Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-09-2006

МЕДИЕН ИНТЕРЕС КЪМ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ


Приближаването на последният мониторингов доклад за България предизвиква и интересът на европейските медии към страната ни. Вчерашната пресконференция на Сергей Станишев също бе отбелязана от средствата за масова информация.

Въпреки пропуските на София Европейската комисия не възнамерява да отложи присъединяването й към Европейския съюз за 1 януари 2008 г., съобщи вчера френският вестник "Фигаро".

„Няма да се наложи България и Румъния да търпят обидата членството им в ЕС да бъде забавено с една година. В следващия си доклад, който ще бъде публикуван на 26 септември, ЕК ще позволи на София и Букурещ да се присъединят към 25-те на 1 януари 2007 г., но ще им наложи някои ограничения", продължава изданието.

Това е най-доброто решение до този момент, за да се отвърне на предизвикателството, поставено от бавното придвижване на Букурещ и София към Европа, отбелязва в. "Фигаро".

До края на годината вероятно двете държави няма да успеят да приемат целия законодателен арсенал на общността, за да влязат в ЕС на 1 януари 2007 г., но Брюксел не иска да ги обезсърчава, отлагайки членството им с една година.

"Влакът тръгна и не можем да го спрем. При тези обстоятелства най-добрият изход от ситуацията е въвеждането на предпазни клаузи", твърди европейски източник, цитиран от вестника.

„Непокорните нови членки са изправени пред кухи заплахи", е заглавието на публикация от вчера в британския Таймс, посветена на България и Румъния.

Европейската комисия се „подгрява"  за да съобщи на Румъния и България, че могат да се присъединят към ЕС през януари.

Комисията вдига много шум и прави намеци, че има големи възможности за маневриране, но всъщност истината е, че такива няма. Няма да има и санкции, смята вестникът.

Следващият официален доклад на Европейската комисия за напредъка на двете страни се очаква на 26 септември.
След него 25-членки на съюза ще решат дали да приемат двете страни от 1 януари или да поиска забавяне от една година.

Но на практика решението беше вече взето това лято, въпреки липсата на напредък в България.

Комисията има твърде много насърчаващи фактори да продължи напред въпреки неподготвеността на кандидатите. Логистичният натиск например пречи на отлагането- тромавите механизми за изплащането на земеделските субсидии са задействани и ще бъде трудно те да бъдат спрени за четири месеца.

Това обаче са тривиални проблеми в сравнение с политическият натиск. Комисията не желае да прави нищо, с което да насърчи настроенията против имиграцията и разширяването, въпреки че настроения срещу разширяването на ЕС вече се появиха из целия съюз.

Ето защо се стигна до предупреждения към България и Румъния, че ако те не продължат реформите, още щом станат членки на ЕС, ще им бъдат наложени санкции, наречени предпазни клаузи. Тези заплахи обаче са само кухи фрази. Според вестникът най-много да бъдат наложени временни ограничения върху достъпът до регионалните фондове ако се докаже, че се отклоняват средства.

По-сериозната грижа, преди всичко в България, е  възможността на съда да се бори енергично с широко разпространената и спираща дъха корупция. Невъзможността на България да се справи с този проблем разтревожи Брюксел
 
Според „Таймс" на теория Комисията може да откаже да признае решенията на българските съдилища след влизането в ЕС. въпросът отново е каква ще бъде силата на тези санкции след като страната се е присъединила? Не достатъчно голяма за да предизвика бързи промени: това е един от отговорите за небрежното и спокойно отношение на България към реформите.

В днешният си брой „Таймс" публикува интервю на Дейвид Чартър с българският премиер Станишев.

Според Станишев българите нямало да заминат на вълни за Великобритания тъй като времето там не било добро. Вестникът напомня обаче, че температурите в България стигат до -20 градуса по целзий. Премиерът заявява, че повече българи биха заминали за страните от южна Европа. Освен това България няма традиционни връзки с Великобритания за разлика от Полша например.„Опасявам се, че ще разочаровам британските медии. Ние нямаме толкова много квалифицирани водопроводчици", добавя Станишев.

Според него, ако Великобритания не запази политиката си на „отворени врати" ще открие, че имигрантите от които се нуждае икономиката идват нелегално. „Ако ограничите възможностите за България и Румъния, ще имате нелегални имигранти от Африка и Азия. Не знам дали това е по-доброто решение в този несигурен свят", заявява Станишев.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.