Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2006

ЕК: НЯМАМЕ ПРИОРИТЕТИ В НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЧЕСКА РЕФЕРЕНТНА РАМКА

Поради големия интерес на чуждестранните читатели на Портал ЕВРОПА към оценката на евро-експертите за работата на зам.-министър ДАЦОВ и неговия екип, преведохме публикацията на "Медиапул" и на английски език (виж англоезичната версия на Портал ЕВРОПА).

Европейската комисия (ЕК) е върнала за ново написване Националната стратегическа референтна рамка. Това е един от основните документи, с които България предлага приоритетите си за финансиране от еврофондове за периода 2007-2013 г. "Медиапул", автор Боряна ЙОТОВА.

Основната забележка на евроекспертите е, че в документа, който се подготвя от финансовото министерство (МФ) под ръководството на зам.-министър Любомир Дацов, няма ясно записани приоритети, съобщиха за Mediapool източници от правителството.

Критиката неофициално бе потвърдена и от членове на политическия кабинет на МФ.

При представянето на националната стратегия за развитие на инфраструктурата в средата на месеца, премиерът Сергей Станишев съобщи, че първата година е изключително слаба за всички новоприсъединили се страни за усвояване на европейските фондове. И България също няма да направи изключение, коментира Станишев. Прогнозите са, че страната няма да успее да получи голяма част от безвъзмездните европейски пари.

Рамката за подкрепа от ЕС предвижда за седемгодишния период страната ни да получи 11 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени на базата на предварително подготвени проекти и в изпълнение на ясно записани и консенсусни национални приоритети.

Допълнително държавният бюджет трябва да отпусне около 15% съфинансиране по проектите.

Източници на Mediapool твърдят, че на среща преди седмица,    представителите на ЕК са препоръчали на екипа в МФ да препише приоритетите от секторните оперативни програми. Оценката на европейците е, че оперативните програми, които се изготвят от съответните министерства, са приемливи, за разлика от документа на МФ.

Според участници в срещата, на хората на Дацов е даден едномесечен срок, в който да подготвят новия документ. Твърди се още, че финансовият министър Пламен Орешарски бил бесен на подчинения си, който е от квотата на НДСВ, както и на директора на дирекция “Управление на средствата от ЕС” Боряна Пенчева.

Според информация от МФ, документът не е официално върнат, тъй като е бил изпратен неофициално за консултации в ЕК. Разбира се, има много критики, но не ги приемаме толкова крайно, допълват източниците на Mediapool, които отричат “разгорещяване” на страстите от страна на Орешарски.

От МФ официално уточниха, че документа е работен и до септември може още няколко пъти да бъде консултиран и коригиран от европейските експерти.

Критиките към Дацов, който от 4 години управлява европарите в МФ, за първи път развенчават мита, създаден по време на кабинета Сакскобургготски за добре работещото по европейските фондове финансово министерство и слабо работещите секторни министрества – строителното, екологичното, земеделското, социалното и икономическото.

До момента всички критики от страна на медиите и правителството, включително и за липсата на административен капацитет, бяха насочени към секторните министерства.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.