Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-06-2006

СЪРЦЕВИНАТА НА ЕКШЪН-ПЛАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Промени в Конституцията и нов закон за съдебната власт, мерки срещу прането на пари и активизиране на неразкритите поръчкови убийства са в сърцевината на „екшън” плана на правителството, публикуван днес в сайта на МС.
Това обобщава Express.bg.

Фокусиране върху неразрешените поръчкови убийства се предвижда в плана. Необходимо е да се предостави актуализирана информация за напредъка на всяко разследване на гангстерските убийства от последните пет години. В плана се обещава по-добър контрол върху „охранителните фирми” и разрешителните за притежаване на оръжие и планирани и ad hoc проверки на производителите и дистрибуторите на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Авторите на правителствения план гарантират „Предоставяне на статистическа информация и елементи на анализ на пропуските относно подобряването по отношение на охранителните фирми и контрола върху издаването на разрешителни за притежаване на оръжие.”

Сериозно място в плана e посветено на противодействието на прането на пари. Ще се пише нов закон за банките, ще се увеличи щатът на Агенцията за финансово разузнаване. Планирано е и до септември да се създадат специализирани огледални структури в МВР и в прокуратурата, които ще се занимават с пране на пари. За експертите и съдиите се предвижда специализирано обучение. Редовно ще се предоставя информация на ЕК относно случаите на пране на пари.

Един от основните изпълнители на плана се оказа не някой министър или парламентарното мнозинство, а… главният прокурор. Той е записан като една от „отговорните институции”, свързани с противодействието на корупцията. Той трябва спешно да предостави информация и статистика за корупция на високите нива, включително и за вече започнати разследвания.

Като акцент в противодействието с корупцията, планът предвижда Комисията по превенция и противодействие на корупцията да събира и актуализира информация от министерствата и другите ведомства за случаи на отстраняване от длъжност поради обвинения в корупционна дейност, както и да води статистика за наложените санкции. Ще се предприемат допълнителни мерки за намаляване на корупцията по границите, като превърне в практика плащането на „едно спиране” на всички граници. И да се разясни „по-активно необяснимото благосъстояние на митнически служители”.

Имотното състояние на властта е в основата на философията на „екшън” плана. Министри, депутати, магистрати и държавни служители са задължени да декларират имотното си състояние. Членовете на правителството и други натоварени с власт лица ще трябва да спазват етичен кодекс и да декларират за съществуването на конфликт на интереси. В началото на годината мнозинството на тройната коалиция отхвърли законопроект на депутата от ОДС Филип Димитров, който регламентираше избягването на конфликта на интереси. Депутатите също ще трябва да обявяват дали с приемането на определен закон нямат финансова изгода.

До началото на септември ще трябва да има яснота с промените в Конституцията. От нея ще трябва да отпаднат двусмислията за независимостта на съдебната власт. Ще бъде подготвен и нов закон за съдебната власт. В него ще бъдат описани критериите за оценка на качеството на работата на магистратите. В него ще се предвиди и ново звено във Висшия съдебен съвет, което ще се занимава с оценяване и контрол на магистратите. Срокът е септември, а сред отговорниците, освен Министерството на правосъдието се мъдри …министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Ще работят в „сътрудничество”  с парламента и ВСС.

След като глава „Енергетика” внезапно премина от „зелената” в „жълтата” зона заради съмнения, че четирите блокове на АЕЦ „Козлодуй” няма да бъдат затворени навреме, планът предвижда „напредък по окончателното извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй”  и да се предостави ясна стратегия за затваряне на 3 и 4 блок до края на 2006 г.

До края на ноември ще трябва да заработи Системата за идентификация на земеделските парцели.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.