Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-07-2004

ХЕНРИЕТE ВАН ЛИНДЕН: НИЩО НЕ ИДВА НАГОТОВО, ИМАТЕ МНОГО РАБОТА ЗА ВЪРШЕНЕ

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ИЗВАДКИ ОТ ИНТЕРВЮТО НА МИЛЕНА ПАВЛОВА С ХЕНРИЕТЕ ВАН ЛИНДЕН.

--------

От началото на месеца Холандия пое председателството на Европейския съюз. Това ще е важен за България период. В него трябва да излезе редовният доклад на Европейската комисия и официално да приключим преговорите за членство, както и да работим по текста на договора за присъединяване.

В: Какви ще са приоритетите на холандското председателство?

- Работата на председателството ще се основава на същата програма, която бе основа и на ирландското председателство. Задачата на председателя до голяма степен е да създаде консенсус. Ще продължим да работим по разширяването на съюза.

Също така трябва да се вземе решение по въпросите, свързани с вътрешната сигурност - борбата с тероризма, както и да се намерят европейски решения на бежанския проблем и миграцията.

Необходимо е да стимулираме икономическия растеж. Ще акцентираме също на социалните въпроси, най-вече на създаването на повече работни места за младите хора.Трябва да се подготви приемането на бюджета на съюза за 2007-2014 г. С особено внимание се отнасяме към проблема с комуникирането на Европа, нещо, което бе започнато още от ирландското председателство.

Видяхте слабата активност на хората по време на изборите за Европарламент. Те не разбират как това би повлияло върху ежедневието им и затова те трябва да получат нужната информация. Решаването на този проблем ще бъде също приоритет на председателството. Ще обърнем внимание на това какво е общото между нас като европейски граждани - нормите и ценностите, които ни свързват.

Тази тема ще отбележим с три конференции. Това ще се заемем да правим и тук, в България. Правителството ви се опитва да разяснява що е това Европейски съюз, има комуникационна стратегия, направена е интернет страница. Решихме да предложим нашата помощ. От 15 юли започва нашата обиколка в осем малки града в страната с около 55 000 жители. Първата ни визита е в Лом.

Целта е да се видим с хората и да отговаряме на място на техните въпроси, да ги запознаем с нашия опит. Идеята на програмата е да бъдем полезни на хората на място. Например, ако отидем в селскостопански район, да говорим за общата селскостопанска политика на съюза. Какво означава това? Какви пари, субсидии може да очаквате, на какви критерии трябва да отговаряте, какви стандарти трябва да покриете.

--------

В: Какви са нагласите във вашата страна към новите страни и България и Румъния, които ще се присъединят през 2007 г.? Страхуват ли се от новодошлите в ЕС?

- Не мисля, че се страхуват. Ние видяхме, че по време на изборите за европейски парламент Холандия имаше слабо участие. Хората се питат какво ще стане с този разширен съюз. Мисля, че председателството ни трябва да покаже, че съюзът е управляем. Да се върнем там, където започнахме.

Да си председател означава и да си мениджър на една среща на група от 25 страни членки. Да си ефективен и реалистичен в подхода си. По отношение на България - това, което за Холандия е важно, е дали ще се изпълнят ангажиментите и дали страната е партньор, на който може да се разчита.

Мисля, че са важни и фактори като това, че сте член на НАТО, участвате активно в Ирак, имате части в Афганистан, заедно сме в Босна. България започна да се показва като партньор отскоро, защото само преди 10 години никой не знаеше нищо за тази страна. България трябва да се саморекламира - ето, ние сме част от същата тази Европа.

--------

Снимка: Надежда Чипева / " Дневник"

Пълният текст на интервюто прочетете тук



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.