на Европейската комисия от 16 май и отварянето на досиетата.

Бюджет ‘ 2007 ще бъде първият бюджет на България като страна от Европейския съюз и неговата макрорамка е съобразена с това, отбеляза премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че в началото на 2007 г. България трябва да направи първата вноска, която е в размер на около 624 млн. лв. В макрорамката има заложен 51 млрд. лв. БВП, а средната инфлация е 4,4 на сто. Планираните приходи са 41,7 на сто от БВП, а разходите - 40,95. Прогнозата е да има излишък от 0,8 процента от БВП, съобщи премиерът. Очакваните преки инвестиции през следващата година са 2,7 млрд. евро.

Още в рамките на тази година е възможно увеличение на най-ниските пенсии, каза министър-председателят Сергей Станишев и обясни, че изпълнението на бюджета за 2006 г. и редица постъпления, които не са били очаквани, осигуряват възможност за това. Политическият съвет на управляващата коалиция реши още необлагаемият минимум за следващата година да бъде 200 лв.

По повод дискусията за досиетата Сергей Станишев посочи, че политическата воля на управляващата коалиция е пред обществото да бъде изнесена в максимален обем цялата истина за работата на специалните служби в България. Принципите, върху които ще се стъпи, са максимална прозрачност и безпристрастност с цел да не се създава каквото и да било впечатление за селективност или прикриване на една или друга фигура. Премиерът отбеляза, че съществуват известни противоречия в законодателството по този въпрос, които понякога създават нездрава среда за отварянето на архивите.

Сергей Станишев подчерта, че отварянето на досиетата ще се базира на принципите на Съвета на Европа, на опита на другите източноевропейски държави. Ще бъде отчетен фактът, че е имало хора, работили за сигурността на държавата, допълни той.

Министър Меглена Кунева представи пред Съвета на коалицията Плана за действие след доклада на Европейската комисия от 16 май. Министерствата са направили своите предложения и вече са уточнени всички параметри, каза премиерът Станишев. Утре в Брюксел предстоят последни съгласувания и уточнения с ЕК. След това планът ще бъде разгледан от Министерския съвет и представен на Народното събрание. Пълноправното и ефективно членство в Европейския съюз от януари 2007 г. е национална цел, потвърди отново министър Кунева.  

Решенията, взети от Съвета на коалицията, са важен знак към Брюксел, каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Ние в НДСВ сме благодарни за отличните отношения с коалиционните партньори, допълни още той. Лидерът на ДПС Ахмед Доган подчерта, че работата на Коалиционния съвет се е превърнала в политическа лаборатория за дефиниране на проблемите и намиране на решение по най-важните въпроси на държавата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.