Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-06-2006

ФРЕНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛЕДА РАТИФИКАЦИЯТА НИ ДНЕС

“Да кажем на българите – взимаме ви, защото ви обичаме, а вие ще си оправите корупцията после – ще означава, че вярваме, че любовта измества разсъдъка.” Сенатор Робер Бодентер, 7 юни, Париж.

В 17.15 часа българско време френската Национална асамблея (долната камара) ще дебатира на пленарно заседание ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Портал ЕВРОПА беше първата българска медия, която оповести дългоочакваната дата. Всъщност Париж обяви датата приоритетно на румънската общественост – това направи лично президентът Жак Ширак при срещата си в Париж в края на май с румънския държавен глава Траян Бъсеску. Портал ЕВРОПА припомня, че Бъсеску специално отиде във Франция, за да лобира за навременната ратификация на присъединителния договор, въпреки че не се бе напълно възстановил след претърпяна операция.

Франция се възприема като “проблемна” държава, която бави ратификационния процес, както и Германия, припомнят експерти по европейска интеграция.

На 20 юни, вторник, комисията по външни работи на Националната асамблея разгледа проектозакона за ратификацията, внесен от правителството на 23 май, след като кабинетът го прие по предложение на външния министър Филип Дуст Блази. Докладчик по темата бе членът на комисията и бивш френски външен министър Ерве дьо Шарет.

На 11 април докладчикът за България в Националната асамблея Жером Ламбер представи информационен доклад за напредъка на страната ни пред Делегацията за ЕС на Асамблеята. Портал ЕВРОПА първи обнародва този доклад пред родната общественост. В него едно от заключенията е, че българските власти не признават македонското малцинство в страната и не зачитат правата му. Единственото, което свързва трите партии в управляващата коалиция, е европейският ангажимент, една от възможните реакции на отлагането би могла да е нова емигрантска вълна – отчете още Ламбер. 

На практика френската ратификация навлиза в решаващата си фаза чак през октомври, когато се очаква зелена светлина на присъединителния ни договор да даде Горната камара – френският Сенат. Според румънския президент Траян Бъсеску, Сенатът ще гласува на 2 октомври. Това Бъсеску е научил от Жак Ширак, стана ясно на 31 май.

На 7 юни, след като беше внесен проектът за ратификация на договора във френския Сенат, пред сенаторите бяха представени и докладите и за България, и за Румъния. Както Портал ЕВРОПА вече писа, докладчикът за Румъния Андре Феран казва, че Букурещ е реално много по-напред от София и отбелязва поименно заслугите на министърката на правосъдието Моника Маковей. Андре Феран подчертава, че Румъния е франкофонска страна, както и че президентът Траян Бъсеску е отишъл в Париж да се срещне с френския държавен глава Жак Ширак седмица преди представянето на доклада му.

Портал ЕВРОПА попита сенатора защо, докато е бил в София, не бил приет от президента Георги Първанов, oт министъра на правосъдието Георги Петканов и от министъра на вътрешните работи Румен Петков – а само от неговия заместник Бойко Коцев.

“Г-н Румен Петков не беше в България по време на моето посещение у вас. Тъй като имах среща с г-н Станишев, не беше задължително да се срещам и с президента на републиката”, заявява сенатор дьо Монтескьо пред Портал ЕВРОПА. В последствие той уточни, че не се е срещнал с министъра на правосъдието Георги Петканов, “за сметка на това обаче проведох продължителна среща с новия ви главен прокурор” – казва той без повече коментар.

Портал ЕВРОПА припомня: "Най-вероятно процедурата ще започне, аз очаквам още през март", коментира на 18 февруари външният министър Ивайло Калфин пред Дарик-радио. Дипломатически източник на Портал ЕВРОПА обаче предупреди дни след това, че процедурата няма да е кратка и не се ангажира да прогнозира дата за нейното приключване.

Вижте всички интересни документи, касаещи френската ратификация, в оригинал на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА!

Още за процеса на ратификация на присъединителния ни договор в националните парламенти на страните – членки вижте тук: в най-подробната таблица, актуализирана ежедневно от екип на Портал ЕВРОПА.

7 ЮНИ, ДЕБАТ ВЪВ ФРЕНСКИЯ СЕНАТ ПО ДОКЛАДА ЗА НАПРЕДЪКА НА БЪЛГАРИЯ

Сенатор Юбер Енел казва, че докладчикът е показал сериозните усилия, положени от България, връщайки се към предишните оценки на дьо Монтескьо, които са били твърде критични, а сегашната отчита напредък. “Трябва да проявим педагогически подход, за да обясним причините, поради които настояваме в полза на присъединяването на България и Румъния”, казва Енел, твърдейки, че българите винаги са проявявали “особена чувствителност” спрямо Франция...

Сенатор Робер Бодентер се позовава на сериозните резерви на ЕК спрямо правосъдието и корупцията. Той казва, “Не съм сигурен, че октомврийският доклад на комисаря Рен ще ни позволи да присъединим България преди 2008 г. В противен случай ще бъдем принудени да гласуваме един проект за ратификация, без да сме имали възможност да се запознаем със съдържанието на есенния доклад. Ще е абсурдно да изразим позиция, без да се съобразим с доклада.”

Сенаторите Юбер Енел и Емери дьо Монтескьо му репликират, че гласуването на ратификацията няма нищо общо с датата на присъединяването, и че ако се отложи ратифицирането, последствията ще са много негативни.

В отговор Робер Бодентер казва, че ако френският парламент гласува и остави решението за датата на българското присъединяване в ръцете на правителството, това би било знак, че депутатите подценяват сериозния проблем с българската корупция. Не можем да имаме доверие в българските съдии, категоричен е Бодентер, цитирайки “всички около мен”, в качеството си на експерт по европейско право.

"Dire aux Bulgares : « On vous prend, parce qu'on vous aime et vous réglerez votre corruption plus tard », c'est croire que l'amour remplace la prudence." Sénateur Robert Badinter, le 7 juin.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.