Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2006

"НИЕ ДЪЛЖИМ НА БАЩИТЕ СИ ТОВА, КОЕТО СМЕ" - ЗА НОВ МОРАЛ В ПОЛИТИКАТА

"Миналото ни говори..." - Портал ЕВРОПА предлага подбор от ключови послания в изказванията на г-н Сакскобургготски, свързани с морала в политиката.

Започваме с ключови цитати от историческата реч, произнесена от поляната на имението му във Врана на 6 април 2001 г., чрез която Симеон Сакскобургготски обявява програмата си за България, в която обещава за 800 дни да подобри живота на всички българи, както и бързо и несимволично увеличение на доходите.

Из обещанията на Сакскобургготски от 6 април 2001 г.:

  • да поведе едно обществено движение за нов морал в политиката
  • бърза и качествена промяна в стандарта на живот
  • схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви
  • скъсване с политическата партизанщина и въвеждане на правила и институции, насочени към премахване на корупцията

Из слово на г-н Симеон Сакскобургготски при встъпването му в длъжност министър-председател

Посвещавам встъпването си в длъжност като министър-председател на Република България на силите на младостта и съзиданието. Този избор е повратен момент в моя живот и аз ще направя всичко възможно той да означава същото за Родината, както и за всеки българин. Днес ни е даден истински шанс да въведем България в новия 21. век и да заемем в обединяваща се Европа мястото, което ни се полага. Това е смисълът на моя живот и причината, поради която поемам тази тежка, но изпълнена с много надежди отговорност. Гордея се, че съм българин.

Какво означава да си българин днес? Това означава да помниш и почиташ корените си, за да можеш уверено да градиш бъдещето си. Ние дължим на бащите си, на нашите учители, на прадедите си това, което сме. То е завещаното ни наследство, което ние трябва да уважаваме и съхраним. Виждането, което споделям с вас, се основава на общата ни култура и желанието ни да изградим една нова, различна България, утвърждаваща своята идентичност.

Във връзка с това е необходимо да се осигури приемственост във всичко положително, което е извършено досега за страната.

Отчитайки друг основен приоритет - борбата срещу корупцията - правителството ще оптимизира дейността на държавната администрация.

Колкото и да съм убеден прагматик и реалист, ще си позволя накрая и аз да помечтая за една по-богата, по-силна, по-сигурна, по-справедлива, по-нравствена България. България - добър дом за своите граждани. Нашият успех ще зависи само от нас, от нашата воля, от нашата смелост, от нашия труд.

Нека съумеем да се възползваме от безпрецедентната историческа възможност, която ни се предлага. Пътят ще бъде труден, но моето правителство и аз сме уверени в нашия успех.

Почитаеми дами и господа,

Обръщам се към вас и към всички сънародници извън тази зала: по време на предизборната кампания ви бях казал - "вярвайте ми".

Днес добавям: вярвайте в себе си!

Доброто на Родината трябва да се поставя над всичко - из слово на министър-председателя Симеон Сакскобургготски при откриването на “Българският Великден”, София, 4 май 2002 г.

Господин Председател на Народното събрание,
Скъпи млади приятели,

Някои от целите, които си постави новото българско правителство, са се родили тук, в средите на великденци. Някои от тях вече са достигнати, други – остават пред нас. Като казвам “пред нас”, аз слагам неволно и себе си, ако не сред участниците, то със сигурност сред симпатизантите на “Българският Великден”. Заслугата на тази идея е в раждането на диалога между властта и младите хора.

На мен като министър-председател днес със сигурност ще ми бъде по-трудно да прокарам границата между правителство и великденци. Не само защото някои от вас поеха нелеките отговорности и изпитанията на държавното управление, изискващи саможертви, но и защото те вече успяха да внесат в това управление присъщите за младите хора прагматизъм и енергичност! Затова имам основание да вярвам, че дискусиите по време на този “Български Великден” имат всички шансове да се превърнат в разговор между приятели.

Надявам се и днес вие да очертаете нови перспективи, да поставите пред нас нови изисквания. Направете го смело. Така ние ще почувстваме по-силно, както своята реформаторска отговорност, така и вашата подкрепа.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.