Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2006

PARIS MATCH: БЪЛГАРИЯ- РОЗАТА НА БАЛКАНИТЕ

Под заглавие „България – розата на Балканите”, едно от най-престижните френски списания „Пари мач”, издавано в тираж 200 000 екземпляра във Франция, Белгия и Канада, публикува в последния си седмичен брой (22-29 юни) обширен материал за страната ни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Едва четиридесетгодишен, българският министър-председател Сергей Станишев не е типичният управляващ на европейската политическа сцена. Млад и динамичен, правителственият ръководител полага всички усилия да води политиката на реформи, която ще осигури на България неоспорим успех. Така започва статията във френското списание, посветена на страната ни. В момент, когато България се готви за предстоящото си членство в Европейския съюз, тя си извоюва категорично образа на модерна държава, която вече служи за пример на Балканите. „България играе изключително позитивна роля в Югоизточна Европа по отношение на стабилността и развитието”, пише авторът, като цитира премиера Сергей Станишев.

Младият министър-председател е впрегнал всички усилия на коалиционното правителство в процеса на интеграция, разглеждайки присъединяването на България към общността като процес от взаимна изгода: „Убеден съм, че разширяването на ЕС и по-конкретно, разширяването му към Централна и Източна Европа, е от взаимна полза и за двете страни. Новите страни-членки носят със себе си живот и сили, както и реалното желание да допринесат за успеха на европейския проект през 21 век. Европа представлява съвкупност от разнообразни народи, които със своите традиции притежават изключителен потенциал. От тази гледна точка, нашата страна има много какво да предложи: природа, култура, историческо наследство… България е истинско съкровище", категоричен е Сергей Станишев.

На крачка от присъединяването си към ЕС, България демонстрира добро икономическо здраве и всячески поощрява инвестициите, пише авторът, като припомня, че още преди десет години страната ни е поела по пътя на европейската интеграция и че днес на коалиционното правителство се пада отговорността да направи последното усилие. Няколко месеца преди датата 1 януари 2007 г. взаимният консенсус е коз в преследването на успешните реформи, изисквани от съюза и макар да има още какво да се свърши в политически план, макроикономическата ситуация на страната има невероятни постижения, особено в сравнение с кризата от средата на 90-те години, пише изданието. В този момент България може да се похвали с изключителна икономическа стабилност, а бюджетът за 2006 г., така както е предвиден, би трябвало да позволи излишък от 3 % от БВП. Към това трябва да се прибавят и финансовата дисциплина и все по-динамизиращата се борса, коментира „Пари мач”.

По-нататък списанието дава подробна информация за изключителните възможности за инвестиции, които предлага страната ни, либерализацията на пазара, като ключов елемент от структурните реформи, предприети от кабинета и високия процент на чужди инвестиции, както и за постиженията в енергийния сектор. Това дава основание на директора на българския филиал на Френската национална банка да прогнозира за страната ни необратим процес на развитие през следващите десет-петнайсет години и да види България като „бъдещата Швейцария на Балканите”. А тя бележи бум на френските инвестиции, припомня френското списание. От 150 милиона евро през 2004 г. днес те надхвърлят 275 милиона.

България съумя да превърне своето културно наследство в печеливша карта, като заема достойно място в съвременния свят, коментира френското списание. То отделя особено място на историята, културата и огромните възможности за туризъм и спорт в нашата страна. Разположена на Балканския полуостров, изобилстваща на планини, гори и реки, България разкрива своята магия на онези, които имат очи за нея, заключава авторът.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.