Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-07-2006

ЧАСТНИТЕ ПЪТУВАНИЯ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ ИМАТ ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ, ОБЯСНИ ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР

(вижте стенограмата - тук!).

Външният министър Ивайло Калфин на парламентарен контрол, в отговор на депутатско питане относно наличие на данни в Министерството на външните работи за официална покана от Силвио Берлускони към Симеон Сакскобургготски във връзка с пътуването му за премиера в "Ла Скала", Милано.

Депутатът от ОДС Яни Янев зададе въпроса си и уточни: “Вие съзнавате, г-н министър, че въпросът е с голяма обществена значимост, след твърдението на Пламен Панайотов, в което той ангажира Берлускони – на практика вината на Черани се прехвърля върху Берлускони, скандалът придобива нови измерения... Поканил ли е Берлускони по официален път Симеон Сакскобургготски?”

Портал ЕВРОПА предлага дословна стенограма от тази част на парламентарния контрол – петък, 7 юли:

ИВАЙЛО КАЛФИН, ОТГОВОР:

Питате дали съществуват официални данни в протокола на МВнР, бившият министър-председател да е бил поканен в Италия.

Дирекция “Държавен протокол” няма в архива си информация за това, че българският премиер Симеон Сакскобургготски е бил поканен по официален път чрез протокола на Външно министерство на представление на “Ла скала” в Милано, Италия.

Веднага искам да кажа, че това не е задължително. Практика е, особено при наличието на, така, редовни и чести контакти между политици, поканите да се отправят и устно. Второ, искам да подчертая, че не е задължително, особено за такъв вид посещения, да минава поканата през МВнР. Според Закона за държавния протокол и Правилника на МС – това е чл. 98 от Устройствения правилник на МС – протоколната и церемониална дейност на премиера се организират от Дирекция “Правителствен протокол”.

Така че това е дирекцията, която осигурява протоколно посещенията на министър-председателя в такива случаи.

Така че не е задължително да бъде получавана писмена покана за посещения в МВнР.

Втория Ви въпрос... Малко ме затруднявате – кои пътувания на Симеон Сакскобургготски са минавали през протокола? Не знам в какъв смисъл разбирате “минавали”, надявам се физическия... Ако става въпрос за информация, която е постъпвала в Дирекция “Държавен протокол” и с това, което дирекцията се е занимавала, трябва да ви кажа следното:

Съгласно Законът за държавния протокол, който е приет през 2000 г., се определя видът посещения, включително на съответния ранг, какъвто е министър-председател.

Частното посещение на министър-председателя, това е чл. 7, ал. 4 – се регламентира, като се осъществява “на всички нива, посочени в категорията официално посещение” – става въпрос за частните посещения – “с продължителност и протоколно обслужване според конкретния случай”.

Така че частните посещения на министър-председател, на президент, на всички длъжности, които са изредени в Закона за държавния протокол, на практика се организират протоколно според необходимостта от това частно посещение.

Подчертавам, организират се протоколно.

Още един път подчертавам, че това може да стане – и най-вероятно и най-често е ставало – от администрацията на Министерския съвет.

Посолството естествено, че би оказало съдействие тогава, когато е необходимо, когато пътува министър-председател. Трябва да ви кажа, че и в частното си качество пътуването на министър-председател не може да не създаде политически факт и да няма политическо значение.

Включително ще напомня и въпрос, който ми бе задаван скоро тук – за посещението на турски външен министър г-н Гюл, който след официалното си участие в международна конференция, след това три дни пътува с кола из София. Което не беше отчетено от народните представители като посещение от частен характер.

По същия начин – и аз съм съгласен с това – каквото и да е посещение на действащ министър-председател не може да бъде винаги изцяло частно, без да има политическо значение.

В конкретния случай, за който Вие питате, няма информация – не само, че няма информация, но и според това, което получих от посолството, г-н Сакскобургготски не е търсил по никакъв начин съдействието на посолството: по какъвто и да било начин да му бъде съдействано, за придвижване от летището до Милано, или нещо друго...

Което аз по принцип мисля, че не би било някакъв проблем...

Но той не го е потърсил.

Както и доколкото разбирам, в така, частните си пътувания, няма данни в нашите посолства, бившият министър-председател да е търсил съдействие и услуги на посолствата.

На третия Ви въпрос, който задавате, отчасти Ви отговорих: дали е търсил бившият премиер съдействие от дипломатическите представителства при частни пътувания:

Още веднъж казвам, че частното пътуване има политическо значение.

И аз не само не бих спрял, а бих предложил даже, посолството действително да има ангажимент, включително към частните пътувания на действащ министър-председател.

Това мисля, че се прави във всяка една страна и не бих искал България да е изключение. Благодаря ви.

ЯНИ ЯНЕВ, РЕПЛИКА:

Уважаеми г-н министър, Вие по същество нищо не ми отговорихте. Това, което ми казахте, са замазвания, усуквания, и нищо конкретно. Имайте предвид, че рано или късно, винаги истината излиза на показ.

Винаги.

Дори тогава, когато става въпрос за бивши или настоящи премиери.

Първо, не казахте колко са на брой въпросните пътувания, които са минавали през протокола и са организирани заедно със службата на Външно министерство.

Второ, вие потвърдихте пред целия български народ днес, че частното пътуване, с частния самолет на Черани, има политическо значение за нашата страна.

Оттук насетне вече, всеки може да си прави извода, всъщност Сакскобургготски защо е ходил там и какви са били неговите цели; за да обслужва собствената си корпорация “Сакскобургготски и Сие”...

Бих искал все пак да изясните нещо изключително важно. Аз ви попитах, правил ли е разходи от дипломатическите представителства, тогава когато е бил само и единствено с частни цели и в други страни, освен в Италия.

Това е много важно.

И аз смятам, че вие като вицепремиер и министър на външните работи не би било редно да прикриете тази информация. Защото сам знаете, че след време тя ще излезе. И това ще има бумерангов ефект върху нашата държава, а не персонално срещу вас или само срещу правителството.

Благодаря ви.

ИВАЙЛО КАЛФИН, ДУПЛИКА

Г-н Янев, това, че не сте разбрали отговора, ми е много мъчно, но зависи изцяло от вас.

Що се отнася – още веднъж – до пътувания на действащ министър-председател: ако сегашният министър-председател пътува дори по частна линия някъде...

Аз по-скоро бих направил забележка на посолството, ако не осигури да го посрещнат от летището, и ако не се обади по телефона – което също е разход – за да попита, дали случайно министър-председателят на България ще бъде в тази страна; нали и това е разход – обаждането по телефона?

Тука става въпрос, че при частни посещения на министър-председател, те не се поемат като някакви извънредни разходи от посолството.

Но нормалните разходи – отиване до летището, посрещане, разговори по телефона – мисля, че е задължително да бъдат поети.

Още един път Ви казвам, че не ми е известна държава в света, в която действащият министър-председател да отиде в друга страна и посолството да каже: “Съжалявам, за нас ти си частно лице и няма да ти обърнем никакво внимание.”

Това е толкова несериозно, колкото са и вашите въпроси.

Благодаря.

Припомняме, че поверка на Портал ЕВРОПА установи, че Симеон Сакскобургготски не е декларирал в годишната си имуществена декларация използването на частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани. В указанията за попълване на декларациите е отбелязано, че "...се посочват разходите през календарната година за обучение, пътуване извън страната и други плащания с единична цена над 500 лева, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността.”

На 20 юни 2006 г. Симеон Сакскобургготски коментира: “Черани има или чартъризира малък самолет. Когато премиерът на Италия Силвио Берлускони ме покани да присъствам на увертюра в Миланската Скала, аз имам малко време и той каза, че ще изпрати самолета, за да имам достатъчно време, и това ми се стори нещо нормално. Посещението не ми се стори като служебно, за да искам правителствения самолет, а за тези неща съм страшно акуратен”.

“Това е уговорка между нашия премиер и премиера на Италия, да бъде изпратен самолет от Черани. Поканата дойде от премиера Силвио Берлускони”, потвърди и зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов в “Коритаров лайф” на 27 юни по “Нова телевизия” и Радио “Нова Европа”.

голям размер

Портал ЕВРОПА откри на интернет-сайта на правителството официална информация от същата дата, 7 декември 2004 г., в която се съобщава, че министър-председателят ще присъства на откриването на обновената сграда на Миланската скала, “по покана на кмета на Милано Габриеле Албертини”.

От годишната имуществена декларация от 2004 г. на Симеон Сакскобургготски става ясно, че той не е бил в командировка в чужбина на този ден – 7 декември 2004 г.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, с Декрет на Президента на Република Франция Жак Ширак лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е удостоен със званието Велик Офицер на Ордена на почетния легион. Това е една от най-висшите степени на отличието, която президентът има право да връчва само на 7 души годишно. Девизът на ордена е “ Чест и Родина”.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.