Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2006

ПРЕДСТАРТОВАТА ТРЕСКА НА ЕС ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО ПРЕЗ 2007

Българските и румънските официални представители не успяха да получат никаква политическа информация по въпроса дали ще се присъединят към ЕС през 2007 г. със или без предпазни клаузи, съобщава EUexpands.
Различни представители от кандидатстващите страни, включително българският премиер Сергей Станишев, посетиха Брюксел през седмицата.

В същото време европейската преса дава тревожни сигнали, като съобщава, че ЕС вече не се притеснява да да отрича тактическата грешка, която допусна като обеща на София и Букурещ влизане в съюза най-късно до 2008 г.  Освен това Европейската Комисия отлага последните консултации с двете страни с оглед на изключително важния доклад на 26 септември, който трябва да представи окончателният сценарий за приемането.

За сега е сравнително ясно, че Румъния е изправена пред предпазна клауза в земеделието, а България ще трябва да преживее клауза в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Според изданието изявлението от сряда на комисарят по правосъдието Франко Фратини показва, че ЕК е поставена под натиск от страна на държавите в ЕС да използва тези клаузи.

Позицията на Фратини показва също, че сферата на правосъдието, която се смята за неособено тревожна за Румъния, може отново да стане „червена зона", тъй като до сега в съда не са внесени големи дела за корупция.

Официално румънските усилия са хвалени от Брюксел. Министърът на правосъдието Моника Маковей заяви пред пресата вчера след среща с представители на ЕС, че борбата с корупцията и правосъдната реформа изглеждат окуражителни и би трябвало да са необратими.

EUexpands припомня, че три страни-членки не са подписали все още Договора за присъединяване и заявяват, че се нуждаят от уверенията на ЕК преди да го направят.

Очаква се Дания, Франция и Германия да ратифицират договора до края на годината.

Очаква се докладът на ЕК да бъде представен и на ръководителите на европейските страни по време на неформалната им среща на 20 октомври в Лахти.

Ако Еврокомисията не направи някакви „отрицателни" препоръки, Съветът само ще вземе доклада под внимание и ще приеме влизането на двете страни.

Докладчикът за България Джефри ван Орден обаче съобщи на българската преса, че окончателното решение няма да бъде взето до средата на декември.

„Не смятам, че те задължително ще вземат решението на неформалната среща на Съвета в Лахти, насрочена за 20 октомври. Няма да знаем окончателното решение до последния момент. Ще бъде преждевременно да се каже, че всичко е решено", съобщи ван Орден.

Изданието цитира думите на ръководителят на правителствения пресцентър „България в ЕС" Георги Готев, че изказването на ван Орден е „изненадващо".

Според Готев промяната на настроението в ЕС през последните дни не е по вина на България, а на Румъния. Готев добавя, че румънският президент Траян Бъсеску е направил недопустимо в дипломацията изказване и е обидил британците като е заявил, че ако Великобритания наложи ограничения на трудовия си пазар за румънците, Румъния ще направи същото и за британците.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.