Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2006

НАШ ПРАВИТЕЛСТВЕН PR КРИТИКУВА РУМЪНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Траян Бъсеску обиди британците с изказването си, че Румъния ще въведе реципрочни ограничения на трудовия си пазар, ако Лондон ограничи достъпа за румънски граждани, желаещи да работят на Острова.

Това каза Георги Готев, зам.-главен редактор на в-к "Стандарт" и директор на т.нар. Пресцентър "България в ЕС", финансиран от българстото правителство.

Готев, който е и бивш дипломат, заяви това, цитиран от Агенция ФОКУС, след като снощи разви същата тема в ефира на късните новини на Канал 1. 

Днес следобяд сайтът на "България в ЕС" разпространи на английски език същата позиция на Готев, с уточнението, че тя е лично мнение и не ангажира институциите в България. (вижте на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА, бел.ред.)

Директорът на пресцентъра „България в ЕС" Георги Готев заяви, че вчерашното изказване на докладчика за България Джефри ван Орден, че решението за приемането ни ще бъде взето едва на 14 декември е било изненадващо, съобщава „Фокус".

Според Готев през последните дни се е случило нещо, но причината за това не е в България. Според ръководителят на пресцентъра „България в ЕС" румънският президент си е позволил недопустимо в дипломацията изказване. "Той обиди британците като заяви, че ако Великобритания наложи ограничения на своя трудов пазар, Румъния ще направи същото спрямо Великобритания", смята Готев като припомня, че според Договора ни за присъединяване Великобритания има право да наложи подобни ограничения.

"Румънският президент е бивш морски капитан, това може би е една професия, която възпитава мъжки качества, но едва ли е добра школа за дипломатичност", коментира още Готев.

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера Джефри ван Орден съобщи, че окончателното политическо решение за присъединяването на България ще бъде прието не през октомври, на срещата на държавните ръководители на европейските страни в средата на декември.

В края на август румънският президент отговори на дебатите във Великобритания за ограничаване на достъпа на българи и румънци с изказването, че Румъния ще въведе реципрочни мерки на трудовия си пазар.

(СНИМКА: ПРЕДАВАНЕТО "СБЛЪСЪК", бТВ)

Портал ЕВРОПА припомня, че на сайта на "eunews" е написано, че този пресцентър е част от работната група, сформирана от българското правителство, целяща да държи редовно информирани европейската публика и институции за развитията в България в контекста на нейната европейска интеграция.

"Нашето главно намерение... е да предоставяме на европейските и българските медии и институции всекидневна безплатна информация за напредъка на българското правителство", пише в рубриката "За нас" на "eunews".

Георги Готев е автор на книга за етикета и протокола в дипломацията.

В периода 93-97 година е бил първи секретар на българската мисия към ЕС в Брюксел. През 98-а година в прокуратурата бе получен сигнал срещу Готев, че през този период чрез съставяне на дипломатически франчайс-документи от името на служители на мисията той успял да закупи на преференциални цени големи количества цигари и алкохол, както се твърдяло в сигнала.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.