Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2006

ЕС ОТНОВО ПОИСКА ОТ САЩ ДА ЗАКРИЕ БАЗАТА В ГУАНТАНАМО

Европейският Съюз поднови призивите си за закриване на американският военен затвор в базата Гуантанамо. Повод за това стана самоубийството на трима задържани. „Гуантанамо трябва да бъде закрит. Това е повод да повторим заявлението си”, заяви комисарят на ЕС по външните отношения Бенита Фереро-Валднер на среща на външните министри в понеделник.

Във вторник Европейският Парламент прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща за закриването на затвора. Временната комисия за разследване на обвиненията срещу САЩ заяви, че ЦРУ са „пряко отговорни” за отвличането и задържането на заподозрени в тероризъм в европейски страни. В изявлението се казва, че страни-членки на съюза „могат да бъдат държани отговорни” за неспазване на Европейската конвенция за човешките права. EUobserver цитира решението на комисията, в която се казва: „неприемливо е, че определени европейски правителства не са знаели за дейностите, свързани с извънредното задържане, което е ставало на тяхна територия”.

Председателят на комисията по външна политика на Европейския Парламент Елмар Брок съобщи, че в базата в Гуантанамо се строи нов голям затвор. News.bg цитира изказване на Брок- „Основният проблем - нарушаването на правата на задържаните продължава да съществува и независимо от броя на подобренията в сградите, затворът трябва да се затвори”.

Според вестник „Financial Times”, ЕС ще използва двустранната среща със САЩ през следващата седмица за да повдигне въпроса пред Вашингтон. Манфред Новак, докладчикът на ООН за изтезанията, заяви в понеделник, че европейските лидери трябва да отправят формално искане за закриването на институцията по време на срещата.

В същото време редица европейски държави припомниха, че членове на правителствата им още от януари призовават САЩ да закрият базата. Подобни искания отправиха австрийският външен министър Урсула Пласник, германският канцлер Ангела Меркел, британският правосъден министър Питър Голдсмит и външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Редица правозащитни организации критикуват ЕС за пасивната му позиция по въпроса за Гуантанамо.

Агенция „Нетинфо” съобщи, че „Амнести интернешънъл" призовава европейските държави да спрат да играят ролята на "партньори в престъплението" на САЩ в аферата с отвличане на заподозрени терористи и прехвърлянето им в страни, прилагащи изтезания.

В доклад и писмо, адресирано до срещата на лидерите от Европейския съюз на 15 и 16 юни, правозащитната организация подкрепя обвиненията, че Централното разузнавателно управление на САЩ е извършвало тайни полети за прехвърляне на предполагаеми терористи и че някои европейски страни са знаели за това.

Докладът, публикуван в Лондон, озаглавен "Съучастници в престъпленията - ролята на Европа в американската програма за прехвърляне на задържани", цитира шест случая за злоупотреба от страна на ЦРУ, в които са замесени седем европейски страни - Германия, Италия, Швеция, Великобритания, Босна, Македония и Турция.

Въпросът за доказателствата малко цинично се надценява, смята Дик Оостинг, директор на бюрото на "Амнести интернешънъл" за ЕС, цитиран от АФП. Според него европейските държави много по-малко се сещат да търсят доказателства, когато критикуват нарушения в други страни.

Той подчертава, че "липсата на значима реакция от ЕС, освен от парламента, поставя сериозни проблеми, не само за авторитета на ЕС, но и за ефективността на самата война срещу тероризма".




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.