Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-09-2006

ЕВРОЗОНАТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЗАРАДИ БАВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ

Еврозоната рискува да се разпадне в близко бъдеще и да заплаши по този начин целият европейски общ пазар, освен ако страните-членки не предприемат икономически реформи, се съобщава в нов доклад, публикуван от Euobserver.

Докладът „Ще се пропука ли Еврозоната?" на базираният в Лондон Център за Европейски реформи, смята че общият европейски валутен съюз вместо да води до прогрес в реформите, необходими за влизане в зоната с обща валута, води до незаинтересованост и липса на желание за прокарването на непопулярни икономически мерки

В резултат на това Еврозоната е изправена пред ситуация, в която Италия може да бъде принудена да напусне общността, тъй като икономическата цена от оставането й е по-голяма от напускането й.

„Евентуалният неуспех на Италия да си възвърне конкурентноспособността, ще повдигне въпроса за членството й в Еврозоната и за самата устойчивост на Европейската валутна общност", се казва в доклада, който оценява на около 40% шанса за изход на Италия от зоната.

Икономическите проблеми на Италия се оценяват като липса на конкурентноспособност в голяма част от услугите, ниски нива на инвестиции, но според доклада най-сериозният проблем е „липсата на чувство за национална криза, въпреки че икономиката скоро ще се изправи пред сериозни проблеми".

Авторите на доклада смятат, че ако Италия напусне Еврозоната, то тя ще бъде последвана най-вероятно от страни като Испания и Португалия, които няма да могат да останат в зоната поради очакваният ръст на конкурентноспособността на Италия, предизвикан от излизането й.

Това вероятно ще доведе страни като Франция и евентуално Германия да поискат въвеждането на бариери срещу вноса от Италия, които ако не бъдат отхвърлени от ЕК, ще доведат до бавен разпад на общия пазар.

За да бъде избегнат този най-лош вариант, Еврозоната най-малко изисква „много подвижни работни пазари, високо ниво на състезателност във всички сектори, пълна интеграция на участващите икономики и стабилно управление на обществените финанси".

Задържането на Еврозоната в правилния път ще зависи най-много от промените в Германия, която е най-голямата страна в съюза.

Според доклада в момента страната разчита твърде много на икономически ръст, предизвикан от износа, докато за да успее Еврозоната, тя трябва да стане източника на търсене.

Авторите завършват с мнението, че „все още не е твърде късно да се предпази Италия от принудително напускане на Еврозоната, но времето изтича".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.