Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-07-2006

РУМЪНИЯ РАБОТИ ЗА ПРОМЯНА НА ИМИДЖА СИ

Въпреки стопанския си напредък и динамичните обществени промени, Румъния все още трябва да се бори за подобряване на негативния си имидж сред кръговете в Брюксел, отчита проучване на неправителствената организация Клуб “Румъния-ЕС” със седалище в Брюксел.

От организацията съобщиха за Портал ЕВРОПА, че “Румъния трябва да спечели финалната политическа подкрепа на настоящите страни-членки”. Политическата подкрепа според Клуба се корени в “символичния имидж на Румъния и компонента на възприемането й в очите на европейската политическа сцена и избирателите”.

След присъединяването си Румъния ще бъде втората по големите централноевропейска държава, член на ЕС след Полша, и седма сред 27-е страни-членки: както по показателя население (22.3 млн. жители), така и по политическо влияние (14 гласа в Съвета на министрите и 33 членове на Европейския парламент).

Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния за 2006 година е 5.2%.

Въпреки това страната остава сравнително непозната за широката европейска общественост – сред която са разпространени единствено “смесени възгледи” спрямо Румъния и нейните граждани – отчита проучването на Клуб “Румъния-ЕС”. То не е финансирано нито от ЕС, нито от румънските власти. 

Проучването на Клуба, наречено “Румънската следа” ("Footprint Romania") е било представено в рамките на дебат в Европейския парламент на 28 юни в присъствието на “широка аудитория”, включително представители на ЕК и ЕП. Медиен партньор на проявата е бил влиятелният EurActive. Интервюирани са 474 респонденти “от евро-средите в Брюксел”, за да се направи оценка на това, как европейските бизнес- среди в Брюксел възприемат северната ни съседка.

“Искахме да представим и възгледите на румънските фигури, които вземат решения, относно ролята на Румъния сред останалите европейски страни”, посочват от Клуб “Румъния-ЕС”.

42% от респондентите са казали, че възприемат Румъния като държава със силна специфична култура и добър потенциал за икономически растеж. 66% от анкетираните обаче са казали, че Румъния е “старомодна”, а 52 на сто – че е “неподредена” и “неорганизирана”.

Координаторът на проекта Дан Лука казва, че проучването съдържа 10 препоръки за подобряване имиджа на Румъния в ЕС.

Председателката на Клуб “Румъния-ЕС” Роксана Лесовици отбелязва от своя страна, че е необходимо консолидирането на образа на страната като “отговорна млада страна-членка”.

Комисарят по разширяването Оли Рен приветства инициативата “Румънската следа”, чрез която се дава път на “конструктивен дебат по някои ключови въпроси, касаещи имиджа на Румъния в ЕС”. Той се спира на промените през последните години в страната и допълва: “За да се разсеят облаците, които остават, и за да бъдат убедени всички европейски граждани, че страната е напълно готова за историческата ни среща с нея, най-добрият ми съвет е да окуража Румъния да направи последното усилие, да извърви най-последния километър” от пътя, допълва еврокомисарят.

Клуб “Румъния-ЕС” цитира също президента Траян Бъсеску да казва, че е “твърдо решен да убеди европейските партньори, че приемането на Румъния в ЕС е не само в наш интерес, но е също така в интерес на Съюза”.

Координаторът на проекта Дан Лука казва: “Резултатите от нашето проучване показват, че в сравнение с нашите балкански съседи, в Румъния населението е хомогенно, сравнително стабилно и без потенциал за явни етнически или културни конфликти. Като централноевропейска държава Румъния също така се отличава от съседите си по това, че културата й е латинска, а езикът – романски. От собствен опит знаем, че ефективното планиране и резултати са от ключова важност, ако искаме да бъдем уважавани в Европа – а проучването потвърждава този факт. Що се отнася до инфраструктурата на Румъния, получихме ясен знак от респондентите в проучването, че тази област се нуждае от спешни подобрения.” 

Клубът “Румъния-ЕС” представлява сдружение на румънците, живеещи и работещи в Брюксел и директно занимаващи се с европейската тематика, научи Портал ЕВРОПА. Целта на Клуб “Румъния-ЕС” е да лобира за Румъния – не само за присъединяването към ЕС, но и в по-широкия смисъл на понятието.

От уебсайта на клуба става ясно, че той е независим финансово и политически. Формацията не представлява лобистка агенция в класическия смисъл на думата, тъй като не извършва търговска дейност. Клубът промоцира имиджа на Румъния в структурите на ЕС, както и улеснява европейските идеи в Румъния.

Инициативата на румънците е не само интересна, тя е похвална, тя е напълно приложима и за България – коментираха за Портал ЕВРОПА български експерти, работещи в сферата на връзките с обществеността в Брюксел.

Същевременно в началото на юли ЕП призова Румъния да поднови някои международни осиновявания. В писмена декларация депутатите искат от румънското правителство да разгледа колкото се може по-скоро  висящите случаи "в най-добрия интерес на децата" и да разреши уместните международни осиновявания.

Правата на детето са сред основните въпроси, по които има особена европейска чувствителност и тази област не допринася за добрия имидж на Румъния в ЕС.

Съобщение на прес-службата на ЕС уточнява, че в текста се припомня, че през юни 2001 г. румънските власти  наложиха мораториум на осиновяванията в чужбина, който на 1 януари 2005 г. беше заменен от закон за защита на децата. Според евродепутатите осиновяването на децата, които вече са установили връзка с бъдещите си осиновители преди налагането на мораториума, не трябва да се прекратява, защото така те са  "за втори път в положението на изоставени". Декларацията припомня, че в резолюцията от 15 декември 2005 г.  за готовността на Румъния за членство в Европейския съюз, Европейският парламент призова румънското правителство да уреди случаите с молбите за  международни осиновявания, направени по време на мораториума от юни 2001 г.

Прес-службата на Либералния алианс допълва, че над 1000 румънски сираци са осиновени от европейски семейства, но заради законодателните промени на тях все още не им се разрешава да се присъединят към новите си семейства.

Инициатори за декларацията, под която са се подписали 385 депутати, е на Клер Гибо и Жан-Мари Кавада.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.